Np w centrum Budapesztu w 2011 roku tankowalem Shell V-Power ON na takiej wielkiej stacji i naprawdę auto jak by inny silnik miało tak zasuwalo
A pierwsza stacja w HR na autostradzie tankowalem w 2013 i tez super.
.png)
.png)
Kobal66 napisał(a):Jechałem tą trasą (przez Sahy) w 2013 roku też z Krakowa i powiedziałem że nigdy więcej w 2014 jechałem przez Czech, Austrię i Słowenię i tą trasę Ci polecam
.png)
Koenig napisał(a):Ponieważ jesteście dla mnie kimś w rodzaju gurujako osoby doświadczone najlepiej wiecie jak taką trasę przejechać. Czy ktoś byłby w stanie poświęcić trochę swojego cennego czasu i ułożyć mi na google maps taką trasę? To będzie mój pierwszy wyjazd do Chorwacji, dlatego każda wskazówka jest na wagę złota. Na początek wolałbym jechać dobrą drogą, oszczędność nie jest więc bardzo ważnym kryterium.
Wyjazd planuję w środku tygodnia, około południa, żeby na miejsce dotrzeć z rana. Jest to realne? No i czy w tygodniu jest szansa uniknąć korków?
Koenig napisał(a):Bardzo dziękuję za konkretne podpowiedzi.
Przy okazji - skoro już mowa o tankowaniu - na jednym baku robię spokojnie około 1100-1200km, na miejsce raczej nie zajadę, ale w którymś wątku czytałem, że w HR nie warto tankować. Lepiej uzupełnić zapas jeszcze w H czy nie dramatyzować?
.png)
Thomas87 napisał(a):Pozwolicie że się podepnę pod temat.
Za tydzień jedziemy do Stanići, wyjazd z Krakowa około godziny 21.
Chcemy uniknąć opłat, wiec trasa będzie trochę dłuższa.
Zaznaczam że to mój pierwszy raz![]()
Którą z poniższych tas byście bardziej proponowali?
Poponowana przez Goolge
https://goo.gl/maps/OgYXN
lub, lekko zmodyfikowana?
https://goo.gl/maps/UkPrx
Btw. Jadę na gazie, wiec ostatnie tankowanie w PL, później czechy i docelowo HR
Thomas87 napisał(a):Pozwolicie że się podepnę pod temat.
czarna_zabka napisał(a):Kraków - Budapeszt przez Sahy ostatnio jechaliśmy 6 godzin wyjazd z Krakowa po 21 przejazd przez centrum Budapesztu jakieś 15 min ale to była noc i zero ruchu
Odcinek przed granicą węgierską jakieś 30 może 40 km droga jest remontowana i są wahadła ale w nocy dość płynnie się jechało czasami trzeba było się zatrzymać na kilka minut
anakin napisał(a):krbaton napisał(a):Nie znoszę " Zakopianki "któregoś roku jadąc do HR przejazd do Chyżnego zajął mi chyba 4 h
![]()
to pewnie przez tych narciarzy
Musi przez nich.![]()
Spróbuj jechać w Jabłonce na Namestovo.
Wg mnie lepiej się śmiga niż przez Chyżne.
.png)
krbaton napisał(a):Thomas87 napisał(a):Pozwolicie że się podepnę pod temat.
Wystarczy przeczytać raptem 3 strony tematu !!czarna_zabka napisał(a):Kraków - Budapeszt przez Sahy ostatnio jechaliśmy 6 godzin wyjazd z Krakowa po 21 przejazd przez centrum Budapesztu jakieś 15 min ale to była noc i zero ruchu
Odcinek przed granicą węgierską jakieś 30 może 40 km droga jest remontowana i są wahadła ale w nocy dość płynnie się jechało czasami trzeba było się zatrzymać na kilka minut
Można zaoszczędzić na słowackiej winiecie a nawet pojechać starą drogą w HR ale to i tak będzie ok 20 h !!!
Winieta ( 10 dni )
Słowacja = 40 zł
Węgry = 40 zł
Opłaty za autostradę w Chorwacji
ok 440 kun = 240 zł
Czy warto jechać tyle czasu ?
Twoja trasa to taka " Zakopianka" od Lubnia do Nowego Targu tylko, że długości 1100 kmPrzyjemnośc wątpliwa
![]()
![]()
Miłego wypoczynku
Thomas87 napisał(a): Owszem czytałem temat, ale ciężko na forum znaleźć jakąś trasę która nie obejmuje płatnych odcinków.
Niestety, ale winieta 10 dniowa mi nie wystarczy, akurat będę wracał 11 dnia, wiec to się w ogóle nie kalkuluje wydawać 800zł za same autostrady w obie strony.![]()
Poza tym nie śpieszy mi się specjalnie, google pokazuje że pierwszą trasą w 16h objadę, dużo wiem.
Najlepiej pojechał bym jakimiś drogami krajowymi.
.png)
anakin napisał(a):A&S napisał(a):Zakopianką się już elegancko jeździ, nie trafne porównanie
Chyba do Lubnia.............
Nie dalej jak dziś miałem okazję stać 3 km do Skomielnej.............
.png)
krbaton napisał(a):A&S napisał(a):Zakopianką się już elegancko jeździ, nie trafne porównanie
tak szczególnie tak jak napisałem - " Zakopianka" od Lubnia do Nowego Targu właściwie cały czas podwójna ciągła i co chwila 50 czy to uważasz za " elegancko " ?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi