napisał(a) Bartek81 » 27.06.2026 17:01
Hej wszystkim, zastanawia mnie że każdy tutaj pisze za i przeciw wyjazdów do Chorwacji i odnosi się głownie do kwestii bezpieczeństwa albo finansów.
To forum miłośników Chorwacji i wydaje mi się że jeżeli ktoś jest prawdziwym cromaniakiem to będzie tam jeździł z wszystkich innych względów a nie tylko bezpieczeństwa czy finansów. Bo jeśli byś my tak chłodno kalkulowali co się najbardziej opłaca to pewnie to forum by nie powstało i każdy by jeździł do Bułgarii.
Ja powiem ze swojego punktu widzenia,byłem na Wyspach Kanaryjskich byłem na Majorce byłem w Grecji byłem na Sycylii. Każde z tych miejsc ma coś do zaoferowania jedne są bardziej bezpieczne drugie mniej w jednych kawa była tańsza w innych lody jeszcze innych woda czy coś do zjedzenia. Oprócz Chorwacji,staramy się wybierać w różne inne miejsca dlatego żeby zobaczyć coś innego ale do Chorwacji zawsze chętnie wracamy co roku w wakacje nie tylko dlatego że jest bezpiecznie, nie dlatego że jest tanio czy drogo,bo to jest interpretacja każdego z osobna każdy sobie odpowie czy dla niego to jest drogo czy tanio ale dlatego że traktujemy Chorwację jak nasz drugi dom. Jak wjeżdżamy w granice Chorwacji zawsze mówimy "Nasza Chorwacja".Czujemy się tam bardzo dobrze , wypoczywamy, lubimy tamtejszą kuchnię Cykady plaże widoki po prostu uwielbiamy tam być i pomimo że byliśmy w innych miejscach gdzie było równie pięknie może nawet piękniej może niektóre produkty były tańsze to jednak do Chorwacji wracamy najchętniej i nie sugerujemy się tylko chłodną kalkulacją czy jest taniej czy drożej niż w Grecji czy Hiszpanii tylko wracamy tam z wielka ochota co roku.
Dla nas Chorwacja ma coś w sobie czego nie mają inne kraje gdzie byliśmy jak Włochy, Hiszpania czy Grecja choć Grecja była nam najbliższa oprócz Chorwacji z wymienionych krajów równie dobrze się tam czulismy, jednak to Chorwacja skradła nasze serca i kierujemy się bardziej sentymentem niż kalkulacją finansową. Wiadomo że byłoby lepiej gdyby ceny były niższe, ale z drugiej strony dlaczego miałby być? Jest to bardzo atrakcyjny kierunek jest pewna pogoda jest czysto bezpiecznie.Dlaczego mają nie rywalizować jak równy z równym z innymi krajami basenu morza Śródziemnego?
Byłem na Sycylii i powiem że autostrady pozostawiają wiele do życzenia w porównaniu do chorwackich nie mają w ogóle podbicia tak samo wszechobecny brud na ulicach zaśmiecone plaże. Chorwaci dużo zainwestowali w turystykę mają co roku nowe rekordy turystów i to jest normalne że będzie coraz drożej. Ale wydaje mi się że większość tu obecnych jeździ do Chorwacji z sentymentu a nie dlatego że jest drożej czy taniej niż w innych krajach, choc osobiscie uwazam ze Chorwacja samochodem na 14 dni w sezonie jest wciąż konkurencyjna.