Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) romuald22 » 08.08.2012 16:37
kaszubskiexpress napisał(a):...
Ridley Scott trochę nas oszukał z tym tytułem, bo dla mnie to kontynuacja filmu "Obcy - ósmy pasażer Nostromo".
W jakim sensie "kontynuacja" ???
Przecież nawet ten "obcy", który wyskoczył z "inżyniera" na końcu filmu nie wyglądał jeszcze tak jak "obcy" znany ze swej sagi. Taka wersja beta to właściwie była. Gdzieś, kiedyś, z jakiegoś powodu musi wyewoluować/zostać zmieniony do wersji stabilnej

i znanej widzom.
Przypomnę, że na początku "8 Pasażera..." nie jest podane w którym roku akcja filmu się dzieje. W sadze "Obcy" ludzkość dowiaduje się o istnieniu "obcych".W "Prometeuszu" - tej wiedzy nie ma. "Inżynier" znaleziony w "8 Pasażerze..." był ofiarą prawdopodobnie własnych ekperymentów, być może ostatnią ze swego gatunku.
"Prometeusz" ma wiele niezrozumiałych momentów. Np. jak na pierwszą wyprawę do której ludzkość przygotowuje się tak długo i wydaje tyle pieniędzy można wysłać załogę, która się ze sobą nie zna, a nawet nie wie kto i w czym jest specjalistą ? Czy budzenie "inżyniera" bez praktycznie żadnego zabezpieczenia. Ja bym się bał i chociaż procę ze sobą wziął

.
Oczywiście "Prometeusz" nie jest jakimś wybitnym filmem. Jak wiadomo kontynuacja powstanie, słyszałem nawet, że dwuczęściowa. Ponieważ lubię bajki SF to na nią/nie pójdę.
Pozdrawiam