Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.03.2013 11:34

SgwdYrEira napisał(a):Do czyszczenia exifów jStrip.

Dzięki :)
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 16.03.2013 12:26

Wyszedłem tutaj na jakiegoś satrasznego szpiega :oops:
Ja często robię pewe rzeczy chaotycznie i teraz musiałem jeszcze raz tą ścieżkę odtworzyć.
Po prostu kliknąłem dwa razy na zdjęcie, nastepnie wróć do strony zdjęcia, a potem dane exif i tam pokazała się data (jeszcze raz sprawdziłem i bylo to 5.06). Żadnych programów do łamania zbezpieczeń nie używałem :)
A tak na poważnie to zgadnięcie zagadki z miejsca w którym się nie było (no chyba, że jest to Sagrada Familia) na podstawie tylko zdjęcia jest prawie niemożliwe bez jakiejś dodatkowej pomocy.

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.03.2013 12:41

ACandrzej, absolutnie nie o to mi chodziło, nie podejrzewam Cię o szpiegowskie zapędy :)

Ale jeśli exify mają pomagać, to chyba lepiej je usuwać, bo wydaje mi się, że nie o to w tej zabawie chodzi. Wiadomo, że nie zgadniemy, co jest na zdjęciu, jeśli nas tam nie było. Ale wtedy, ja przynajmniej, szukam w googlach, próbuję poznać po rodzaju architektury - jaki to może być kraj, dopytuję o szczegóły.

Z exifami też nie jest prosto - trzeba się dobrze orientować w relacjach, żeby skojarzyć daty, zwłaszcza po kilku latach. I to też jest jakaś droga, ale po prostu nie jestem przekonana, czy słuszna.

Z tego powodu, że z kilkoma Forumowiczami znamy się lepiej, wiedzą oni, że jak coś wrzucę (spoza kraju) to będzie to pewnie z Czech, Słowacji czy Węgier ;), bo tam nas nosi na różne krótkie wypady. W pewnym momencie zaczęłam więc robić zdjęcia zdjęciom papierowym (brak skanera), żeby zadać zagadkę z czasów, kiedy moje podróże były trochę dalsze ;)

ACandrzej, nie mam o nic pretensji :) Ale następnym razem wyczyszczę exify, żeby zabawa trwała odrobinę dłużej :)

Pozdrawiam.
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 16.03.2013 13:04

Ale numer, ja pobrałem zdjęcie: PPM -> zapisz obrazek jako... i wtedy exif jest wyczyszczony, nie patrzyłem przez stronę, na której zamieszczone zdjęcie... ciekawe jak to się dzieje?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.03.2013 14:03

To zależy od wersji przeglądarki, systemu i programu graficznego oraz opcji w ustawieniach.
Najprostszą sprawą jest kliknięcie po zapisaniu zdjęcia we "właściwości", dalej szczegóły. Na dole jest opcja "usuń właściwości oraz informacje osobiste".
Otwiera się nowe okienko w którym wybieramy opcję utwórz kopię bez szczegółów albo zachowaj z wybranymi szczegółami.
Po usunięciu (nie jest to całkowite czyszczenie exifa ale usunięcie informacji ogólnych, exif czyści się odpowiednimi programami albo ma się to bodajże w ustawieniach aparatu-?- jednak sporo zależy od tego czym próbujemy wywołać dane zdjęcia- są mniej lub bardziej zaawansowane narzędzia- tak samo jak z odzyskiwaniem utraconych zdjęć z karty lub danych z dysku) trzeba jednak przyjrzeć się tytułowi zdjęcia, bo czasami zapisane z sieci zdjęcie ma pierwsze cyfry w nazwie, które są.... datą wykonania zdjęcia. To znowu wynika z ustawień aparatu zdaje się, ewentualnie system ma opcję wybierania podstawowego detalu jakim jest data do nazwy pliku podczas jego zapisywania.
A taka zczytana data to już ślad za którym warto pójść gdy się skojarzy kogoś z jego relacją.
No i kluczową sprawą są dwa czynniki- nasza pamięć oraz umiejętne kojarzenie tego co widzimy.
Z własnej praktyki powiem, że im więcej się ogląda cudzych zdjęć i czyta artykułów, relacji i sprawozdań z różnych wypraw po świecie i im więcej się człowiek interesuje różnymi sprawami- tym więcej się kojarzy po wyglądzie. Nie trzeba więc gdzieś być samemu, aby ze zdjęcia wyciągnąć pewne wnioski.
Oczywiście tego się nie da nabyć w paręnaście tygodni - to kwestia zainteresowań i ilości odbytych podróży.
A te jak wiadomo kształcą...
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 16.03.2013 14:36

Wracając do zagadki, może mała podpowiedź?

Obrazek
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 16.03.2013 14:57

Muszę przyznać, ze zagadki z Polski lub świata bardziej mnie bawią.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.03.2013 15:52

Andrzej a tak w ogóle to chyba zapomniałem Cię tak po prostu przywitać w tym wątku. Cieszę się, że z nami jesteś i się udzielasz. :) Każdy kolejny myślący i sympatyczny user czyni ten wątek ciekawym i pouczającym. (Agresywnym chamom mówimy stanowcze NIE!). :wink:
Każdy był gdzie indziej albo wprawdzie tam gdzie inni, ale miał swoje spojrzenie na obiekty i miejsca.
I to jest to!
Różnorodność i rozmaitość tematyczna. :) :wink:
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 16.03.2013 15:57

Facjata tej istoty:

Obrazek
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 16.03.2013 16:12

To jaja ślimaka?
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 16.03.2013 16:27

Aby nie przeciągać to odpowiem, to kładka jajowa ślimaka Ampullaria. Ślimak wodny, oddycha jednak powietrzem atmosferycznym do czego służy mu taka wysuwana "rura" ;) a jajka wyglądają jak kukurydza ze słoiczka ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.03.2013 16:29

maslinka napisał(a):A więc jednak widać...

Agnieszko, fmix exifów nie wyświetla, ale wystarczy kliknąć na fotkę, żeby przejść na stronę zdjęcia, gdzie są zapisane podstawowe dane, w tym data zrobienia.
Jeżeli tego nie chcesz, to nie kopiuj linka z fmixa, tylko klikaj na zdjęcie PPM, wybieraj "pokaż zdjęcie" i dopiero ten adres wklejaj pomiędzy znaczniki [img ][ /img] :)
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 16.03.2013 16:32

Co do tego ślimaka ma szczepionka przeciw grypie z podpowiedzi? :?
Można wrzucić jakąś nie jajeczną zagadkę?
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 16.03.2013 16:41

To była ampułka, ślimak nazywa się Ampullaria wśród akwarystów pieszczotliwie nazywany ampułką ;)
Jak się zdjęcie owej ampułki z podpowiedzi wyszuka google image search to rzeczywiście pokazuje szczepionkę na grypę jednak nie o to chodziło.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 16.03.2013 16:48

Obrazek
Co to za miejsce?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 1014
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone