ogorek napisał(a):o nawet przyjmując 15l / 100 to ze Słupska do Cro (powiedzmy Tisno) to paliwo wyjdzie coś koło 2500 PLN.
Przy 15l/100km to bym nie jechał
ogorek spali tyle ile wleje
amatus1 1100zl na paliwo tylko ? nieźle
.png)
ogorek napisał(a):o nawet przyjmując 15l / 100 to ze Słupska do Cro (powiedzmy Tisno) to paliwo wyjdzie coś koło 2500 PLN.
.png)

Lechoo napisał(a):...
ogorek spali tyle ile wlejeZaładowany + 5 osób + noga ciężka to około 2400-2600 na paliwo wychodzi w taki wyjazd. ...
Lechoo napisał(a):Nie no około 1800-2000zł to połowa kosztów związanych z podróżą (paliwo, winiety, autostrady, prom, parkingi itp.).
.png)
amatus1 napisał(a):W tym toku 3800 km przy spalaniu 5,4 dało mi około 1100 zł ( liczę średnio cenę 5 zł za litr bo w Polsce ok 4,8 w cro 5,2
.png)
.png)
Lechoo napisał(a):amatus1 napisał(a):W tym toku 3800 km przy spalaniu 5,4 dało mi około 1100 zł ( liczę średnio cenę 5 zł za litr bo w Polsce ok 4,8 w cro 5,2
No widzisz, a mi 9.5l przy 4600-4700km to różnica w kosztach ponad 2x jest.Dodasz pozostałe stałe koszty to nie robi się podana oszczędność ?
Może czytajcie ze zrozumieniem bo tylko spalanie w obliczeniach widziciea <5zl litr to tylko w PL
![]()
Dałem tylko pomysł koledze na obniżenie kosztów
amatus1 napisał(a):Lechoo napisał(a):amatus1 napisał(a):W tym toku 3800 km przy spalaniu 5,4 dało mi około 1100 zł ( liczę średnio cenę 5 zł za litr bo w Polsce ok 4,8 w cro 5,2
No widzisz, a mi 9.5l przy 4600-4700km to różnica w kosztach ponad 2x jest.Dodasz pozostałe stałe koszty to nie robi się podana oszczędność ?
Może czytajcie ze zrozumieniem bo tylko spalanie w obliczeniach widziciea <5zl litr to tylko w PL
![]()
Dałem tylko pomysł koledze na obniżenie kosztów
Lechoo mam wrazenie że jedziesz w bardzo odległy kawałek cro bo mi że Słupska do Riviera Omis wychodzi ok 1850 km. Ja stałych kosztów podróży poza paliwem i winietami nie liczę bo różnie z tym bywa...jak chce zwiedzać to jadę i 2 noclegi spędzam w Pradze czy Wiedniu...albo czasem jadę bezposrednio czy nocuje np już na Plitvickich a tego do kosztu podróży nie liczę tylko. Z tymi cenami paliwa to niestety masakra:(. Mój gospodarki mówi że cro w wakacje paliwo idzie sporo do góry, oczywiście u nas jest podobnie ale różnica jest jednak spora. Na A1 lałem najdrożej po 4.8 a w cro to nawet zdarzyło się 5.3:( . Odnośnie cen ropy to chyba gdzieś wczoraj czytałem że szejkowie do wiosny chcą się dogadać by zmniejszyć wydobycie tego surowca a zrekompensować sobie ilość wyższa cena...oby się nie dogadali bo znowu ceny na wakacje podskoczą do 5 zł:(
.png)
.png)
amatus1 napisał(a):Nie wiem czy zniżkowały w stosunku do lat poprzednich mam wrażenie, że było taniej niż kilka lat temu bo płaciłem w wakacje już w Polsce nawet 5 zł. Chodzi mi o to, że w okolicy wakacji w kraju podskakują...sprawdź ceny między kwietniem a lipcem na stacjach paliw a zobaczysz. Kiedy planujemy wydatki do cro w okresie marzec- maj ceny na stacjach zazwyczaj są niższe niż jedziemy w lipcu...https://www.google.pl/amp/s/moto.onet.p ... eltjy4.amp
podobnie było w cro według mojego gospodarza, również ceny autostrad na wakacje podnieśli specjalnie pod turystów...https://www.google.pl/amp/s/crolove.pl/ ... -2018/amp/
.png)
malinero napisał(a):amatus1 napisał(a):Nie wiem czy zniżkowały w stosunku do lat poprzednich mam wrażenie, że było taniej niż kilka lat temu bo płaciłem w wakacje już w Polsce nawet 5 zł. Chodzi mi o to, że w okolicy wakacji w kraju podskakują...sprawdź ceny między kwietniem a lipcem na stacjach paliw a zobaczysz. Kiedy planujemy wydatki do cro w okresie marzec- maj ceny na stacjach zazwyczaj są niższe niż jedziemy w lipcu...https://www.google.pl/amp/s/moto.onet.p ... eltjy4.amp
podobnie było w cro według mojego gospodarza, również ceny autostrad na wakacje podnieśli specjalnie pod turystów...https://www.google.pl/amp/s/crolove.pl/ ... -2018/amp/
No to teraz już wiesz.
Ostatnim rokiem, kiedy w PL ceny latem przekraczały 5 zl był rok 2013
Nie zauważyłem podnoszenia cen latem, tym bardziej pod kątem turystów. Tan naprawdę dodatkowy letni ruch turystyczny to 2-3% ruchu ogółem.
.png)
amatus1 napisał(a):U mnie wychodzi ok.500 zł bo w trójkę jedziemy ale gdybym miał na dojazd 4 tys zł przeznaczyć to chyba bym odpuścił samochód:(. Moje wyjazdy najczęściej zamykały się w kosztach 6200-7400 w zależności od pobytu 10-17 dni.
.png)
amatus1 napisał(a):Lechoo mam wrazenie że jedziesz w bardzo odległy kawałek cro bo mi że Słupska do Riviera Omis wychodzi ok 1850 km. (
amatus1 napisał(a):ale gdybym miał na dojazd 4 tys zł przeznaczyć to chyba bym odpuścił samochód
.png)
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko