Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na pierwszy wyjazd do chorwacji co wybrać ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osa28tn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) osa28tn » 21.01.2010 01:34

Witam mam pytanie jaki region(miasto itp.) wybrać na mój pierwszy wyjazd z rodziną na wakacje .
Wybieram się w sierpniu z żoną i 2 córkami (nastolatki) chcemy wynająć jakiś apartament
Zastanawiałem się nad miejscowością Dramajl ale znajomy odradził (mówi że są same plaże betonowe )

Naprawdę nie wiem gdzie jechać.,,,,,,,,!!!!!!!????,,,,,,,,,,,,,,HELP !!!
Jako iż jest to mój pierwszy wyjazd na Chorwacje nie chce jechać za daleko tzn.(Dubrownik i okolice) oraz nie interesują mnie wyspy ( nie znam języka i pogubił bym się z tymi promami)Chciałbym z Katowic przejechać trasę w 1 dzień …proszę o rady
osa28tn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) osa28tn » 21.01.2010 01:51

Żonka mi podpowiada że nie interesują nas dyskoteki, tłum itp… chcemy odpocząć- plaża ,piwo ,coś zjeść ,piwo, plaża, i tak 10 dni bez zwiedzania itp…. Tylko relaksssssss
rolka68
Globtroter
Jeżeli interesuje cię mała kameralna mieścinka .

Nieprzeczytany postnapisał(a) rolka68 » 21.01.2010 02:30

Mogę polecić Pakostane koło Zadaru ,nie ma tam co prawda uroku południowej Chorwacji (góry+morze=piękne widoki)ale jest gdzie wieczorem pochodzić.Plaża kamienista ,tylko w jednym miejscu piasek chyba sztucznie wysypany.Byłem tam w 2006 roku i mile wspominam.Bliska baza wypadowa do Zadaru i na wodospady Krka.W tym roku celuję na wyspę Pag lub Igrane jeszcze nie zdecydowałem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.01.2010 07:43

Jarzynka_Magda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarzynka_Magda » 21.01.2010 16:04

Dramajl, to przede wszystkim plaże żwirowe. Byłam tam rok temu. ;) Więc pamiętam i jedna plaża piaszczysta lecz chyba płatna. Ja polecam Medulin. dużo knajp przy porcie - można jeść przeróżne rzeczy od kurczaka po owoce morza w drogiej restauracji. Wszelki misz masz. Jest płaski teren (przeważnie - zależy gdzie będziecie mieszkać). Plaża jest piaszczysta. Wieczorem i w dzień można pospacerować. Jest i "pół wyspep", jak i duży camping. Wieczorami w sezonie były organizowane takie mini koncerty jakiś grup Chorwackich - raz był zespół który grał przeboje Abby. :) Dość ciekawe był tez teatr plenerowy - mimo, że po Chorwacku było wiadomo o co chodzi. Gorąco polecam. :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.01.2010 16:20

Cześć, język nie ma nic do rzeczy (jego nieznajomość). Chorwcki jest językiem słowiańskim..., poza tym Hr to kraj turystyczny, zatem większość mieszkańców wybrzeża posluguje się językami obcymi (nierzadko dogadasz się i po polsku;); do korzystania z promów języki obce nie są potrzebne, ponieważ zawsze możesz wcześniej skorzystać ze strony www przewoźnika i poznać dokładny rozkład rejsów, cennik itp.; poza tym mamy tu wyspy połączone z lądem mostami (jest ich wcale nie mało)... zatem przeprawa promowa (której naprawdę niepotrzebnie aż tak się boisz) nie będzie konieczna... Szkoda skreślać wyspy....Zobaczysz i przeżyjesz na nich to, czego na lądzie już nie znajdziesz....
Moja rada:przejrzyj na spokojnie bogaty dział Nasze relacje z podróży i jestem pewna, że znjadziesz coś dla siebie i swojej rodzinki. Relacje są lepsze od przewodników, zawierają dużo fot, porad itp.
Dopytaj, jeśli będzie potrzeba, chętnie pomożemy (odpowiemy lub pomożemy znaleźć istniejący już na forum temat).
Pozdrawiam
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 21.01.2010 21:56

osa28tn napisał(a):Naprawdę nie wiem gdzie jechać.,,,,,,,,!!!!!!!????,,,,,,,,,,,,,,HELP !!!
Jako iż jest to mój pierwszy wyjazd na Chorwacje nie chce jechać za daleko tzn.(Dubrownik i okolice) oraz nie interesują mnie wyspy ( nie znam języka i pogubił bym się z tymi promami)Chciałbym z Katowic przejechać trasę w 1 dzień …proszę o rady

Tylko południowa Dalmacja! Peljesac, Korcula, Hvar. Naprawdę warto dołożyć kilkaset km (fantastyczna autostrada z widoczkami!). Ponieważ nie chcecie na wyspy (choć wierzcie mi, każdy Wam to powie, przeprawa promem to Z E R O stresu), proponuję Peljesac - wrażenia gwarantowane + idealna baza wypadowa do zwiedzania okolicy!

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone