Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Noclegi po drodze

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sonti
Croentuzjasta
Noclegi po drodze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 30.07.2007 10:38

Chciałbym odświeżyć temat nocowania po drodze a to ze względu na drastyczny wzrost cen na terenie Chorwacji. Z moich "przedwyjazdowych internetowych badań" wynika iż np. w okolicach Plitvic za nocleg w pokoju 3-4 osobowym obecnie żąda się ~ 100 EUR - często bez śniadania. W 2006 roku nocowałem tam za 55 EUR wraz z świetnym śniadaniem. Obecnie mam ten sam problem, bowiem "muszę" nocować po drodze (dzidzia 4 letnia nie bardzo jest chętna do jazdy non stop). Pytanie brzmi:
Czy to tylko przypadek Plitvic i okolic (np. Jezerce), czy też "ten typ tak ma" lub kiepsko szukałem ?
Jeżeli macie jakieś konkretne i aktualne namiary mniej więcej w tych okolicach za rozsądne pieniądze (tak do 70 EUR ze śniadaniem) to byłbym wdzięczny. Wyjeżdżam zgodnie z harmonogramem z PL w nocy z 16/17.08 tak aby spokojnie jadąc przenocować z 17.08 na 18.08. w ww. okolicach i tegoż 18.08 dostać się do Orebica gdzieś na 13-14.

Pozdrawiam
Sonti
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 30.07.2007 11:54

http://www.plitvice.info/dferderber.htm
Polecam ten adres . Nocowałam tam 3 tygodnie temu 10 lipca . Rezerwowałam go jeszcze z Polski ( wysyłając maila) ale jak tam byłam to mieli wolne pokoje . Za 1 osobe płaciłam 15 euro . Bylismy w 4 dorosłych + dziecko czteroletnie ,za które nie płacilismy . Pokoje 2 osobowe , łóżka podwójne tak że dziekco spokojnie pośrodku się wyśpi . W środku łazienka .
Sniadania mieli za 5 euro od osoby ( bez dziecka) .
Jadąc od Karlovaca , przez Slunj - miejscowość Smoljanac , dom blisko drogi , 3 km od wejścia nr 1 do jezior .
Najpiekniejsze były widoki dookoła tego domu . Trochę widać na stronie internetowej , mam tez zdjęcia które tam robiłam . Dziecko cały wieczór bawiło się z kotem , psem , ganiało za domem za piłką , próbowało łowić rybki w oczku wodnym .
Ostatnio edytowano 30.07.2007 11:59 przez ewa-irena, łącznie edytowano 1 raz
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 30.07.2007 11:54

Ja gorąco polecam nocleg na starej jedynce w drodze do Plitvic u przesympatycznych ludzi. W 2004 roku spaliśmy tam w drodze "do" i oczywiście "z powrotem". Nocleg w miejscowości Krnjak, tak z pamięci 20-30 km za Varazdinem, 60 km przed Plitvicami. Marija i Slavko to esencja chorwackiej życzliwości (choć pochodzą spod Mostaru BiH :wink: ). W tym roku celowo zrezygnowaliśmy z jazdy autostradą na rzecz starej jedynki, by tam nocować w drodze do i z powrotem - toż spotkanie z 'prijateliami' i wieczorne imprezo-pogaduchy z tak serdecznymi ludźmi było jednym z "gwoździ" programu :D Slavko hoduje barany i sprzedaje je do przydrożnych restauracji na "janijetine".

Gdyby komuś pasowało to miejsce na mapie to z czystym sumieniem polecam ! Koniecznie pozdrowienia od Kristiana iz Krakowa :wink:

Kontakt:

Bilavcic Mara & Slavko
Krnjak 2A
47 242 Krnjak
tel. 00 385 0915406808

Nocleg ok. 10 EUR za osobę w bardzo przyzwoitych warunkach.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 30.07.2007 12:08

Wielkie dzięki za szybki odzew. Postaram się skorzystać.

Do Joker_28:

Czy mówią po angielsku (chodzi o rozmowe telefoniczną) ?.

Do ewa_irena:

Dzięki. Wysłałem zapytanie i czekam na odpowiedź.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 30.07.2007 12:16

Sonti napisał(a):Chciałbym odświeżyć temat nocowania po drodze a to ze względu na drastyczny wzrost cen na terenie Chorwacji.

Prijeboj nd. Plitvic
13E/os. w pokoju 2 osobowym. Łazienka wspólna, kuchnia do dyspozycji.
Przyjemnie i czysto - polecam.

Uwaga: tylko 3 izby 2osobowe - przynajmniej tyle zaobserwowałem na pierwszy rzut oka.
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 30.07.2007 12:24

Sonti napisał(a):Wielkie dzięki za szybki odzew. Postaram się skorzystać.

Do Joker_28:

Czy mówią po angielsku (chodzi o rozmowe telefoniczną) ?.

Do ewa_irena:

Dzięki. Wysłałem zapytanie i czekam na odpowiedź.

Nie mówią po angielsku. Do rezerwacji jednak mi wystarcza komunikacja polsko-chorwacka. Po kilku łykach ichniejszej rakijki bariera językowa całkowicie znikała, za każdym razem "zarwana" noc (w sumie już 4 noclegi :wink: ). Ja zgubiłem namiary do nich, pojawiłem się po 3 latach od pierwszej wizyty znienacka - naprawdę szczera radość z dwóch stron - nie do opisania.
W tym roku byłem z dwoma "smarkatymi" panienkami - jedna niecałe dwa lata, druga pięć i pół.
Z praktycznych rzeczy - dojazd z Krnjaka do Drasnic (20 km pod Makarską) w dziecięcym tempie (dość częste postoje - sikanie, jedzenie, zachcianki :wink: ) mi zajął prawie 6 godzin (ok. 380 km).
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 30.07.2007 12:30

Dzięki Joker_28,

Będę działał kilkutorowo i jak pojawią się kolejne namiary to skorzystam z tych które dadzą największą pewność załatwienia noclegu (w sumie dla 12 osób 3 x 2+2). Co do twojej propozycji to brzmi ona nader kusząco, chodziaż trudno będzie zastosować "katalizator językowy" przez telefon. Co innego na miejscu - wtedy "katalizator" działa w trybie turbo.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 30.07.2007 12:34

Do ewa-irena,

Dzięki za twoją podpowiedź, ale właśnie dostałem odpowiedź od Dragan Ferderber że niestety termin zajęty. Mimo to dzięki za namiar. Zaczynam telefonować na namiar Joker_28.
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 30.07.2007 12:54

Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 30.07.2007 13:06

Ewa-Irena,

Dzięki. Właśnie z pierwszego linku mam te kosmiczne ceny. Drugi link jest wielce obiecujący. Gonię sprawdzać. Dzięki.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 30.07.2007 14:12

a tę stronkę widziałeś

www.rakovica.hr
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2007 15:40

Sonti, a myślałeś nad tym żeby dociągnąć do Rijeki (wyjazd z Wa-wy niestety późnym wieczorem/nocą) wpakować się na prom i mieć spokojną dupę z jazdą przez całą Chorwację :lol:

Zobacz TU

a TU masz namiar na jedynego polskiego przedstawiciela. Pytałem - rezerwujesz, płacisz pocztą dostajesz bilety do domu, śniadanie poza wersją DECK w cenie, cały dzień oszczędności w urlopie, paliwo itp, itd ... gdyby liczyć po normalnych stawkach amortyzacji auta wychodzi taniej niż jazda autem. :lol: :wink:
oszczep
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oszczep » 10.08.2007 12:31

Zajrzyj tutaj: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=16853
Pozdrawiam
Piotr
bosc
Croentuzjasta
Slunj

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 09.02.2008 16:17

A ja jak jadę na Chorwację - mam nadzieję, że już 6 - ty raz to jadę starą drogą i zahaczam o Slunj - mniej więcej połowa drogi do Dalmacji a wypoczynek i ceny naprawdę warte.
http://www.bosc.republika.pl/slunj.html
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 09.02.2008 17:11

A ja proponuję temat ciągnąć dalej tutaj
Pozdrav.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi