Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.01.2013 09:12

Faty nie ma.

Ja oddaję kolejkę - dlatego wstawiajcie, bo aktualnie nie mam nic ciekawego :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.01.2013 09:16

PETERENZO napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Każdy wstawia co ma i tyle :D I tego się trzymajmy.

Popieram :lol: Jak kojarzy, próbuje zgadywać, jak nie kojarzy - czeka aż inne/inni skojarzą :idea: :lol:

Święte słowa! :D

Otóż to.
W powyższej dyskusji wspomnieni byli obserwatorzy. No to ja, z pozycji obserwatora powiem, że nie
widzę różnicy w wartości zdjęcia wstawionego przez Peterenzo (pomnik ku czci poległych Powstańców
Śląskich) a placem zabaw na Kanarach. :lol: Tzn. nie widzę, aby wartość edukacyjno-zabawowa zdj. z Giszowca była mniejsza.

Pierwsza zasada regulaminu mówi: wstawiać można wszelkie zdjęcia byle spoza Chorwacji , a pozostałe warunki regulaminu, także nie zostały złamane. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 09:19

Na rozgrzewkę, bo nie wydaje mi się, żeby ta pani sprawiła jakąkolwiek trudność :)

Obrazek
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.01.2013 09:21

Pomnik M. Konopnickiej w Ogrodzie Saskim. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 09:38

No i dajesz dalej :D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.01.2013 09:38

walp napisał(a):Pomnik M. Konopnickiej w Ogrodzie Saskim. :)

Nieźle - nie zdążyłem nawet odświeżyć widoku :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.01.2013 09:46

Jestem jak zwykle oderwany od swojej bazy, więc nic nie wstawię - oddaję kolejkę. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 10:03

..to może ja..pewnie łatwe będzie.. :mrgreen:
Obrazek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.01.2013 10:31

Fatamorgana napisał(a):Ta ostatnia była jednak nie tyle tak trudna co właśnie mało zachęcająca (podkreślam: dla mnie, mimo żem Ślązak!).
Nic w niej edukującego, ciekawego i nowego nie zauważyłem.

Dla mnie, który nie zna miejsca była trudna, ale jak widać dla miejscowych nie. Poza tym, ja się przyglądałem dłużej nie dlatego, żeby rozpoznać miejsce, ale dlatego, że samo zdjęcie wydaje mi się bardzo ciekawe.

Fatamorgana napisał(a):Czasami jest jednak pewien przesyt tematyczny czy regionalny.
I chyba tego warto unikać.

Zdarza się Tobie wklejać szczyty górskie i wątek tkwi w miejscu przez wiele godzin, więc więcej pokory. :wink:

:hut:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.01.2013 12:03

PETERENZO napisał(a):Ty wstawiłeś zdjęcie i zatkałeś wątek na tydzień, a potem napisałeś:
Fatamorgana napisał(a):Zagadka była typowo na zgadywanie a nie na szukanie po zdjęciach.

Tak się spodziewałem, że to przytoczysz. :) :wink:
Sądzisz, że zatkałem?
Ponownie napiszę:
Jak NIKT nie zadaje pytań, to jak ma cokolwiek iść do przodu? :oczko_usmiech:
Gdy nikt nie pyta o podpowiedź też sprawa utknie.
Poza tym, były święta za pasem, nasze panie miały na pewno masę roboty w domu. :wink:

Nie chodzi o to aby się licytować, ale o to aby czasami odświeżyć tematycznie czy inaczej ten wątek. Jak jest za dużo ze Śląska to ludzie z innych rejonów są być może tym trochę zmęczeni.
Mi się podoba jak wstawia zagadki Jola. Zawsze chodzi o jakieś znane miejsce, o jakiś zabytek, ciekawe miasto, albo coś z atrakcyjnej Warmii i Mazur. Albo jeziora z suwalszczyzny itd. Dużo zamków i nawet jak się miejsce powtarza, to zawsze z innej strony zadaje.
Mimo że mało znam i dawno nie byłem- jest to na pewno ciekawe.

Druga sprawa: niektórzy twierdzą (była o tym nawet cała dyskusja), że zagadki można brać wyłącznie na szukanie w Googlu po zdjęciach, albo.... na szukanie informacji pisanych.
Mamy dzisiaj porównywarkę zdjęć. Można za jej pomocą szybko wyszukać podobne zdjęcia.
Ale czy to faktycznie jest cały sens? Gdy wszystko zrobi za nas komputer to trochę tak jakby włączyć autopilota w samolocie. Przyjemność z latania prawie żadna. :wink:

Ja jedynie pisze swoje przemyślenia a nie że chcę cokolwiek przesadzać czy nakłaniać.
Niektórzy zagadkowicze się znudzili takimi wątkami. Jedni mówią, że już nie mają co wstawiać, a drudzy- że było fajnie jak były zabytki, ale jak się zaczęły kawałki ścian i same nogi figur czy postument z pomnika to się zniechęcili.
Tu mieliśmy sprawę tych balkoników. Chyba coś jest jednak w tych głosach prawdy....
Nie każdy napisze co myśli, wielu woli siedzieć cicho albo pójść.
Ja wolę napisać co myślę- nawet jak się to okaże mało zgodne z czyimś zapatrywaniem czy niepopularne.
Ale sądzę, że jesteśmy tu również po to aby rozmawiać ze sobą. :) :wink:
Nawet powinniśmy zgłaszać swoje uwagi czy wnioski.
W końcu wszyscy decydujemy o tym jak ten wątek wygląda.

Peter jest dobrze zorientowany w forum- poszedł po ściągę w relacji... :lol:
Spryciarz. :wink:
Tak, to wycinek nabrzeża w Arrecife z "rotundą" w której oprócz mini sklepiku/baru i punktu informacyjnego znajduje się ...darmowy syfon z wodą gazowaną.
A to z uwagi na spory plac zabaw jaki jest obok. I to tuż przy ruchliwej drodze.
Jednak nie ma tam wypadków jak się okazuje.

P.S. Obiecuję, że dam coś na pewno ciekawszego. Wczoraj pod ręką było akurat to (wszystko mam w dużych plikach, więc każdorazowo muszę zmniejszać).

Pozdraw.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 13:11

Fatamorgana napisał(a):...

A masz streszczenie tego?

:mrgreen:

lubelski napisał(a):..to może ja..pewnie łatwe będzie.. :mrgreen:

Lubelszczyzna? :)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 08.01.2013 13:44

lubelski napisał(a):..to może ja..pewnie łatwe będzie.. :mrgreen:
Obrazek

Wyglądem trochę przypomina warowne, rumuńskie kościoły ale jakoś do żadnego nie mogę przypasować :(
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.01.2013 14:18

Opactwo w Sulejowie - trochę zaniedbany budynek arsenału z Basztą Opacką :wink:

PS.
Ale się naszukałem :lol:

I tutaj
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 17:40

..tak jest.. :mrgreen: :mrgreen: brawo :mrgreen: ..gdybyście byli po drodze..warto zajechać i zwiedzić.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.01.2013 18:11

lubelski napisał(a):..tak jest.. :mrgreen: :mrgreen: brawo :mrgreen: ..gdybyście byli po drodze..warto zajechać i zwiedzić.

Całkiem niedawno byłem w Smardzewicach - po drugiej stronie Zalewu. :wink:

Ale rzeczywiście warto podjechać przy jakiejś okazji - nie zapomnę. :D

Oddaję kolejkę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 873
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone