napisał(a) kropi » 27.07.2016 22:28
el_guapo napisał(a):Czy mi się wydaje, czy jeszcze nikt nie podał darmowego Mapfactor Navigator'a
Aplikacja może być zasilana mapami darmowymi lub TomTom'a. Ma kilka ciekawych opcji konfiguracyjnych oraz ostrzeganie przed fotoradarami.
Jak na razie dostrzegłem jedną, dość poważną wadę - brak możliwości detalicznego konfigurowania ikon POI na mapie, powoduje ze wybierając kategorię do wyświetlenia przykładowo związaną z autem/podróżą, obraz mapy zostaje totalnie zaśmiecony znaczkami "P" reprezentującymi parkingi (wszelkie parkingi).
Ja podałem
W tym roku również korzystałem, niestety baza fotoradarów jest niezbyt aktualna - i to w obie strony, tzn. czasem pipcy tam, gdzie nic już nie ma, a czasem nie pipcy, gdzie ewidentnie jest. Poza tym dość mocno obciąża system, słabsze lub starsze telefony mogą dostawać czkawki przy powiększaniu i zmniejszaniu skali mapy. Trzeba też ręcznie dostosować średnie prędkości na poszczególnych drogach, żeby prognozowany czas przejazdu był bliski prawdzie, zwłaszcza że program nie uwzględnia tasiemcowych remontów (Wiedeń, Czechy). Zmniejszyłem prędkość na autostradach ze 140 do 100, drogach regionalnych do 70 i w terenie zabudowanym do 35 km/h i jest w miarę OK.
Poza tymi uwagami podtrzymuję dobrą opinię o programie - interfejs jest dosyć specyficzny, ale idzie się przyzwyczaić, wszędzie doprowadzi, łatwo dodawać punkty pośrednie (co jest szczególnie ważne dla lubiących kombinować), trasę można sobie zapisać w pamięci i załadować, można też na bieżąco modyfikować usuwając lub dodając punkty pośrednie. POIe wyłączam z zasady. Nawet darmowe mapy są wystarczająco dokładne, czasem nie ma jakiegoś adresu ale doprowadzą w pobliże. Bardzo przydaje się asystent pasa ruchu.