Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Foto Video Radary Na Trasie Do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pablo 69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo 69 » 18.07.2006 16:43

Na poczatku zaznaczam, że celem mojego tematu nie jest łamanie przepisów drogowych przez szanownych forumowiczów w Czechach, Austrii, Słowenii, Chorwacji . Pragnę tylko aby szanowni forumowicze nie płacili mandatów i nie stresowali się, że po powrocie do domu będa płacic mandaty!

Proszę o podawanie miejsc usytuwania Foto Video Radarów stacjonarnych radarów, przenośnych tzw. suszarek na trasie Polska- Chorwacja

Podaję fotovideo radar na trasie Polska - Chorwacja

Miejscowość POYSDORF ograniczenie do 50 km/h fotovideo radar stoi po prawej stronie przy wjeździe do Poysdorfu w kierunku na Wiedeń około 20-30 minut od granicy Czechy-Austria robi zdjęcia non-stop.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów własnie wróciłem z Cro- Istra Cam Lanterna
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 18.07.2006 19:08

Witam
Jadąc przez Austrię nie ma żartów, jakie ograniczenie tak trzymać. Przy wjeździe do każdego (prawie) miasta stoi siwe stalowe pudło z fotoradarem, widząc dostosować prędkość, łapie "od tyłu". A tak w ogóle, to nie ma sensu zwracanie na radary, to urlop i spokojnej, bezpiecznej podróży życzę podróżującym do Chorwacji.
pozdrav
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 18.07.2006 19:15

Pablo 69 napisał(a):Na poczatku zaznaczam, że celem mojego tematu nie jest łamanie przepisów drogowych przez szanownych forumowiczów w Czechach, Austrii, Słowenii, Chorwacji . Pragnę tylko aby szanowni forumowicze nie płacili mandatów i nie stresowali się, że po powrocie do domu będa płacic mandaty!

Proszę o podawanie miejsc usytuwania Foto Video Radarów stacjonarnych radarów, przenośnych tzw. suszarek na trasie Polska- Chorwacja

Podaję fotovideo radar na trasie Polska - Chorwacja

Miejscowość POYSDORF ograniczenie do 50 km/h fotovideo radar stoi po prawej stronie przy wjeździe do Poysdorfu w kierunku na Wiedeń około 20-30 minut od granicy Czechy-Austria robi zdjęcia non-stop.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów własnie wróciłem z Cro- Istra Cam Lanterna

Tylko jeden zauważyłeś ?
, a Austria jest nafaszerowana radarami jak dobra kasza skwarkami :wink:

Obrazek

http://www.radarfalle.de/radarfallen/
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 18.07.2006 19:51

zajefajnie :lol: w samym Wiedniu 104 szt :!: 8O
bushi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bushi » 18.07.2006 20:11

No to skromnie też dołożę jeden dla jadących na południe Dalmacji.
Niemal stały posterunek z suszarką w m. Orasac (ok. 20 km przed Dubrownikiem).
Podobno istnieje nawet taka anegdoda, że jeśli stracisz orienację na trasie Split - Dubrownik i zatrzyma cię policja to znaczy, że jesteś w Orasacu.
Szerokiej drogi
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 19.07.2006 19:44

Co do radarów i tego typu spraw to uważajcie w Neum (Bośnia - kierunek Split -> Dubrownik) Policji masa, a od strony Dubrownika jest tablica Neum, dłuuuga prosta lekko w dół i na końcu jakiś sklep czy knajpka i .... stojąca policja łapiąca na suszarę. W drodze do Dubrownika trzepali polaka a w drodze powrotnej też suszyli (na szczęscie bez efektu).
Arek
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 19.07.2006 20:02

dżiizas!!! ile tego!!! nigdzie nie można być spokojnym, a takie fajne drogi mają i nie można przycisnąć autem :[
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2006 20:39

Unijne dyrektywy drogowe mowią, że za wykroczenie możemy być ukarani tylko w tym kraju, w którym zostało popełnione wykroczenie. Chodzi więc o to, żeby po namierzeniu przez radar...zdążyć dojechać szybciej do granicy, niż przez satelitę przeleci tam radarowa fotka z "naszą winą" - i po kłopocie :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.07.2006 20:43

slapol - właśnie myślę że w Czechach udało mi się tego dokonać a właściwie jestem pewien (bo sztucznych ogni nie puszczali a mi wyraźnie migło) i wolę "braci Czechów" omijać z daleka :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2006 21:04

rich72 napisał(a):slapol - właśnie myślę że w Czechach udało mi się tego dokonać a właściwie jestem pewien (bo sztucznych ogni nie puszczali a mi wyraźnie migło) i wolę "braci Czechów" omijać z daleka :lol:

Ja tak samo rich :lol: , jechałem do Cro 28.06 i jechało się przez Knedlikowo w miarę normalnie....ale wracałem 15.07, czyli po zmianie ichniejszych przepisów drogowych - katastrofa !!! Jak 50 w zabudowanym - wszyscy jadą 48, jak ograniczenie 40 - to wszyscy 38. Nie wychylałem się oczywiście...bo nie mialem już kasy... :lol: , ale zero jazdy !!! :lol:
piotr7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr7 » 21.07.2006 23:52

Właśnie wróciłem z Dalmacji i służę radą.
Fotoradary stacjonarne są oczywiście w Polsce i Austrii. Widziałem też 2 w Mostarze w Bośni (!).

W Chorwacji przejechałem całą nadmorską trasą od Szybeniku do Dubrovnika i policji jest sporo. Niektóre patrole są rozmieszczone w widocznych miejscach przy większych skrzyzowaniach np. czesto przy zjeździe na Baske Polje, niektóre "polują" poukrywane w miasteczkach.

Na tym forum wyczytałem, że policja szykanuje Polaków próbując wmówić wykroczenie i wymusić niewielką łąpówkę. Tego nie mogę potwierdzić, gdyż ani razu nie byłem skontrolowany. Starałem się natomiast zwracać uwagę jakie samochody zatrzymują. Najczęściej zatrzymywali wozy ze Szwajcarii i Niemiec, a tylko raz widziałem polski samochód. Byłem zaskoczony, ale Szwajcarzy jeżdżą nieco brawurowo, często przekraczają dowzoloną prędkość i wyprzedzają na ciągłej. Niektórzy Niemcy także. Polacy jeżdżą jakoś wyjątkowo przepisowo...

Czasami inni kierowcy ostrzegają światłami przed policją, chociaż nie można na to liczyć.

Nadmorska trasa ze Splitu do Dubrovnika jest oczywiście atrakcyjna krajobrazowo, i jedzie się nią przyjemnie. Dla mnie nie było ona męcząca. Trzeba tylko przewidzieć odpowiednio więcej czasu aby dojechać na miejsce, i nie należy liczyć na to, że coś się uda nadrobić na trasie. Trasa kręta i wąska, z bardzo częstymi zakazami wyprzedzania, obowiązujących nawet na kilku kilometrowych odcinkach.

Zresztą w sposób zupełnie naturalny nie miałem potrzeby, aby się śpieszyć (w końcu w Polsce człowiek się śpieszy przez cały rok, a w Chorwacji przez te 2 tygodnie jest się na urlopie).
mesiah
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mesiah » 22.07.2006 22:55

Trzeba zainwestować w Antyradar i się ma Św. Spokój, jeżdżę z takim cackiem już trzy lata i zawiódł mnie tylko raz (wychyliłem się zza tira i Pan władza wysuszył mnie dokumentnie :D ). Polecam, tylko trzeba się z tym nauczyć jeździć.
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 22.07.2006 23:28

w zeszłym roku niedostalismy zadnego pamiatkowego zdjecia --ale az sie boje co bedzie w tym :oops: :oops: :oops

12 godzin jazdy z paklenicy do bielska--niby nic
ale przed nami ziomal z przyczepą --stara adria -przeżyła :wink: :wink:
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 23.07.2006 02:39

Pablo 69 napisał(a):Miejscowość POYSDORF ograniczenie do 50 km/h fotovideo radar stoi po prawej stronie przy wjeździe do Poysdorfu w kierunku na Wiedeń około 20-30 minut od granicy Czechy-Austria robi zdjęcia non-stop.

Ten POYSDORF to jest na trasie ze Znojma w kierunku Wiednia?
Pablo 69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo 69 » 23.07.2006 07:59

tak dokładnie trasa ze Znojmo na Wiedeń zjeżdzasz z górki do wioski a tu BŁYSK!!!!!!!!!!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone