kmichal napisał(a):... pięknie .......
Prawda?
A do tego pusto, tylko my i przestrzeń
Mikeee napisał(a):kulka53 napisał(a): nigdzie indziej nie spędzimy takiego wspaniałego czasu w taki sposób jaki najbardziej nam odpowiada - tylko w Grecji![]()
to brzmi zachęcająco.
To wszystko zależy od punktu widzenia... po prostu żaden inny europejski kraj nie okazał się tak dopasowany do naszych potrzeb i preferencji w sposobie spędzania wakacji. Fakt, nie byliśmy w Portugalii, Hiszpanii czy Francji, ale mniej więcej domyślam się jak to może tam wyglądać. Zaskakująco dobrze czuliśmy się w Danii, być może w całej Skandynawii byłoby podobnie, ale to jeszcze przed nami. Tyle, że klimat nie ten
Mikeee napisał(a):Jeśli chodzi o greckie wyspy, do tej pory byłem tylko tydzień na Rodos, i po kilka godzin na Hydrze, Eginie i Poros, nie licząc Eubei, na której tylko kilka nocy przespałem. Pamiętam, że zostawiłem w tamtejszym hotelu moje ulubione buty. Aaaa, no i jeszcze Korfu - jednodniowa wycieczka z Albanii
To całkiem sporo
Mikeee napisał(a):Myślałem, żeby w ramach wyprawy do Grecji, która nie jest jeszcze terminowo bliżej określona, odwiedzić: Milos, Santorini, Folegandros, Amorgos i waham się pomiędzy Ios, Sikinos i Sifnos, bo na wszystkie nie starczy czasu.
Jakieś subiektywne sugestie?![]()
Ambitny plan. Wg mnie trudny do realizacji, no chyba że na miesięczny urlop...bo szkoda byłoby i trochę bez sensu na każdej z tych wysp spędzać 1-2 dni.
Niemniej, wybór dobry. Każda z tych 4 wysp jest warta odwiedzenia, choć jak dla mnie Folegandros to stolica + widoki. Tu akurat 2 dni wystarczą
Ios, Sikinos, Sifnos... a gdzie podziałeś Serifos?
Ale gdybym miał już tak koniecznie wybrać jedną... chyba Ios
Osobiście też odpuściłbym Folegandros na rzecz którejś z trzech pozostałych.
Mikeee napisał(a):Oczywiście Kreta jako osobny wyjazd, podobnie Lefkada i Kefalonia.
No tak, tego to już się połączyć nie da
A jak Jońskie, to warto wg mnie podpatrzyć Michała (kmichal), który pokazał bardzo fajne wycieczki na pobliskie małe wysepki
Lefkada to podobno straszne tłumy ostatnimi laty, myśmy we wrześniu tego nie odczuli. Plus to połączenie z lądem.
Kefalonia jest większa, jak już się na nią dopłynie to daje więcej możliwości tak wg mnie.
Mikeee napisał(a):kulka53 napisał(a):...na niektóre chcielibyśmy też wrócić...
a na które?![]()
Ha, dużo łatwiej byłoby nam zrobić listę wysp, na które NIE chcielibyśmy wrócić
Ale ostatnio właśnie się zastanawialiśmy nad tym, lista nie jest aż tak długa...Kithira, Limnos, a z Cyklad - Milos, Ios, Koufonissi. No i w Dodekanezie też to i owo by się znalazło, choćby wrześniowe "świerzynki" - Tilos i Nisiros
Pozdrawiam

.png)
.png)
.png)
, trzeba zgłosić poprawkę w greckim parlamencie, co do zasady dałabym 5*