Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 25.06.2026 22:28

Empire13 swietny post nic dodac nic ujac.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 25.06.2026 23:36

to ile kosztuje ten urlop w Cro ?
czy ktoś sie pokusi o "wyliczenia",
"ktos " jedzie na tydzien,
ma worek "pyrów"i ze 30 jajek,
aaa,
i dwa kanistry paliwa/gazu,

inny ktoś jedzie na dwa tygodnie,
także ma worek "pyrów" i ze 30 jajek,
ten dla odmiany ma dwa kanistry gau
i kanister ON,
ale ,
On i jego rodzina znaczne mniej jedzą,
bo jedzą po to aby żyć a nie po to
że żyją aby jeśc,
czy ktoś da radę wyliczyc koszty ?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.06.2026 00:43

Jeszcze inne będzie wyliczenie gdy
Kiedy komuś chce się jeść i pić to płaci żeby nie umrzeć i czuć się w miarę komfortowo.
Given
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Given » 26.06.2026 08:40

599 napisał(a):to ile kosztuje ten urlop w Cro ?
aaa,

i kanister ON,
ale ,
że żyją aby jeśc,

W 2024 w terminie 1.09 - 09.09 wydaliśmy 8500zł za wszystko, rok temu w terminie 28.08-13.09 wydaliśmy 13k zł. Bez oszczędzania, bez przywożenia czegokolwiek z PL, codziennie konoby etc. Dwa razy w Trpanj. W koszta wliczone wszystko, od winiet, przez paliwo, po jedzenie i atrakcje ;) W tym roku jedziemy dokładnie w tym samym terminie co rok temu i mam przewidziany taki sam budżet co rok temu +/-
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.06.2026 09:41

empire13 napisał(a):Napisałaś, że byłaś w Chorwacji 21 razy. Szczerze mówiąc, imponujący wynik. Może kiedyś też do takiego dojdę, a może wcześniej zauroczy mnie jakiś inny region Europy czy świata. Podróżowanie ma tę zaletę, że można poznawać różne miejsca i z czasem zmieniać swoje preferencje.
Jeżeli odkryłaś miejsce, które dziś daje Ci więcej satysfakcji niż Chorwacja, to tylko pozazdrościć. Dla mnie Chorwacja nadal ma więcej zalet niż wad i na razie bilans wychodzi zdecydowanie na plus. A to, że każdy z nas trochę inaczej ocenia ceny, jakość wypoczynku czy stosunek jednego do drugiego, jest chyba całkowicie naturalne.

Bardzo dobry i merytoryczny wpis jakich naprawdę niewiele zwłaszcza w tym wątku! Brawo!
Zacytowałam teraz tylko część Twojego wpisu - bo do niej w sposób szczególny chcę się odnieść.
Podróżowanie ma tę zaletę, że można poznawać różne miejsca i z czasem zmieniać swoje preferencje. - święte słowa. Bo człowiek całe życie się uczy i zmienia. I zmieniają mu się również potrzeby. I to jest piękne!!! Bo przecież wiadomo, że inaczej podróżujemy z niemowlakiem a inaczej z dorosłym dzieckiem.
Zawsze zastanawiali mnie ludzie którzy ciągle jeżdżą do tego samego kraju a często nawet w to samo miejsce. Powiem Ci, że oszalałabym w taki sposób. Ale rozumiem, że może ktoś tak właśnie lubi i nie neguję. I teraz mogę usłyszeć - a sama byłaś w Cro 21 razy - tak, wynikło to ze sposobu mojego odpoczynku. Gdyby nie żeglowanie - jestem pewna że tych pobytów byłoby kilka albo i mniej. Wiem, że gdybym nie żeglowała to podróżowalibyśmy kamperem (bo te dwa rodzaje wypoczynku mają bardzo dużo cech wspólnych). I ten kamper zawiózłby nas na pewno co roku w inne miejsca.
Żeglowanie trochę zmusiło nas do wyjazdów do Chorwacji. Bo kiedy pływa się z dziećmi trzeba się troszkę do nich dostosować. Wybieraliśmy Chorwację nie ze względu na cenę a ze względu na spokojne morze osłonięte wyspami. Bo dzieci musiały mieć w miarę spokojne warunki - to było najważniejsze! Czasy się zmieniły, dzieci urosły - już nie boją się silnego wiatru i wyższych fal - i w końcu mogliśmy zmienić destynację. Padło na Grecję - na jakiś czas. Ale w głowach już siedzą też inne miejsca, inne kraje - bo chcemy poznawać różne destynacje, różnych ludzi.
A ceny - nie znam się na apartamentach, biletach do różnych "atrakcji" czy knajpach. Bo posiłki najczęściej jemy na pokładzie i przygotowujemy je własnoręcznie - bo jak się śpi w totalnej dziczy to choćby człowiek nie wiem jak chciał wyjść do knajpy - no nie da się.
Ale ceny związane z żeglugą w Chorwacji stały się dla mnie abstrakcyjnie wysokie i nieadekwatne do jakości. Od ubiegłego roku zawsze podaję ten sam przykład bo on wg mnie najlepiej obrazuje przepaść cenową. Za jedną noc w Komiży zapłaciłam 93 euro - w tej cenie było miejsce przy nabrzeżu (zresztą bardzo niewygodne bo przy odpływie ciężko jest dostać się na pokład, różnica poziomów robi się koło pół metra i trap jest prawie pionowy), nielimitowany dostęp do bieżącej słodkiej wody i nielimitowany prąd.
W ubiegłym roku mieszkałam w porcie na Lefkadzie - w Vasiliki. I tutaj za dwa tygodnie mieszkania w samiutkim centrum zapłaciłam 109 euro - woda no limit, prąd musiałam sobie dokupić. Różnica jak dla mnie kolosalna.
Każdy z nas jest inny, każdy potrzebuje na urlopie czegoś innego. I to jest piękne bo dzięki temu świat nie jest nudny.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.06.2026 11:11

599 napisał(a):to ile kosztuje ten urlop w Cro ?
aaa,

i kanister ON,
ale ,
że żyją aby jeśc,

Proszę bardzo - nasz ostatni wakacyjny wyjazd do Cro, dwa ostatnie tygodnie sierpnia 2023 roku. Cztery osoby. Koszt całkowity - 16200 zł. Prawie wszystko zabrane z domu, na miejscu kupowane pieczywo i jakieś owoce czy lody. Dojazd do z noclegiem ale bezpłatnym, powrót na raz bez noclegu.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 26.06.2026 11:50

Kapitańska Baba napisał(a):Ale ceny związane z żeglugą w Chorwacji stały się dla mnie abstrakcyjnie wysokie i nieadekwatne do jakości. Od ubiegłego roku zawsze podaję ten sam przykład bo on wg mnie najlepiej obrazuje przepaść cenową. Za jedną noc w Komiży zapłaciłam 93 euro - w tej cenie było miejsce przy nabrzeżu (zresztą bardzo niewygodne bo przy odpływie ciężko jest dostać się na pokład, różnica poziomów robi się koło pół metra i trap jest prawie pionowy), nielimitowany dostęp do bieżącej słodkiej wody i nielimitowany prąd.
W ubiegłym roku mieszkałam w porcie na Lefkadzie - w Vasiliki. I tutaj za dwa tygodnie mieszkania w samiutkim centrum zapłaciłam 109 euro - woda no limit, prąd musiałam sobie dokupić. Różnica jak dla mnie kolosalna.

Wszyscy mówią właśnie, że Grecja i Turcja najtańsza pod tym względem a cro najdroższa w Europie.
Ostatnio edytowano 26.06.2026 12:57 przez qra69, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.06.2026 11:57

qra69 napisał(a):Wszyscy mówią właśnie, że Grecja i Turcja najtańsza pod tym względem a cro najdroższa w Europie.

Na ten moment mogę porównać tylko Cro i Grecję. Ale patrząc po odpływie żeglarzy z Chorwacji - jest w tym chyba sporo prawdy. Nawet jak patrzę na swoich znajomych skiperów - to właściwie wszyscy porzucili Chorwację na rzecz Grecji, Balearów, sporo osób bardzo chwali Majorkę.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.06.2026 12:22

To ja przedstawie swoj ranking.
Chorwacja swoja motorowka paliwo oplaty miejsce w porcie kwatera 1 linia ostatnio wyszlo najwiecej 12 noclegow 15 tys lipiec.
Egipt marzec Taba i listopad Marsa Alam i po 1 wycieczce 9300 i 9600 5 gwiazdek 7 noclegow dni wykorzystanych 6 bo przylot transfer odlot znow transfer.
Grecja wrzesien kreta i sierpien Kefalonia 9500 7 dni
Portugalia maj 8 noclegow jeden dzien fatima 7 noclegow Alvor 9800
Majorka listopad 5 dni 4 gwiazdki 2 dorosle osoby 6500
Wszystkie koszta lacznie z woda na lotnisku po drodze z ubezpieczeniem za 3 dorosle osoby. Chorwacja autem reszta samolot
Innych wyjazdow nie bede porownywal bo byly sprzed pandemi.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 26.06.2026 12:45

nenek napisał(a):To ja przedstawie swoj ranking.
Chorwacja swoja motorowka paliwo oplaty miejsce w porcie kwatera 1 linia ostatnio wyszlo najwiecej 12 noclegow 15 tys lipiec.
Egipt marzec Taba i listopad Marsa Alam i po 1 wycieczce 9300 i 9600 5 gwiazdek 7 noclegow dni wykorzystanych 6 bo przylot transfer odlot znow transfer.
Grecja wrzesien kreta i sierpien Kefalonia 9500 7 dni
Portugalia maj 8 noclegow jeden dzien fatima 7 noclegow Alvor 9800
Majorka listopad 5 dni 4 gwiazdki 2 dorosle osoby 6500
Wszystkie koszta lacznie z woda na lotnisku po drodze z ubezpieczeniem za 3 dorosle osoby. Chorwacja autem reszta samolot
Innych wyjazdow nie bede porownywal bo byly sprzed pandemi.

Czyli gdybyś w innych miejscach też spędził 12 noclegów jak w Chorwacji do de facto HR wychodzi najtaniej. To miałeś na myśli ?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.06.2026 13:12

Nie do konca. Chorwacja i kefalonia byly w lipcu i sierpniu .Kup pozostale miejsca w miesiacach wakacyjnych. W Grecji dodaj np 2 razy po 160 euro plus paliwo zeby poplywac ja to lubie akurat a tam lodki nie zaciagne. Nawet lezenie w Egipcie plackiem w hotelu tanie nie jest nic nie robisz a kase wydac niemala trzeba akurat trunki i piwa mnie najmniej interesuja .Dla mnie osobiscie Chorwacja wychodzi mega korzystnie bo nie bede gral na plazy w badmintona mam swoje zabawke i moge sie tu spelnic jak nigdzie w europie zabrac do bagaznika co mi pod reke najdzie . :coool:
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 26.06.2026 14:58

Niektórzy, niezmiennie na tym forum, piszą bardzo dużo o cenach, chociaż, jak sami, a raczej same:), w tych samych postach przyznają, że nie ...korzystają ani z noclegów, ani z atrakcji, ani z knajp:) Tylko lody kupują czasem:) Czyli nie mieli pojęcia jak tanio czy drogo było kilka lat temu, nie wiedzą jakie są ceny obecnie, ale nie przeszkadza to w merytorycznym komentowaniu:)

Tak, w Chorwacji jest drożej. Jak wszędzie, pewnie na świecie. I nie dziwne, że Chorwaci wreszcie liczą więcej za usługi np. żeglarskie, opłaty portowe, cumownicze, bo zauważyli, że przez lata byli wykorzystywani. Zabierze taka wszystko, na ląd zejdzie tylko do ...darmowych toalet w restauracjach i po lody, a później się dziwi, że ktoś zły i podniósł cenę:) Na czym ma zarobić?

A to, że niektórzy przesadzają z cenami, to też prawda. A nad Bałtykiem nie przesadzają?:)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.06.2026 15:15

rzdrozny napisał(a): na ląd zejdzie tylko do ...darmowych toalet w restauracjach

Udowodnij, że tak robię. 8O
Fajnie się kłamie na tematy innych ludzi siedząc gdzieś przed ekranem? Penie tak.
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 26.06.2026 15:44

Z toaletami to był tylko blef:) Taka sympatyczna szpilka:) I nawet nie chcę się odnosić bezpośrednio do Ciebie - jeżeli to Cię dotknęło, to przepraszam.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o ogólny obraz sytuacji, że wielu ludzi ma pretensje o podnoszenie cen, jednocześnie nic nie dając od siebie. W niektórych branżach nazywają ich Apacze - przychodzi taki np. do księgarni, czy do firmy sprzedającej ...kosiarki i zapytany przez sprzedawcę mówi: aaaa, on tylko paczy... Apacz jak nic:) Patrzy, dotyka, pyta o wszystko, a później idzie i zamawia w internecie 300km dalej. Bo troskę taniej. A później jednak zdziwiony, że lokalna księgarnia z jego miasteczka, czy ów sklep z kosiarkami się zamknął. Jak miał zarabiać na Apaczach?

To samo dotyczy Chorwacji, Grecji, czy innego miejsca na świecie. Chorwaci tylko wykorzystali inflację, covid i rzeczywiście, w niektórych miejscach dowalili tymi cenami. Opamiętają się, jeżeli przestaniemy jeździć. Ale czy przestaniemy...
Given
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Given » 26.06.2026 16:20

rzdrozny napisał(a):Z toaletami to był tylko blef:) Taka sympatyczna szpilka:) I nawet nie chcę się odnosić bezpośrednio do Ciebie - jeżeli to Cię dotknęło, to przepraszam.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o ogólny obraz sytuacji, że wielu ludzi ma pretensje o podnoszenie cen, jednocześnie nic nie dając od siebie. W niektórych branżach nazywają ich Apacze - przychodzi taki np. do księgarni, czy do firmy sprzedającej ...kosiarki i zapytany przez sprzedawcę mówi: aaaa, on tylko paczy... Apacz jak nic:) Patrzy, dotyka, pyta o wszystko, a później idzie i zamawia w internecie 300km dalej. Bo troskę taniej. A później jednak zdziwiony, że lokalna księgarnia z jego miasteczka, czy ów sklep z kosiarkami się zamknął. Jak miał zarabiać na Apaczach?

To samo dotyczy Chorwacji, Grecji, czy innego miejsca na świecie. Chorwaci tylko wykorzystali inflację, covid i rzeczywiście, w niektórych miejscach dowalili tymi cenami. Opamiętają się, jeżeli przestaniemy jeździć. Ale czy przestaniemy...

Chorwacja może i nie jest już najtańsza, ale pomijamy jeszcze jedną kwestię - bezpieczeństwo.

Zjeździłem całą Europę, od Portugalii po Estonię i od Norwegii po Grecję. Na takim Lazurowym Wybrzeżu bałbym się jakby mi narzeczona chciała wyskoczyć sama gdziekolwiek, to samo tyczy się Hiszpanii, Włoch czy Grecji. A w Chorwacji? Pełna chillera. Chyba każdy z nas wie dlaczego ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 957
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone