Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka Najlepsza Czekolada?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agabe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agabe » 09.12.2010 19:04

Obrazek
kiedys biała ale teraz tylko ta :D :D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.12.2010 20:00

Jacek S napisał(a):Jest Małysz z czekolady może być i Anakin...

Że niby chociaż czekoladowy miecz? 8O

:D

Smaka mi narobiliście, poszedłem szukać tej Terravity z pomarańczami i chili,
ale ... nie znalazłem i mi przeszło :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.12.2010 20:01

hajduczek napisał(a): kupiłam właśnie Milkę mleczną i jest ok...ale orgazmu nie dostałam.:wink: :lol: ..to mię tak naszło

Tragedia. :!: :!: :!:
( teraz przynajmniej wiem czego nie kupować ..... jak się chce orgazmu). :lol:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 09.12.2010 21:05

woka napisał(a):
hajduczek napisał(a): kupiłam właśnie Milkę mleczną i jest ok...ale orgazmu nie dostałam.:wink: :lol: ..to mię tak naszło

:wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.12.2010 21:12

Lindt Excellence, ewentualnie Milka w każdej postaci... :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.12.2010 21:19

woka napisał(a):

Chyba raczej jak się nie chce 8O

Zresztą, przypominam ci, że przy tych różnicach anatomicznych, to może Milka lepiej na faceta zadziała,
a na kobiety, to pewnie lepiej ... Wedel? :lol:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 09.12.2010 22:15

Tylko czarna ... a przede wszystkim gorzka :!:
kendzior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kendzior » 09.12.2010 22:20

Taka na długich nogach, i z długimi kręconymi włosami na głowie :)))
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 10.12.2010 06:15

Czekolada podobno poprawia humor :D
ale tez .. usprawnia koncentrację. Kiedyś była popularnym afrodyzjakiem i pokarmem bogów, dziś dostępna jest dla każdego. W odpowiednich ilościach czekolada może być cennym składnikiem codziennej diety.

Najzdrowsza jest czekolada gorzka i czarna. Jest cennym składnikiem naszej diety, tak samo jak owoce, warzywa czy też czerwone wino. Jedna tabliczka czekolady to ok. 530-600 kcal. To mniej więcej tyle, co porządna kolacja. Dlatego też czekoladę w takich ilościach warto spożywać przy dużym wysiłku fizycznym lub też po oddaniu krwi. Przy normalnym trybie życia wystarczą 2-3 kostki.
Ostatnio edytowano 10.12.2010 06:45 przez Jolanda, łącznie edytowano 1 raz
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 10.12.2010 06:45

Jolanda napisał(a):Czekolada podobno poprawia humor :D

I to jeszcze jak poprawia. :lol: Ja tam uwielbiam i potrafię spałaszować pół tabliczki czekolady na raz. :lol:
Wiem, wiem kalorie, ale jaka przyjemność.

W gabinetach Spa polecane są czekoladowe zabiegi, które stymulacja mikrokrążenie, poprawiają jędrność i elastyczność skóry, spowalniają proces starzenia, głęboko relaksują i poprawiają stan psychiczny. :D

Tylko czekolada. :D
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 10.12.2010 08:43

mkm napisał(a):Tylko czarna ... a przede wszystkim gorzka :!:

ja też coraz częsciej sięgam po czekoladę gorzką....i właśnie .....zauważyłam ,że ta "sympatia" pojawiła się dopiero z wiekiem (mkm-to nie jest żadna sugestia skierowana do Ciebie :oops: :) ).....kiedy byłam dzieckiem -nie cierpiałam gorzkiej czekolady....i zauważyłam ,że moja Marta i inne znajome dzieci -też.....jak to jest ? czy im starsi jesteśmy słodsi :lol: 8) i sami szukamy odrobiny goryczy 8O :wink: ?????

Jolanda napisał(a):Czekolada podobno poprawia humor :D
ale tez .. usprawnia koncentrację. Kiedyś była popularnym afrodyzjakiem i pokarmem bogów, dziś dostępna jest dla każdego. W odpowiednich ilościach czekolada może być cennym składnikiem codziennej diety.

Najzdrowsza jest czekolada gorzka i czarna. Jest cennym składnikiem naszej diety, tak samo jak owoce, warzywa czy też czerwone wino. Jedna tabliczka czekolady to ok. 530-600 kcal. To mniej więcej tyle, co porządna kolacja. Dlatego też czekoladę w takich ilościach warto spożywać przy dużym wysiłku fizycznym lub też po oddaniu krwi. Przy normalnym trybie życia wystarczą 2-3 kostki.

witaj Jolka.....sieeee rozpisałaś ,ale swojej ulubienicy nie zdradziłaś :wink: :lol:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 10.12.2010 09:42

Aniu :D Miałam taki okres że całą tabliczkę na raz pałaszowałam,
tyle że potem minimum rok miałam spokój :lol:

hajduczek napisał(a):

witaj Jolka.....sieeee rozpisałaś ,ale swojej ulubienicy nie zdradziłaś :wink: :lol:
Witaj Wiolka fakt trochę się rozpisałam
i chyba zdradziłam :lol:

a więc jeszcze raz powtórzę :D

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę.

Swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, ( TU pada odp na twoje pytanie :wink: :D ) :arrow: że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 proc. kakao.

a tak na marginesie ...
wiesz jak z dziecmi bywa ... "gorzka" nazwa ich odstrasza :D

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.12.2010 10:34

Jolanda napisał(a):
a tak na marginesie ...
wiesz jak z dziecmi bywa ... "gorzka" nazwa ich odstrasza :D

U mnie jest to samo, tyle że mam W&G bo odstrasza i moją lepszą połówkę

Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.12.2010 15:18

Świetny temat!

Drugi proponuję założyć: czekoladki.

A co do czekolad - zanim Milka została Milką i była Suchardem - to TO była czekolada :) Teraz to jakieś mazidło.

Zanim Wedel został kupiony przez PepsiCo, Cadbury i Kraft-Jacobs, no a teraz japońska Lotte Group - i był jeszcze 22 lipca - to TO była czekolada. Pamiętam dobrze! Najlepsza była "Jedyna".

Ale jako rodowita Krakuska oczywiście całym podniebieniem jestem związana z marką "Wawel" od początku do końca polską. Na tej czekoladzie się wychowałam, nawet jak przyszło mi dzielić jedną Malagę na 5 równych części... za czasów "kartkowych".

Zatem tylko WAWEL i "Jagiellońska mleczna".

P.S. Za to "Michałki" - wyłącznie z Hanki!

Czasem tu gdzie teraz mieszkam mają braki produktów "Wawelu" :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.12.2010 15:25

Plumek napisał(a):... i był jeszcze 22 lipca - to TO była czekolada.

Szkoda, że taka, jak i etykiety ...

Obrazek

Obrazek

Plumek napisał(a):Zatem tylko WAWEL ...

Genialna była ta reklama, szkoda, że skończyła się Kasztanki, Tiki Taki i robaki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jaka Najlepsza Czekolada? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone