Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.06.2026 12:53

histe napisał(a):.z optymizmem do przodu

Tego się trzymam cały czas :verryhappy:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.06.2026 13:21

Marlowe1994 napisał(a):Standard na tym forum. I nie tylko, tendencja ogólna. Plus osoby które mają taki mendowaty charakter, smęcą bo mogą. Takich ludzi wokół widać wiele. Czerpią z tego swoją chorą satysfakcję...... Za jeden nie zapłaciłem, na drugim szef postawił browara.

Standard na tym forum. Goście którzy ukrywają się pod różnymi nickami i mają charakter wyżej wymieniony. Przecież Bociuś ty nie pijesz alkoholu jak gdzieś pisałeś. To szef postawił browara sobie lub może 0/0. :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.06.2026 17:24

piotrulex napisał(a):Obiad dla 3 osób z napojami tuż przy plaży - maksymalnie do 130zł
Właśnie jestem w Albanii i tanio to może Saranda i okolice Durres (nie planuję sprawdzać tego drugiego). No i jednak przed sezonem. W Himare tak tanio to nie jest, taniej niż w Cro czy Grecji, ale obiad dla 2 osób w tawernie to min. 30 EUR, nie 20 jak wynika u Ciebie. Kawa też droższa. O noclegach nie wspomnę.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2026 21:59

Byłem w Durres w listopadzie. Ceny ok. Ale syf jaki tam był dla mnie nie do przyjęcia. Adriatyk gorzej wyglądał niż nasze morze. Syfiaste, bure, brudne morze. Zwały roślinności morskiej na brzegu. Może w sezonie to sprzątają. Mieliśmy app nad samym morzem i był tani. W sezonie ponad 200 ojro dziennie. Na 4 osoby. Co do cen, to w listopadzie na 4 osoby wydaliśmy najwięcej w dobrej kajpie, coś koło 110 ojro.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2026 08:15

nenek napisał(a):Oczywiscie Piotrulex masz racje. Sam widzialem oferty DO Egiptu za 2000 od osoby do 5 gwiazdkowego hotelu. Albanie kilku znajomych mi odradza nie ma polotu do Chorwacji podobno.

Wszystko zależy czego oczekujesz :)

Jak odradzają Ci to fani egipskiego olinkluziwa to oczywiście, oni się tam nie odnajdą i w sumie bardzo mnie to cieszy :)

Ja lubię sobie sam ogarnąć loty, wynająć jakąś terenówkę, czy choć suva 4x4 i liznąć trochę kraju z dala od zamkniętych resortów 5* :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2026 08:22

piekara114 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Obiad dla 3 osób z napojami tuż przy plaży - maksymalnie do 130zł
Właśnie jestem w Albanii i tanio to może Saranda i okolice Durres (nie planuję sprawdzać tego drugiego). No i jednak przed sezonem. W Himare tak tanio to nie jest, taniej niż w Cro czy Grecji, ale obiad dla 2 osób w tawernie to min. 30 EUR, nie 20 jak wynika u Ciebie. Kawa też droższa. O noclegach nie wspomnę.

Byliśmy na przełomie maja i czerwca

Polecielismy tam pojeździc trochę po kraju i szybko się opalić na plaży z jak najlepszym dojazdem. Nam okolica Durres bardzo odpowiadała, było tam wszystko czego oczekiwalismy. Mieliśmy tam byc tylko 1 nockę i pojechać na południe, ale uznalismy, ze szkoda nam czasu, bo dla plażowych widoków tam nie przylecielismy

Ładniejsze plaże będę mieć za około dobę, bo tak sie złożyło, że koło 15-16 ruszamy autem do Chorwacji :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2026 08:25

Marlowe1994 napisał(a):Byłem w Durres w listopadzie. Ceny ok. Ale syf jaki tam był dla mnie nie do przyjęcia. Adriatyk gorzej wyglądał niż nasze morze. Syfiaste, bure, brudne morze. Zwały roślinności morskiej na brzegu. Może w sezonie to sprzątają. Mieliśmy app nad samym morzem i był tani. W sezonie ponad 200 ojro dziennie. Na 4 osoby. Co do cen, to w listopadzie na 4 osoby wydaliśmy najwięcej w dobrej kajpie, coś koło 110 ojro.

Ja uwielbiam nasz Bałtyk, więc i plaże Durres nie zrobiły na mnie "syfiastego" wrażenia :)

Syfiaste? Bure? Brudne? Ja bym powiedział normalne, tak jak i w Bałtyku jak piasek przy falach się mąci :)

Na przełomie maja i czerwca plaże były już sprzątane, wystawione parasole itd, choc widać że sezon dopiero rusza
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 24.06.2026 08:33

piotrulex napisał(a):
nenek napisał(a):Oczywiscie Piotrulex masz racje. Sam widzialem oferty DO Egiptu za 2000 od osoby do 5 gwiazdkowego hotelu. Albanie kilku znajomych mi odradza nie ma polotu do Chorwacji podobno.

Jak odradzają Ci to fani egipskiego olinkluziwa to oczywiście, oni się tam nie odnajdą i w sumie bardzo mnie to cieszy :)

Ja lubię sobie sam ogarnąć loty, wynająć jakąś terenówkę, czy choć suva 4x4 i liznąć trochę kraju z dala od zamkniętych resortów 5* :)

No nie Fani all tylko tacy co sami jezdza i z 2 co byli kamperami, narzekali na smieci widoki ladne ale jakiegos entuzjazmu w opowiadaniu nie bylo wiec do Albani nie pojade.Przyszly rok wyskocze albo znow do Marsa Alam albo Sardynia i jeszcze wybrzeze Amalfi mi chodzi po glowie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2026 08:58

nenek napisał(a):
piotrulex napisał(a):

No nie Fani all tylko tacy co sami jezdza i z 2 co byli kamperami, narzekali na smieci widoki ladne ale jakiegos entuzjazmu w opowiadaniu nie bylo wiec do Albani nie pojade.Przyszly rok wyskocze albo znow do Marsa Alam albo Sardynia i jeszcze wybrzeze Amalfi mi chodzi po glowie.

Ja oczywiście również słucham opinii innych ludzi, ale sam decyduję i jeżdzę, latam tak gdzie mam ochotę, aby samemu się przekonać i zawsze dobrze na tym wychodzę :)

Jak porównam ilość śmieci w Egipcie to tych w Albanii, to bym zaryzykował stwierdzenie, że w Albanii jest czysto :)

No chyba, że ktoś znów porównuje wylizany resort w okolicach Marsa Alam do publicznej plaży w Albanii :)

Sam lubię wyskoczyc zimą na tydzień, chocby posnurkować w zatoce Abu Dabab, ale nie o tym rozmawiamy :)

Jeszcze jedno. Oceniam Albanie i inne takie wyjazdy z perspektywy kilku wyjazdów w roku, a nie z punktu widzenia jednego, wymarzonego urlopu rocznie, na który czekałem 11 i pół miesiaca :)

Ja widzę okienko w kalendarzu, pytam żony, córki, ustalamy, kupuje loty, klepie auto, rezerwuję pierwszy nocleg i za kilkanaście dni lecimy na kilkudniowy wypad, nie dłuzej niz tydzień i na pełnym spontanie
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 24.06.2026 13:25

Kapitańska Baba napisał(a):Ciekawe że zawsze każdy porównuje Chorwację z Bałtykiem jakby na urlop można było wyjechać tylko w te dwa miejsca :rotfl:

Hmm, to chyba naturalne :oczy: forum jest o Chorwacji, a forumowicze są Polakami.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.06.2026 14:18

Trajgul napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Ciekawe że zawsze każdy porównuje Chorwację z Bałtykiem jakby na urlop można było wyjechać tylko w te dwa miejsca :rotfl:

Hmm, to chyba naturalne :oczy: forum jest o Chorwacji, a forumowicze są Polakami.

Oczywiście ale czy to znaczy, że jeśli ktoś jest tu na forum to nie ma prawa oprócz Chorwacji podróżować w inne miejsca? Ludzie są tu po kilka czy kilkanaście lat, raczej niewiele osób przez tak długi czas nie wybierze się nigdzie poza Bałtyk i Chorwację :roll:
Sama wiele lat z pewnych względów byłam wierna Chorwacji ale człowiek się zmienia, otoczenie się zmienia. Wiele osób tutaj obecnych podróżuje po świecie i chcąc nie chcąc zaczyna porównywać koszty takich wyjazdów.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.06.2026 15:39

piotrulex napisał(a):
Ja uwielbiam nasz Bałtyk, więc i plaże Durres nie zrobiły na mnie "syfiastego" wrażenia :)

Syfiaste? Bure? Brudne? Ja bym powiedział normalne, tak jak i w Bałtyku jak piasek przy falach się mąci :)

Na przełomie maja i czerwca plaże były już sprzątane, wystawione parasole itd, choc widać że sezon dopiero rusza

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-emRCvMz5y0
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.06.2026 15:41

romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.06.2026 15:56

Kapitańska Baba napisał(a):...
Oczywiście ale czy to znaczy, że jeśli ktoś jest tu na forum to nie ma prawa oprócz Chorwacji podróżować w inne miejsca? Ludzie są tu po kilka czy kilkanaście lat, raczej niewiele osób przez tak długi czas nie wybierze się nigdzie poza Bałtyk i Chorwację :roll:
Sama wiele lat z pewnych względów byłam wierna Chorwacji ale człowiek się zmienia, otoczenie się zmienia. Wiele osób tutaj obecnych podróżuje po świecie i chcąc nie chcąc zaczyna porównywać koszty takich wyjazdów.

Tutaj z Panią w 100% się zgodzę. Byłem w Chorwacji już nie pamiętam ile razy. Lecz są też inne piękne miejsca na świecie nie koniecznie śmietniki. W jednych jest drożej, w drugich taniej. Kiedy komuś chce się jeść i pić to płaci żeby nie umrzeć i czuć się w miarę komfortowo. Koniec filozofii.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.06.2026 21:35

Kapitańska Baba napisał(a):
empire13 napisał(a):A ja mam wrażenie, że na drożyznę w Chorwacji najbardziej narzekają ci, którzy najrzadziej tam bywają. Ale pewnie, jak zwykle, się mylę :rotfl:

:lol: :lol: Tak, na pewno rząd chorwacki najrzadziej tam bywa :lol: :lol:
https://www.money.pl/finanse/rzad-chorw ... 1216a.html

Chorwacja rzeczywiście podrożała, tak jak przez ostatnie lata podrożało praktycznie wszystko i wszędzie. Byłem w ostatnich latach w kilku krajach Europy i nie zauważyłem, aby Chorwacja była dziś jakimś szczególnie drogim wyjątkiem.
Oczywiście są kierunki tańsze. Są też kierunki wyraźnie droższe. Każdy wybiera to, co go interesuje. Mnie akurat nie ciągnie do najtańszych destynacji tylko dlatego, że są tańsze, więc jeśli chcę jechać tam, gdzie lubię, to po prostu akceptuję obecne ceny.
Działa tu też zwykłe prawo rynku. Skoro co roku miliony ludzi nadal chcą spędzać urlop w Chorwacji, to trudno oczekiwać, że ceny będą spadać. Gdyby zainteresowanie było małe, rynek sam wymusiłby obniżki. Skoro popyt wciąż jest wysoki, to i ceny pozostają wysokie.
Sam apel chorwackiego ministra też nie jest dla mnie jakimś szczególnym dowodem na wyjątkową drożyznę w Chorwacji. Politycy bardzo często apelują o różne rzeczy, zwłaszcza gdy temat budzi emocje społeczne. W Polsce nikt raczej nie apeluje do właścicieli pensjonatów nad Bałtykiem czy w Zakopanem o obniżanie cen, a przecież trudno twierdzić, że jest tam tanio. Nie wyciągałbym więc z samej wypowiedzi ministra daleko idących wniosków ani o poziomie cen, ani o wyjątkowej trosce polityków o portfele turystów.
Nie bardzo też rozumiem, dlaczego Chorwacja miałaby być z definicji tańsza od Hiszpanii, Włoch czy innych popularnych krajów śródziemnomorskich. Ma morze, klimat, dobrą infrastrukturę, jest bezpieczna i stosunkowo łatwo dostępna dla turystów z dużej części Europy. To nie jest już niszowy kierunek z początku lat 2000.
Napisałaś, że byłaś w Chorwacji 21 razy. Szczerze mówiąc, imponujący wynik. Może kiedyś też do takiego dojdę, a może wcześniej zauroczy mnie jakiś inny region Europy czy świata. Podróżowanie ma tę zaletę, że można poznawać różne miejsca i z czasem zmieniać swoje preferencje.
Jeżeli odkryłaś miejsce, które dziś daje Ci więcej satysfakcji niż Chorwacja, to tylko pozazdrościć. Dla mnie Chorwacja nadal ma więcej zalet niż wad i na razie bilans wychodzi zdecydowanie na plus. A to, że każdy z nas trochę inaczej ocenia ceny, jakość wypoczynku czy stosunek jednego do drugiego, jest chyba całkowicie naturalne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 956
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone