Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 26.06.2026 16:48

przed chwilą wpadł mi w oko artykuł na temat cen w Cro, i tak Chorwaci narzekają że wzrosły podatki od turystyki (wynajem nocligi tip), czyli standardowy problem jak wszędzie, państwo podnosi podatki i oczekuje że branża weźmie na klatę, a tam na klatę że jeszcze obniży ceny :jelen: bo premier prosi branżę o obniżenie marż.

no ma to sens trzeba przyznać :psikus:

https://www.polsatnews.pl/ciekawostki/2 ... -turystow/

z drugiej strony po dobrym początku roku (wzrost względem 2025) obecnie jakby siadło, i ludzie trochę są zaniepokojeni, być może część zmigrowała poza sezon z wyjazdami

po 2 letniej przerwie w sierpniu (sic) wybieramy się - tym razem na KRK z tym że śmigamy z Punat katamaranem na tydzień po Jadranie - więc trochę inny charakter wypoczynku niż campy na Istrii. No cóż zobaczymy. W kwestii orientowania się w cenach lokalnych to ja nie zabieram wody ani kartoflów z Polski, więc zobaczymy w tym roku.
Ostatnio edytowano 26.06.2026 17:02 przez adamosos, łącznie edytowano 1 raz
Given
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Given » 26.06.2026 21:09

W Grecji turystycznie nie byłem, tylko wizyty związane z pracą. Bezpiecznie się za bardzo nie czułem, ale nie było takiej tragedii jak przy np. Bordeaux czy Perpignan we Francji.

Tak czy inaczej, wg. mojej osobistej opinii, Chorwacja z tych wszystkich krajów jest wg. mnie najbezpieczniejsza i jak narzeczona wieczorem wyskoczyła sama do sklepu czy na plażę to nie miałem żadnych obaw że coś się jej może stać ;)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 27.06.2026 17:01

Hej wszystkim, zastanawia mnie że każdy tutaj pisze za i przeciw wyjazdów do Chorwacji i odnosi się głownie do kwestii bezpieczeństwa albo finansów.
To forum miłośników Chorwacji i wydaje mi się że jeżeli ktoś jest prawdziwym cromaniakiem to będzie tam jeździł z wszystkich innych względów a nie tylko bezpieczeństwa czy finansów. Bo jeśli byś my tak chłodno kalkulowali co się najbardziej opłaca to pewnie to forum by nie powstało i każdy by jeździł do Bułgarii.
Ja powiem ze swojego punktu widzenia,byłem na Wyspach Kanaryjskich byłem na Majorce byłem w Grecji byłem na Sycylii. Każde z tych miejsc ma coś do zaoferowania jedne są bardziej bezpieczne drugie mniej w jednych kawa była tańsza w innych lody jeszcze innych woda czy coś do zjedzenia. Oprócz Chorwacji,staramy się wybierać w różne inne miejsca dlatego żeby zobaczyć coś innego ale do Chorwacji zawsze chętnie wracamy co roku w wakacje nie tylko dlatego że jest bezpiecznie, nie dlatego że jest tanio czy drogo,bo to jest interpretacja każdego z osobna każdy sobie odpowie czy dla niego to jest drogo czy tanio ale dlatego że traktujemy Chorwację jak nasz drugi dom. Jak wjeżdżamy w granice Chorwacji zawsze mówimy "Nasza Chorwacja".Czujemy się tam bardzo dobrze , wypoczywamy, lubimy tamtejszą kuchnię Cykady plaże widoki po prostu uwielbiamy tam być i pomimo że byliśmy w innych miejscach gdzie było równie pięknie może nawet piękniej może niektóre produkty były tańsze to jednak do Chorwacji wracamy najchętniej i nie sugerujemy się tylko chłodną kalkulacją czy jest taniej czy drożej niż w Grecji czy Hiszpanii tylko wracamy tam z wielka ochota co roku.
Dla nas Chorwacja ma coś w sobie czego nie mają inne kraje gdzie byliśmy jak Włochy, Hiszpania czy Grecja choć Grecja była nam najbliższa oprócz Chorwacji z wymienionych krajów równie dobrze się tam czulismy, jednak to Chorwacja skradła nasze serca i kierujemy się bardziej sentymentem niż kalkulacją finansową. Wiadomo że byłoby lepiej gdyby ceny były niższe, ale z drugiej strony dlaczego miałby być? Jest to bardzo atrakcyjny kierunek jest pewna pogoda jest czysto bezpiecznie.Dlaczego mają nie rywalizować jak równy z równym z innymi krajami basenu morza Śródziemnego?
Byłem na Sycylii i powiem że autostrady pozostawiają wiele do życzenia w porównaniu do chorwackich nie mają w ogóle podbicia tak samo wszechobecny brud na ulicach zaśmiecone plaże. Chorwaci dużo zainwestowali w turystykę mają co roku nowe rekordy turystów i to jest normalne że będzie coraz drożej. Ale wydaje mi się że większość tu obecnych jeździ do Chorwacji z sentymentu a nie dlatego że jest drożej czy taniej niż w innych krajach, choc osobiscie uwazam ze Chorwacja samochodem na 14 dni w sezonie jest wciąż konkurencyjna.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.06.2026 18:08

DziadekJanusz napisał(a):
A co do cen, no cóż, jest drogo, jest byle jak, ale ludzie i tak będą do Chorwacji przyjeżdżać.

A co w Chorwacji jest "byle jakie"?

Z drugiej strony, jeśli ktoś już się skusi na Kanary, czy nawet na hiszpańskie wybrzeża, to często do Chorwacji nie wraca.

Byłem i na Kanarach, i w Andaluzji na wybrzeżu. W mojej opinii Chorwacja bije oba te miejsca na głowę i jednak wracam do Cro.

Bo taniej, bo kibelki na plaży za darmo, bo do prysznica nie trzeba monety, żeby się woda lała.

Bo ciągle piździ jak w Kielcach na dworcu głównym... Na Kanarach bezwietrzne dni to chyba na palcach jednej ręki w całym roku liczą.

Wreszcie, bo komplet 2 leżaki plus parasol kosztuje 16 euro, a nie tyle, co na plaży w Makarskiej.

W ubiegłym roku w Crikvenicy za taki zestaw płaciłem 12 euro.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.06.2026 08:10

marekkowalak napisał(a):... Na Kanarach bezwietrzne dni to chyba na palcach jednej ręki w całym roku liczą.

Ja tam uważam, że niezbyt silny wiaterek w upalne dni przydaje się gdziekolwiek by się nie było. I akurat nic nie kosztuje. 8)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2026 14:00

nenek napisał(a):Empire13 swietny post nic dodac nic ujac.

Kapitańska Baba napisał(a):Bardzo dobry i merytoryczny wpis jakich naprawdę niewiele zwłaszcza w tym wątku! Brawo!

Nawet mnie się czasem uda coś z sensem napisać :diabelek:

Kapitańska Baba napisał(a):Zawsze zastanawiali mnie ludzie którzy ciągle jeżdżą do tego samego kraju a często nawet w to samo miejsce. Powiem Ci, że oszalałabym w taki sposób. Ale rozumiem, że może ktoś tak właśnie lubi i nie neguję.

Mam podobnie. Rozumiem, że ktoś tego potrzebuje, ale sam nie chciałbym spędzać każdego urlopu w tym samym miejscu. Na szczęście Chorwacja (bo na niej się tu skupiamy), podobnie jak wiele innych krajów, ma tyle ciekawych regionów i miejsc, że można wracać do tego samego kraju wiele razy, a za każdym razem odkrywać zupełnie inną jego część.
Poza tym lubię wrócić choć na jeden dzień do miejsc, w których już kiedyś byłem, żeby przypomnieć sobie, za co je pokochałem, a jednocześnie odkryć w nich coś, czego wcześniej nie zauważyłem. To dlatego podczas majowego tripa wróciłem do kilku miejsc, za które pokochałem Chorwację.

Kapitańska Baba napisał(a):Żeglowanie trochę zmusiło nas do wyjazdów do Chorwacji. Bo kiedy pływa się z dziećmi trzeba się troszkę do nich dostosować. Wybieraliśmy Chorwację nie ze względu na cenę a ze względu na spokojne morze osłonięte wyspami. Bo dzieci musiały mieć w miarę spokojne warunki - to było najważniejsze! Czasy się zmieniły, dzieci urosły - już nie boją się silnego wiatru i wyższych fal - i w końcu mogliśmy zmienić destynację. Padło na Grecję - na jakiś czas. Ale w głowach już siedzą też inne miejsca, inne kraje - bo chcemy poznawać różne destynacje, różnych ludzi.

Na żeglowaniu się nie znam, ale taki argument do mnie trafia.

Kapitańska Baba napisał(a):Każdy z nas jest inny, każdy potrzebuje na urlopie czegoś innego. I to jest piękne bo dzięki temu świat nie jest nudny.

To powinno być motto na każdym forum podróżniczym.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2026 14:11

adamosos napisał(a):przed chwilą wpadł mi w oko artykuł na temat cen w Cro, i tak Chorwaci narzekają że wzrosły podatki od turystyki (wynajem nocligi tip), czyli standardowy problem jak wszędzie, państwo podnosi podatki i oczekuje że branża weźmie na klatę, a tam na klatę że jeszcze obniży ceny :jelen: bo premier prosi branżę o obniżenie marż.

no ma to sens trzeba przyznać :psikus:

https://www.polsatnews.pl/ciekawostki/2 ... -turystow/

z drugiej strony po dobrym początku roku (wzrost względem 2025) obecnie jakby siadło, i ludzie trochę są zaniepokojeni, być może część zmigrowała poza sezon z wyjazdami

W czerwcu plaże nigdy nie były pełne. Gdy zaczną się wakacje w większości krajów, z których turyści przyjeżdżają do Chorwacji, plaże zapełnią się jak zwykle. Jeśli wtedy nadal będzie pusto, dopiero Chorwaci będą mieli powody do niepokoju.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.07.2026 21:56

Kapitańska Baba napisał(a):Tania Chorwacja :lol: :lol: :lol:
https://www.money.pl/finanse/rzad-chorw ... 1216a.html

Jakoś to nie przeraża...
"Chorwacka turystyka bije kolejne rekordy w 2026 roku

Narodowy Bank Chorwacji (HNB) opublikował oficjalne dane za pierwsze miesiące tego roku. Liczby mówią same za siebie – zagraniczni turyści zostawiają nad Adriatykiem coraz więcej pieniędzy.

Oto najważniejsze fakty:
✅Wyższe przychody: W samym I kwartale (styczeń–marzec) turyści wydali 945,2 mln euro. To wzrost o 9,2% (+79,7 mln euro) w porównaniu do roku ubiegłego. W ciągu dekady przychody w tym okresie wzrosły ponad dwukrotnie!
✅Więcej gości: Od stycznia do końca maja Chorwację odwiedziło 4,5 mln osób (+5%), które wygenerowały 14 mln noclegów (+7%).
✅Wybrzeże kontra kontynent: Nad Adriatykiem liczba noclegów wzrosła o 8% (12,2 mln), podczas gdy Chorwacja kontynentalna zanotowała stabilny 3-procentowy wzrost.

Ministerstwo Turystyki zaciera ręce i twierdzi, że to efekt skutecznej strategii wydłużania sezonu. Czy Chorwacja faktycznie staje się kierunkiem całorocznym? Dane eVisitor na to wskazują!

Dane pochodzą z CroatiaWeek"
Oczywiście zaraz znawcy stwierdzą, że drożej, to więcej wydają. Tylko czemu oni tacy głupi, że nie jadą tam gdzie taniej?
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 03.07.2026 12:49

temat jest złożony, zawsze można taniej, zawsze można drożej, można bliżej lub dalej, można n-ty raz w to samo miejsce a można tam gdzie nas jeszcze nie widziano ;)
najważniejsze jest to aby szczęśliwie wrócić do domu i być z urlopu zadowolonym.

Zawsze dziwiłem się ludziom którzy jeżdżą ktoryś raz w to samo miejsce, w końcu życie jest krótkie a świat duży.
Ja osobiście byłem 2 razy w Gradac i powiem Wam że na tyle ciepło myślę o tej wiosce że nie wykluczam ustrzelenia hattricka.
Ale może to przez fakt, iż mam z tej destynacji fajne wspomnienia, personel hotelu dobrze robił swoją robotę a jednocześnie jest to fajne miejsce wypadowe również do BiH i jest fajny stosunek ceny do jakości :)

Udanego urlopu wszystkim !!!
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.07.2026 05:40

Mieliśmy okazje być niedawno w tańszej jak się okazuje BG, miejscami dużo tańszej. Niestety podziękujemy i wolimy dołożyć i jechać do Chorwacji. BG naturalne aspekty wspaniałe, reszta dramat, nie nasza bajka. Chyba że lecisz na wybrzeże, ale tam zdecydowanie drożej.

"Nasze" apartamenty na Pagu i Peljescu po roku cen nie zmieniły.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 05.07.2026 15:49

te kiero napisał(a):Mieliśmy okazje być niedawno w tańszej jak się okazuje BG...
Przecież BG 1.01.2026 wprowadziła Euro i czytam, że jest 30-50% drożej... :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.07.2026 21:01

Adax napisał(a):
te kiero napisał(a):Mieliśmy okazje być niedawno w tańszej jak się okazuje BG...
Przecież BG 1.01.2026 wprowadziła Euro i czytam, że jest 30-50% drożej... :D

Nie mam porównania jak były jeszcze lewy, ale nad morzem ceny w sklepach podobne do naszych. W interiorze taniej.
Oczywiście wszystko zależy co się zamawia i gdzie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.07.2026 22:45

Było można się tego spodziewać w miejscach turystycznych. To samo było w innych krajach po wprowadzeniu euro.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.07.2026 09:31

Marlowe1994 napisał(a):Mnie to nie przekonuje.

Mnie też nie, ale i nigdzie w Durres nie miałem takich widoków, a przeszliśmy tam kilometry plażą :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.07.2026 18:14

piotrulex napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Mnie to nie przekonuje.

Mnie też nie, ale i nigdzie w Durres nie miałem takich widoków, a przeszliśmy tam kilometry plażą :)

Ja kilometrów żeby to zobaczyć, nie musiałem robić. Wystarczyło wyjść z budynku gdzie mieszkaliśmy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 958
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone