Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak najlepiej jechać z Gliwic na Pag

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
julia245
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) julia245 » 07.06.2009 07:29

Wiem ze juz poruszalam ten wontek ale interesuje mnie jak przejechac najlepiej tzn.najtaniej bo ta słowenia mnie przeraza te 35 euro bardzo prosze o odp nie mamy nawigacji wiec prosze o szczegulnie pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2009 07:35

Na dzień dobry polecam lekture działu FAQ.
Masz tam odpowiedź na swoje pytanie: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17803
jak i odpowiedzi na pytania, które zadasz nastepnej kolejności :wink:

Informacje takie znajdziesz też w relacjach z podróży - np. Gliwice - Pag i dalej....... www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21320&highlight=

Więcej informacji na ten temat masz w wyszukiwarce - a jest dość dużo o tym co pytasz.

Może po prostu rozwiń któryś z istniejących już wątków dojazdowych bo kolejny na ten sam temat robi niepotrzebny bałągan na forum :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2009 08:06

No dobra Julka to masz trasę:

Polska
Gliwice - Rybnik - Żory(81) - Skoczów(E 75) - Cieszyn

Czechy: Czeski Cieszyn (trasa E 75) Mosty u Jablukova -

(Słowacja) Cadca - Żlina - Bratysława (trasa E 75) - Bratysława - Rajka (w Bratysławie kierować się na (Gyor - Budapeszt)

Węgry - (od przejścia w Rajce) do Monsonagyarowar - bezpłatny odcinek.
wskakujesz na drogę krajową Węgierską 86 i cały czas tą drogą do przejścia HU/SLO w Redics - Lendava tam przejedziesz według wskazówek podanych tu:
zebik napisał(a): Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.

Dalej drogą na Cakovec - Varażdin - Zagrzeb, a potem autostradą A-1 do każdego miejsca w Cro.
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 07.06.2009 08:46

julia245 napisał(a):Wiem ze juz poruszalam ten wontek ale interesuje mnie jak przejechac najlepiej tzn.najtaniej bo ta słowenia mnie przeraza te 35 euro bardzo prosze o odp nie mamy nawigacji wiec prosze o szczegulnie pozdrawiam

Napisanie postu z tyloma błędami, wyraża brak szacunku dla innych forumowiczów. :cry: Dlatego dziwię się, że ktoś zechciał nań odpowiedzieć. :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2009 15:59

jac61b napisał(a):
julia245 napisał(a):Wiem ze juz poruszalam ten wontek ale interesuje mnie jak przejechac najlepiej tzn.najtaniej bo ta słowenia mnie przeraza te 35 euro bardzo prosze o odp nie mamy nawigacji wiec prosze o szczegulnie pozdrawiam

Napisanie postu z tyloma błędami, wyraża brak szacunku dla innych forumowiczów. :cry: Dlatego dziwię się, że ktoś zechciał nań odpowiedzieć. :?
Nie jestem adwokatem Julki, ale nie kazdy ma obowiazek przestrzegac "przepisow" ortografii i raczej nikt celowo nie popelnia błedów.
małgosia b.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) małgosia b. » 07.06.2009 16:29

kmarcin76 napisał(a):
jac61b napisał(a):

Nie jestem adwokatem Julki, ale nie kazdy ma obowiazek przestrzegac "przepisow" ortografii i raczej nikt celowo nie popelnia błedów.

ale nie kazdy ma obowiazek przestrzegac "przepisow" ortografii
z tym to nie mogę się zgodzić :?
obowiązek ma każdy, niekiedy może nie wyjść tak jak chcemy. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2009 18:34

małgosia b. napisał(a):
kmarcin76 napisał(a):
jac61b napisał(a):

ale nie kazdy ma obowiazek przestrzegac "przepisow" ortografii
z tym to nie mogę się zgodzić :?
obowiązek ma każdy, niekiedy może nie wyjść tak jak chcemy. :D
A czy wszyscy na drodze przestrzegaja przepisow ruchu drogowego? Przekraczanie predkosci w PL jest niemalze norma. W kazdym razie jesli ktos popelnia bledy ortograficzne nie mozna go natychmiast za to krytykowac. Nie kazdy musi byc prof Miodkiem.
robert70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert70 » 07.06.2009 20:55

kiedy wybiersz się na Pag ja jadę 07.08 z Katowic
gunsior
Globtroter
Autostrada na Węgrzech

Nieprzeczytany postnapisał(a) gunsior » 07.06.2009 21:32

Węgry - (od przejścia w Rajce) do Monsonagyarowar - bezpłatny odcinek.
wskakujesz na drogę krajową Węgierską 86 i cały czas tą drogą do przejścia HU/SLO w Redics - Lendava

Witam. Czy kierując się na drogę 86 trzeba przejechać płatną autostradą M1? Czy jedzie się drogą nr 10 i w centrum miejscowości Monsonagyarowar skręcić tak, żeby przeciąć M1 pd kontem prostym. Samej autostrady jest parę kilometrów i nie opłaca się kupować winety. Dzieki.
Użytkownik usunięty
Re: Autostrada na Węgrzech

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2009 21:40

gunsior napisał(a):Witam. Czy kierując się na drogę 86 trzeba przejechać płatną autostradą M1? Czy jedzie się drogą nr 10 i w centrum miejscowości Monsonagyarowar skręcić tak, żeby przeciąć M1 pd kontem prostym. Samej autostrady jest parę kilometrów i nie opłaca się kupować winety. Dzieki.

W Rajce na przejściu wskakujesz na bezpłatną 150 jedziesz do Monsomagyarovar, a potem na 86-stkę. Prosta droga dasz radę.
Ostatnio edytowano 07.06.2009 21:42 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Jacynty
Cromaniak
Re: Autostrada na Węgrzech

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 07.06.2009 21:42

gunsior napisał(a):Węgry - (od przejścia w Rajce) do Monsonagyarowar - bezpłatny odcinek.
wskakujesz na drogę krajową Węgierską 86 i cały czas tą drogą do przejścia HU/SLO w Redics - Lendava

Witam. Czy kierując się na drogę 86 trzeba przejechać płatną autostradą M1? Czy jedzie się drogą nr 10 i w centrum miejscowości Monsonagyarowar skręcić tak, żeby przeciąć M1 pd kontem prostym. Samej autostrady jest parę kilometrów i nie opłaca się kupować winety. Dzieki.

Autostrada M1 jest płatna dla samochodów >3,5t dopiero od zjazdu na Szmbathely.Dokladna analiza tej mapki pomoże opłaty za węgierskie drogi

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone