Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.07.2012 22:39

Ballada .
. . . tęsknota za walącym się światem . . .
. . . komplikacje związane z nowym , skomplikowanym , bo obcym , oderwanym od szeroko rozumianej tradycji miejsca

Ballada słodko-kwaśno-gorzka , jak życie w wielu podobnych miejscach . . .

Zmusza do refleksji

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2012 22:52

Witaj Piotrze.

Wątek Kościejnego! Dziędziel zagrał tutaj rolę życia :) .

Właśnie teraz równolegle oglądam dokument "W Nowicy na końcu Świata"... i jeszcze małe OT: Ukazał się nowy przewodnik "Od Komańczy do Wysowej" - jutro idę do Podróżnika. :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.07.2012 00:57

Interseal napisał(a):Właśnie teraz równolegle oglądam dokument "W Nowicy na końcu Świata"... i jeszcze małe OT: Ukazał się nowy przewodnik "Od Komańczy do Wysowej" - jutro idę do Podróżnika. :)

Biesy... dla mnie same magiczne miejsca. Kiedyś szliśmy szlakiem z Komańczy do Cisnej. Daleko było ;)

Pozdrawiam filmowo ;)
Chociaż filmów dla mnie na dziś (albo i wczoraj ;)) wystarczy - dobrze jest mieć wakacje ;)
Najbardziej lubię tę porę dnia-nocy :D

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2012 06:49

Witaj Agnieszko.

maslinka napisał(a):Biesy... dla mnie same magiczne miejsca. Kiedyś szliśmy szlakiem z Komańczy do Cisnej. Daleko było ;)

Oba wspomniane filmy dotyczą Beskidu Niskiego. Książka także.

Dokument o Nowicy trochę taki dziwny. Wiele wątków, z czego główny nacisk położono na przyjezdnych outsaiderów, którzy tworzą tam niby ostoję polskiego "hipilandu" (tak to ja osobiście odebrałem). Na szczęście było też o Łemkach, cmentarzach, obrzędach świątecznych i NGK Magurycz - ciekawej inicjatywie pamięci o starych cmentarzach.

maslinka napisał(a):Pozdrawiam filmowo ;)
Chociaż filmów dla mnie na dziś (albo i wczoraj ;)) wystarczy -

Szkoda, że nie pochwalisz się co obejmowało ten filmowy maraton.

maslinka napisał(a):dobrze jest mieć wakacje ;)

Taaa... mama powtarzała mi: "zostań nauczycielem" :wink:

maslinka napisał(a):Najbardziej lubię tę porę dnia-nocy :D

Także lubiłem taką porę dnia w nocy, choć muzycznie - nie filmowo. Szczególnie od kiedy przeniesiono w Trójce Noc Muzycznych Pejzaży na drugą w nocy. Dziś żyję ze świadomością, że albo muszę wstać 5:30 do pracy albo pobudkę pół godziny później zrobi mi moja wesoła ferajna :wink:

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.07.2012 07:01

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):dobrze jest mieć wakacje ;)

Taaa... mama powtarzała mi: "zostań nauczycielem" :wink:

A ja słyszałem:
"obyś cudze dzieci uczył" ;)

Do Komańczy nie dotarłem, ale, w '84, budowałem schroniska, najpierw w Łupkowie (jeszcze nie było wody - naszym zadaniem było zassać ja pompą), a potem pod Biłgorajem - tam to w ogóle stanice od podstaw stawialiśmy.

Dziwni, niesamowici ludzie. Straszni czasami.

Normalne Wilcze echa. Aż się człowiek rozglądał, czy zza któregoś wzgórza Słotwina nie wyjedzie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2012 12:01

Witam.

"Wilczych ech" nie widziałem jeszcze, natomiast mam w pamięci inny obraz z Bieszczadami w tle - "Baza ludzi umarłych" , swoją drogą dobrze byłoby sobie go przypomnieć.

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.07.2012 13:25

Baza jest świetna ... Kiedyś wyszło czterotomowe wydanie dzieł Hłaski.

Dawno, dawno temu.
W miękkich okładkach, niestety, bo zaczytałem je na amen :D

A Wilcze echa, choćby ze względu na obsadę, O'Ya, Perepeczko, Pietruski ...
No i klimat powojennych Bieszczad.

Tak samo Ogniomistrz Kaleń jest dość niezwykły.
Fakt, że oba filmy trzeba przecedzić przez sito czasów, w jakich powstały, ale jak się podejdzie do tego jak do filmu, po prostu, to dla samych plenerów warto je zobaczyć.

Tym bardziej, że macie możliwość porównać "dawniej i dziś" :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.07.2012 21:20

Interseal napisał(a): Ukazał się nowy przewodnik "Od Komańczy do Wysowej" - jutro idę do Podróżnika. :)

Dzięki za wieści - jutro poszukam u nas 8)

Co do tematu - znam dobrze te filmy ( poznałem też prawdziwych bohaterów tych historii , a może tylko podobnych :?: ) , od połowy siedemdziesiątych lat ubiegłego wieku spędzam czas w Bieszczadach i pamiętam dobrze spotkania z ludźmi " z tamtych lat " ( kilku jeszcze żyje ) i nocne z nimi rozmowy - dla mnie bezcenne .
Jeżeli dla nich te filmy są bardzo realistyczne , to co ja , urodzony w tamtych czasach mam do powiedzenia :?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2012 22:29

Obejrzałem "Dziewczynę z Tatuażem" - film robi wrażenie oby takich scenariuszy więcej to będzie co oglądać. Polecam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 23.07.2012 09:15

Dzisiaj o 21.00 w Polsat Film jest "Gang z boiska".
Oparta na faktach historia.

Jak niewiele potrzeba, żeby młody gangster chciał przestać strzelać do rówieśników. Wystarczy jeden człowiek z charyzmą.

Film dla kobiet i mężczyzn.

Warto wytrzymać do napisów, ponieważ ostatnimi ujęciami są filmiki z archiwum, w których przedstawia się trenera i chłopaków.

Gorąco polecam.

8)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.07.2012 10:01

Wybrałem się wczoraj do kina na "Prometeusza" Ridleya Scotta.
Odczuwam pewien niedosyt ale fani fantastyki, a szczególnie sagi "Obcy" - nie powinni go ominąć.
Pozdrawiam.
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 28.07.2012 12:47

Zgadzam się z powyższą opinią i również polecam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.07.2012 16:07

Wybieram się w przyszłym tygodniu.
8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2012 17:20

Na 6 dam mu 4. Myślałem, że będzie bardziej przebojowy.
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 30.07.2012 11:11

Nie lubię francuskiego kina. Nie przemawia do mnie również ten język ale ostatnio obejrzałam "Nietykalnych" i jestem zauroczona. Świetny, ciepły film
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone