Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula -Mjedvinjak

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojciech70
Odkrywca
Korcula -Mjedvinjak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 10.08.2009 14:45

Relacja: Ładne widoki na Plejesac, Kuciste, Orebic. Blisko do starówki Korcula. Kiepskie morze, często zaśmiecone. Kilka dni fale przyniosły sterty śmieci. Co prawda urlopowicze sprzątali, jednak zanim miasto wywiozło śmiecie, musieliśmy poczekać nawet dwa dni. Na dnie znalazłem oponę, kilka butli po oleju silnikowym (nie wiem czy pustych, nie zaglądałem, za głęboko). Ogólnie ładnie, ale z daleka. Sama Korcula wspaniała. Zakupy najlepiej w Studenacu. Konzum drogi, choć ma lepsze owoce i warzywa. Dużo obcokrajowców od Rosjan, przez Anglików, Szwedów, Włochów i nas Polaków (pobyt w lipcu). Podsumowując, nie było tak fajnie jak byłem w pn. Dalmacji. Za daleko dla mnie z Warszawy, za tłoczno i za brudno.
Acha, ludzie bardzo mili.
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 11.08.2009 07:26

Ojej, z tym brudem to mnie trochę przeraziłeś, za 3 tygodnie wybieramy się do Korculi. Mamy apartament trochę dalej, na początku Zrnovskiej Banji, nie orientujesz się może jak to tam wygląda? Jestem dobrej mysli :)
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 11.08.2009 14:26

Sysia_86 napisał(a):Ojej, z tym brudem to mnie trochę przeraziłeś, za 3 tygodnie wybieramy się do Korculi. Mamy apartament trochę dalej, na początku Zrnovskiej Banji, nie orientujesz się może jak to tam wygląda? Jestem dobrej mysli :)

Już wiem, czyli wybieracie się trochę dalej od miasta Korcula. Trudno mi coś wyrokować, tak naprawdę to zależy od wiatru. Jeśli wiatr jest od Korculi, fale są z wyspy, to nie ma kłopotu. Zrnovska Banja jest dalej od miasta, powinno być przyjemniej. Dodam, że śmieci zdarzyły się 3 razy na 14 dni :).

Zawsze możecie pojechać na piaszczystą plażę do Lumbardii (acha piach ala z polskiego jeziora - ciemny). Tam także warto robić zakupy w Studenacu, po drodze na plaże. Duży supermarket jest na końcu wyspy w Vela Luce.
Jabyście jechali przez płw. Plejesac, tp warto zatrzymać się przy drodze, chyba przed miejscowością Ston (w której jest chinski-europejski mur) i kupić małże 3 kuny/kg i ostrygi 4 kuny sztuka. (rybak może podać na miejscu). Naprawdę dobre! Oczywiście nie zapomnijcie kupić wino w przydrożnym sklepiku, wino z lokalnej winnicy. Na Korculi też można kupić winko od producenta.
Udanej wyprawy.
I jeszcze jedno uważajcie na policję, potrafią "suszyć" prędkość.
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 18.08.2009 21:10

Jakos dziwnie się poczułam po przeczytaniu Twojej relacji.Całe szczęście że przed naszym wyjazdem na Korcule nie przeczytałam takiej relacji,bo spanikowałabym i zmieniła w ostatniej chwili miejsce pobytu.
Nierozumiem jak można tą wyspę widzieć tak dwojako.
pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone