Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najtańsza trasa do Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.04.2013 23:24

sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.04.2013 07:39

Info o M1 jest stąd, że ci co jechali - potwierdzają.
Ja też :)
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 15.04.2013 08:14

Ja też jechałem i też potwierdzam ,tablice nad drogą wyraznie o tym mówią. :D :D :D :D :D :D
Skipi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skipi » 23.05.2013 16:47

Witam
Mnie tez interesuje najtansza trasa do Makarskiej. Mam pytanie, bo wybrałem trase Autostrada przez Czechy, Austrie koszta nie sa az takie duże żeby oszczedzac w Słowenii omijam autostrade według waszych rad na forum. Lecz powalila mnie cena za Chorwackie autostrady, lacznie wyszlo mi 200kun za podróż w jenda strone do Makarskiej 8O Wszyscy jedziecie ta autostrada? Przeciez to się robi wogole nie opłacalne jest jakiś sposób na ominiecie tego?

Pozdrawiam i proszę nie zjedzcie mnie za takie pytania:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.05.2013 16:51

Skipi napisał(a):Witam
Mnie tez interesuje najtansza trasa do Makarskiej. Mam pytanie, bo wybrałem trase Autostrada przez Czechy, Austrie koszta nie sa az takie duże żeby oszczedzac w Słowenii omijam autostrade według waszych rad na forum. Lecz powalila mnie cena za Chorwackie autostrady, lacznie wyszlo mi 200kun za podróż w jenda strone do Makarskiej 8O Wszyscy jedziecie ta autostrada? Przeciez to się robi wogole nie opłacalne jest jakiś sposób na ominiecie tego?

Pozdrawiam i proszę nie zjedzcie mnie za takie pytania:)

Nieopłacalne to kwestia subiektywnego podejścia. Nie znasz droższych autostrad? Ja znam. Pojedź Starą Drogą przez Plitvička Jezera.
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 23.05.2013 17:32

Skipi - najtaniej iść pieszo. :oczko_usmiech:
A poważnie, to w czasach jak nie było autostrady w Chorwacji, to nie było możliwości dojechać w okolice Makarskiej czy Dubrownika na tzw. 1 raz z południa PL, ewentualnie jechało się potwornie zmęczonym około doby co najmniej (jak ktoś miał ciężkie buty).
Teraz robi się to bez problemów i bez wyścigów, właśnie głównie dzięki tej autostradzie! Zrobiło się po prostu do Chorwacji bliżej, dużo bliżej! :)
A że drogo..., no tanio to nie jest, racja.
Ale coś za coś :)
Zawsze możesz jechać "po staremu" Jadranką, ale tam: wolniej, gorzej, niebezpiecznie, męcząco..., a czy taniej? Na pewno o koszt autostrady. Co do spalania, to już nie jest takie jednoznaczne, bo zdaje się wyjdzie... drożej. Czyli reasumując - autostrada nie jest taka droga, jak się pierwotnie wydaje :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.05.2013 17:41

Skipi napisał(a):...powalila mnie cena za Chorwackie autostrady, lacznie wyszlo mi 200kun za podróż w jenda strone do Makarskiej 8O Wszyscy jedziecie ta autostrada?

Tak dla porównania:
Autostradami od granicy CRO do Makarskiej to coś ponad 500 km i jak piszesz 200 HRK - czyli niecałe 120 zł, co daje 12 zł za 50 km.
Za podobny odcinek autostrady do Krakowa bulę 18 zł!
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.05.2013 17:51

Jak napisał sicret tanio nie jest ale np. oszczędzasz za nocleg po drodze kosztem wygodniejszego i szybszego dojazdu .Więc wychodzi prawie to samo.
Skipi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skipi » 23.05.2013 18:21

Nie no patrząc na ceny autostrad w Polsce to jest tanio:) ale w porównaniu z cenami autostrad w Austrii czy Czechach to już czuc roznice:) Oczywiście wybiorę autostradę,a tak z ciekawości brami sa często rozmieszczone?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.05.2013 18:25

Skipi napisał(a):a tak z ciekawości brami sa często rozmieszczone?

http://www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik/cjenik4/
http://www.hac.hr/hr/autoceste/karta-autocesta/
Naprawdę nie jest trudno znaleźć cokolwiek w necie...
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 23.05.2013 18:41

Skipi napisał(a):Nie no patrząc na ceny autostrad w Polsce to jest tanio:) ale w porównaniu z cenami autostrad w Austrii czy Czechach to już czuc roznice:) Oczywiście wybiorę autostradę,a tak z ciekawości brami sa często rozmieszczone?

Dla turysty bramki zawsze są dwie: wjazd i wyjazd :mrgreen:
A tych do zjazdów jest delikatnie mówiąc dużo :)
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 06.06.2013 21:26

-skipi-trasa z Zawiercia przez Czechy, Austrię Słowenię nie jest najtańsza, najkrótsza czasowo czy km.i to sobie daruj- rad i ocen nie brakuje na forum- a ty siadaj w samochód zostaw wszystkie mapy i GPS w domu i kierunek południe 20 godz.wystarczy na jazdę prawie bez autostrad
filipo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) filipo » 08.06.2013 06:56

[quote="darkiey"]POLSKA

SŁOWACJA

Od granicy 12 i przed Skalite w lewo na Ośćadnica do (11, E-75) i na Bratysławę D1.Dalej na wyjeżdzie z Bratysławy (duży wielopoziomowy rozjazd) trzeba jechać w lewo w stronę drogi 2( niebieskie). Po dojechaniu do 2 niebieskie w prawo na RUSOVCE i dalej do granicy.

Mam pytanie czy ten duży rozjazd jest dobrze oznakowany? Pojadę pierwszy raz w nocy i nie chcę się zdziwić. Oczywiście z Bratysławy będę leciał na Węgry.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 08.06.2013 07:59

Na jezdni są znaki i nad jezdnia kierunek Wien i Budapeszt wiec się nie zgubisz.W dodatku nocą jest spokojny przejazd ruch znikomy.
basimka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) basimka » 14.06.2013 21:08

Witam prosze o podanie najkrotszej trasy do Tucepi z Krakowa
Chetnie chcielibysmy ominac autostrady o ile sie da
Dziekuje i pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Najtańsza trasa do Makarskiej - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone