Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.03.2014 16:59

No niby racja, tylko czy to nadal są "Kamienie na szaniec"?
Film jest podobno niezły i dobrze zrobiony, więc warto go obejrzeć, tylko czy przekazuje to samo, co książka?

Blaugrana napisał(a):Młodzi wtedy nie rodzili się herosami

A kiedy się tacy rodzili? :D

To i reszta mocno wykracza poza rozmowę o filmie, więc ciężko się ustosunkować.
Nikt się nie rodzi żołnierzem, ani złodziejem, ani kosmonautą - to kształtuje wiele czynników.
Natomiast ważne jest, jak się znajduje w sytuacji, w której znalazł się nie z własnej woli.
A o tym w książce opowiedziano w wielu miejscach, więc po co tworzyć fikcyjne życiorysy głównym bohaterom?

Inna sprawa, że tyle w tym dobrego, że przynajmniej pokazują ich jako hetero ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2014 17:19

W starożytnej Grecji herosi od razu się rodzili :)
Trzeba po prostu iść i zobaczyć ten film :) Nie rozumiem tej krytyki i fochów niektórych środowisk przed premierą filmu
A mnie chodziło tylko o to, by nie robić takich filmów na kolanach, nie odnosić sie z bogojczyźnianym pietyzmem do pewnego etosu, bo to przyniosłoby odwrotny skutek.
Filmy które chcą na siłę "wtłoczyć" patriotyzm nie sprawdzają się. Wszyscy wiemy jak zostały przyjęte filmy ( gnioty) typu Bitwa pod Wiedniem czy 1920. Bitwa Warszawska. Tematy świetne, pokazujące chwałę oręża polskiego, tylko co z tego, jak nic nie dały, wręcz przeciwnie...
Może własnie takie "Kamienie na szaniec" ( choć już teraz w czambuł potępiane) , bardziej się przysłużą :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.03.2014 17:41

Nie no, Bitwa pod Wiedniem to nie tylko gniot, ale nawet nie nasza produkcja, więc nie mam zamiaru się za nią wstydzić :D
Dla odmiany 1920 to nie jest adaptacja powieści, więc też ciężko porównać z "Kamieniami ..."
Tak samo nie jestem zwolennikiem uświęcania bohaterów narodowych, z tym, że mierzi mnie częste wyciąganie na wierzch rzeczy nieistotnych, typu "Sobieski był chory, a zaraziła go (wiadomo czym) Marysieńka" bo to zazwyczaj służy tylko temu, żeby ktoś sobie narobił rozgłosu kosztem historii.

To, czy faktycznie obecna młodzież i trochę starsi muszą mieć na siłę unowocześniane filmy, czy oni faktycznie znudziliby się odtworzeniem mentalności panującej w II RP i okresie okupacji to jedno, a drugie to zastanawia mnie, jak daleko można posunąć się w dowolności interpretacji takich adaptacji, unowocześniać film pod publikę i większą oglądalność, żeby nadal można było podpierać się tytułem książki, która opisuje fakty, jednocześnie wprowadzając do scenariusza opartego na tej książce poważne zmiany.

Czy to nie jest nadużycie?

Inna sprawa, że, jak to Sapkowski powiedział:
Autor oddający książkę do druku czuje się jak ojciec prowadzący córkę do ołtarza.
Autor oddający książkę do adaptacji czuje się jak ojciec oddający córkę do burdelu, gdzie każdy będzie mógł z nią zrobić co chce.
:)

EDIT:
Obrazek
A ja tak patrzę na ten plakat i myślę sobie 'ku*wa, NAPRAWDĘ?!'. Przecież to nie są Kamienie, to nie jest Alek, Rudy, Zośka, to są sztuczni bohaterowie... Ta kotwica w tle zrobiona na 'odwal się', żeby ludzie się nie czepiali... Nie rozumiem też co mają gruzy w tle do Kamieni, chłopcy nie dotrwali do Powstania, w Kampanii Wrześniowej też nie brali udziału... No chyba, że grafik gruzy rozumie jako kamienie, tylko gdzie ten szaniec... - komentarz z netu ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.03.2014 01:07

Kamienie... pewnie obejrzę...ze względu na wzgląd :wink:
Ostatnio obejrzałam to W.E. Królewski romans, i ... nawet mnie zainteresowało i wciągnęło :roll:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 07:54

Pierwszy raz widzę ten plakat. Mi się kojarzy z okładką płyty A-ha.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 02.03.2014 08:33

weldon napisał(a):Amba∫∫ada obejrzana, nawet z przyjemnością :)

Szczególnie końcówka, Warszawa bez Pałacu Kultury. :mrgreen: Moim zdaniem bez rewelacji, ale obejrzeć można.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 10:50

Obejrzałem wczoraj "Pod Mocnym Aniołem" z R. Więckiewiczem. Mimo, iż film jak dla mnie średni to rola Pana Roberta znacznie lepsza aniżeli w filmie o Wałęsie. Sam film - ot film, niby mocny ale każda mocna scena jest po chwili wykpiona przez reżysera. Obejrzeć można ale, żeby tęsknić za nim to nie wiem... Może niektórym da do myślenia... :twisted:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 02.03.2014 13:40

jara napisał(a):Pierwszy raz widzę ten plakat. Mi się kojarzy z okładką płyty A-ha.

Dokładnie o tym samym pomyślałem. 8)

Dzisiaj mozna sobie ustawić nagrywarki na TVP 1 o g. 1.25 "Hurt Locker. W pułapce wojny"

Warto.
:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 13:47

garbowski napisał(a):Warszawa bez Pałacu Kultury. :mrgreen:

Gęsia pipka i chasydzi na Nalewkach ;)

Nie da się ukryć, że miało to wpływ na ogólna ocenę filmu :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.03.2014 16:24

Blaugrana napisał(a):A ja czekam na "Kamienie na szaniec ".
Niestety już rozpętała sie wokół tego filmu afera, jakie bezsensowne kontrowersje...

Czy bezsensowne? - Nie wiem, bo trudno prowadzić dyskusję, jeśli się filmu nie widziało.

Oglądałem rano magazyn "Kultura, głupcze" i z ust przedstawiciela ZHR padł moim zdaniem dość mocny zarzut. Otóż z pozycji środowiska harcerskiego, podstawowe zastrzeżenie jest takie, że odebrano nie tylko harcerstwu, pewną legendę, odebrano bohaterom prawdziwą twarz.

jara napisał(a):Pierwszy raz widzę ten plakat. Mi się kojarzy z okładką płyty A-ha.

Reżyser powiedział, że film jest adresowany głównie do młodzieży,
może dlatego masz jara takie skojarzenia. :oczko_usmiech:
A Rudy (na tym plakacie) to niewątpliwie przypomina wokalistę Mortena Harketa :D

P.S
Gdyby ktoś chciał posłuchać jeszcze dyskusji na temat filmu,
to wieczorem reżyser będzie gościem Grażyny Torbickiej w "Kocham kino" (TVP2, godz. 22.50).
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 16:28

walp napisał(a):Reżyser powiedział, że film jest adresowany głównie do młodzieży,

Pesela nie oszukasz, ale dziękuję za miłe słowo :lol: :smo:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 19:57

jara napisał(a):Mi się kojarzy z okładką płyty A-ha.

Obrazek
walp napisał(a):Reżyser powiedział, że film jest adresowany głównie do młodzieży,

Przeca to A-ha to jakaś prehistoria, ciut młodsze od Stonesów ;)

Kompletnie nic w tv nie ma :/
Ostatnio edytowano 02.03.2014 20:02 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 19:58

weldon napisał(a):Przeca to A-ha to jakaś prehistoria, ciut młodsze od Stonesów ;)

A my to niby kto? :mrgreen:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.03.2014 20:00

jara napisał(a):
weldon napisał(a):Przeca to A-ha to jakaś prehistoria, ciut młodsze od Stonesów ;)

No chyba ... jeszcze nie ... prehistoria :roll: :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 20:01

ASIULA HK napisał(a):
jara napisał(a):

No chyba ... jeszcze nie ... prehistoria :roll: :oczko_usmiech:

Miła Jesteś :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 151
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone