Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) walp » 02.03.2014 20:32

weldon napisał(a):
Na pewno funkcjonują?
W biografii podają, że pożegnalny koncert dali 4 grudnia 2010 roku.

Trochę się rozpędziłem. :D
Zmyliło mnie ostatnie notowanie LP3, gdzie Morten Harket w "szczęśliwej 13" był z utworem There is a place.
jara napisał(a):Tak między nami to co nowego nagrali? Bo reaktywacja to jest np. Black Sabbath z "13"-tką. :lol:

Po reaktywacji nagrali chyba 4 - jak dobrze pamiętam - nowe albumy. No, ale to nie jest wątek muzyczny. :wink:

Blaugrana napisał(a):Dlatego właśnie bezsensowne. Sensowne będą po tym jak się film zobaczy :) Teraz to dym bez ognia :)

Zgadza się. Nie będziemy robić dymu :)
Ostatnio edytowano 02.03.2014 20:58 przez walp, łącznie edytowano 2 razy
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 02.03.2014 20:34

walp napisał(a):Po reaktywacji nagrali chyba 4 - jak dobrze pamiętam - nowe albumy. No, ale to nie jest wątek muzyczny. :wink:

Nie wiedziałem, myślałem, ze tylko ten live :lol: Przepraszam, za OT też. :smo:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 20:39

Blaugrana napisał(a):Nie będę oceniać filmu na podstawie plakatu.

Nie rozmawiamy o filmie. Tym bardziej, że nikt go nie widział.

Rozmawiamy o tym, jak daleko można posunąć się w interpretacji książki, a w tym przypadku faktów historycznych, żeby spełnić wymagania mało wymagającej publiczności i czy to jest w porządku, w stosunku do bohaterów, dzięki którym ten film powstaje.

Troję obejrzałem z przyjemnością i nawet nieźle się uśmiałem na niej, na historii braci Bielskich już mniej.
Lotna narobiła zamieszania, które do dziś ma swoje konsekwencje, bo Wajda właśnie "sobie zinterpretował" historyczne fakty.
Wykonanie wyroku na Kutscherze do dziś nazywamy zamachem, traktując go na równi z faktycznym zamachem na Cafe Klub, bo taki był tytuł filmu, który pokazał tę akcję.

Siła przekazu filmu jest potężna, a dziś młodzież jest zbyt leniwa, żeby sięgnąć po książkę, czy zweryfikować zmyślone fakty z filmu z rzeczywistością.

Harcerze łapiący laski na ruch oporu? Świetny pomysł. Może się ktoś dzięki temu do harcerstwa nawet zapisze :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 20:52

weldon napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Nie będę oceniać filmu na podstawie plakatu.

Nie rozmawiamy o filmie. Tym bardziej, że nikt go nie widział.

Rozmawiamy o tym, jak daleko można posunąć się w interpretacji książki, a w tym przypadku faktów historycznych, żeby spełnić wymagania mało wymagającej publiczności i czy to jest w porządku, w stosunku do bohaterów, dzięki którym ten film powstaje.

Troję obejrzałem z przyjemnością i nawet nieźle się uśmiałem na niej, na historii braci Bielskich już mniej.
Lotna narobiła zamieszania, które do dziś ma swoje konsekwencje, bo Wajda właśnie "sobie zinterpretował" historyczne fakty.
Wykonanie wyroku na Kutscherze do dziś nazywamy zamachem, traktując go na równi z faktycznym zamachem na Cafe Klub, bo taki był tytuł filmu, który pokazał tę akcję.

Siła przekazu filmu jest potężna, a dziś młodzież jest zbyt leniwa, żeby sięgnąć po książkę, czy zweryfikować zmyślone fakty z filmu z rzeczywistością.

Harcerze łapiący laski na ruch oporu? Świetny pomysł. Może się ktoś dzięki temu do harcerstwa nawet zapisze :D

Można :) Gdy robi się adaptację, nie ekranizację :)
Tego łapania lasek na mundur harcerza nie skomentuję :) O jakich zmyślonych faktach piszesz skoro filmu jeszcze nie zobaczyłeś ?
Lotna nie podobała mi się , Troja średnio :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 20:59

Ale ja cały czas mówię, że ja nie mam nic przeciwko adaptacji.
Tylko tytuł mi się nie podoba, bo jest zbyt podobny do oryginalnego :D

Jak zrobią ekranizację, to się będzie mylić ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 21:06

Jest mnóstwo adaptacji filmowych mających tytuł jak literacki oryginał :)
Np Romeo i Julia z 1996, historia przeniesiona w czasy współczesne do USA. Jaka Werona ? Verona Beach :)
Szekspir się przewraca w grobie :) Etc etc :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 21:29

Blaugrana napisał(a):Np Romeo i Julia z 1996, historia przeniesiona w czasy współczesne do USA. Jaka Werona ? Verona Beach :)
Szekspir się przewraca w grobie

A to już problem Szekspira 8)

Ale osobiście nie widzę związku zmyślonych bohaterów Szekspira z prawdziwymi kolegami Kamińskiego, opisanymi w jego książce.

Kiedyś widziałem czarną Królową Śniegu - koszmarne przeżycie :D
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 02.03.2014 22:11

Widzę, że dyskusja się uspokoiła. Pewnie odpoczywacie przed Galą Oscarową. Transmisja telewizyjna w Canal+ o 2.30 naszego czasu. :wink:
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 02.03.2014 22:14

2.30 piszesz...to parę minut po 5.00 coś będzie wiadomo :wink:
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 02.03.2014 22:20

ASIULA HK napisał(a):2.30 piszesz...to parę minut po 5.00 coś będzie wiadomo :wink:

...a na 7.00 do pracy :smo:
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 02.03.2014 22:22

jara napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):2.30 piszesz...to parę minut po 5.00 coś będzie wiadomo :wink:

...a na 7.00 do pracy :smo:

Zdążę coś wylukać :smo:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 22:26

A w robocie co będziesz robić?

W gazetach sobie poczytasz jak było :D
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 02.03.2014 22:30

weldon napisał(a):A w robocie co będziesz robić?

W gazetach sobie poczytasz jak było :D

W robocie czasu brak :wink:
Gazeta...zapomniałam już jak wygląda :wink: :lol:
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 23:17

garbowski napisał(a):
weldon napisał(a):Amba∫∫ada obejrzana, nawet z przyjemnością :)

Szczególnie końcówka, Warszawa bez Pałacu Kultury. :mrgreen: Moim zdaniem bez rewelacji, ale obejrzeć można.

Dzisiaj przerobiłem ten film i muszę stwierdzić, że Machulski zszedł na psy... :) film kiepski, aktor grający główne role też nie najwyższych lotów - pierwszy raz się zaśmiałem (aż wstyd się przyznać) dopiero jak Przemek ostrzył ołówek w tyłku kota. Pan Machulski swoimi ostatnimi filmami (ile waży koń trojański, kołysnka, ambassada) utwierdza mnie w przekonaniu, że swoje już zarobił i teraz odcina kupony serwując nam coś takiego...
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 03.03.2014 07:01

Najlepszy film: "Zniewolony"

:lool: :lool: :lool:

Najlepszy scenariusz adaptowany: John Ridley - "Zniewolony. 12 Years a Slave"

:lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 153
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone