napisał(a) pomorzanka zachodnia » 12.11.2023 17:32
DZIEŃ 5 2 SIERPNIA 2023 c.d.Opuszczamy Park Vransko Jezero. Ponieważ na naszej drodze znów był Lidl na wylocie Szybenika

, zatrzymujemy się na zakupy, ale oprócz tego mamy bardzo blisko do jeszcze jednego ciekawego miejsca. Jedziemy w kierunku kanału szybenickiego mijając po drodze słone jeziorka. Zostawiamy samochód przy drodze w pobliżu plaży Sv. Nikole.
Nawet całkiem sporo tu plażowiczów, choć plaża nawet do średnio ciekawych nie należy. Za chwilę jednak docieramy do kładki spacerowej, co znów tematycznie pasuje nam do dzisiejszej wycieczki.
Teren jest jak widać mocno zasolony i to co jest w stanie tutaj rosnąć jest słonolubne.
Tak jak ja.
Po kładce dochodzimy na wysepkę z bunkrami,
żeby za chwilę ujrzeć twierdzę Sv. Nikole.
Nam spojrzenie z tej odległości wystarcza, jednak jest też możliwość dostania się do środka drogą wodną, razem ze zorganizowaną wycieczką.

Zdjęcie twierdzy nas satysfakcjonuje.
Jeszcze trochę słonej roślinności:
Wracamy zjeść obiad w apartmanie i trochę odpocząć od upału. Wychodzimy (bez dzieci) dopiero przed osiemnastą rzucić okiem na popularną Sepurinę.
A blisko nie jest: do Frapy mamy około 20 minut drogi, a stamtąd jeszcze trochę taką ścieżką.
Wczesnym wieczorem plaża Sepurina wygląda tak:
posiedzieliśmy trochę w cieniu przebieralni, ja wlazłam do wody, ale tak poza tym to chyba niewiele więcej. Wracamy więc.
Następnego dnia z pewnością odwiedzimy przyjemniejszą plażę.