ACandrzej napisał(a):Po rodzaju chwastów, to gdzieś w Polsce...
Tak.
Teraz już tylko uszczegółowić zostaje.
.png)
demi-duox napisał(a):Taka soczysta majowa zieleń, jeszcze przed pierwszym koszeniem. To chyba gdzieś w Polsce? Może trawnik przy jakimś muzemu archeo?
weldon napisał(a):Po rodzaju chwastów, to ja widzę Polskę Centralną, z ogrodem angielskim założonym przez Helenę Radziwiłłową.
.png)
ACandrzej napisał(a):Napisałem cieplej, cieplej bo pytanie było niesprecyzowane (tj. było o Skandynawii i Francji)
Absolutnie nie miałem zamiaru wprowadzać kogoś w bląd. W przypadku innych nietrafionych strzałów za każdym razem zaprzeczałem, a w tym przypadku nie.
Myślę, że Kolega Fatamorgana nie żywi urazy
Pozdrawiam
.png)
.png)
.png)
demi-duox napisał(a):Czy tuzy od historii wojskowości też przeprowadzały kwerendę tej postaci w trakcie śnieżnej zimy![]()
ps. a może chcesz zasugerować, że to jakiś bałwan był
Fatamorgana napisał(a):... czy to był bardziej żołnierz (ułan?) czy bardziej arystokrata?
A może...jedno i drugie?
SgwdYrEira napisał(a):Na tyłach Pałacu Myślewickiego w warszawskich Łazienkach stał przed laty, ukryty wśród drzew i krzewów wspaniały pomnik z brązu. Przez wiele lat mylony był z wizerunkiem księcia Józefa Poniatowskiego...
Popiersie bohatera szarży pod Somosierrą, płk. Jana Hipolita Kozietulskiego, powstało z ręki znanego rzeźbiarza, Stanisława Jackowskiego w 1930 roku. W tym również roku,2 sierpnia,w rocznicę 10-lecia Istnienia Pułku,nastąpiło odsłonięcie pomnika na dziedzińcu koszar 3 Pułku Szwoleżerów Mazowieckich, który to pułk obrał sobie za patrona herosa somosierskiej szarży."
.png)
bonar napisał(a):Śledzę te zagadki, ale gdzie mi tam do globtroterów![]()
Powrót do FotoCroClub - dyskusja