Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) walp » 25.02.2014 20:20

weldon napisał(a):A wiecie może, jak się skończyła historia tego chłopca, co zagrał głównego bohatera?

Dev Patel kontynuuje karierę aktorską. Jakiejś szczególnej historii nie kojarzę.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.02.2014 20:28

Jakoś tak było, że okazało się, że za film, który zarobił miliony, dostał kilkadziesiąt dolarów i kopa w... nie, nie w górę ;)

Była afera, która wówczas zniechęciła mnie do nabijania kabzy temu reżyserowi.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 25.02.2014 21:19

weldon napisał(a):Jakoś tak było, że okazało się, że za film, który zarobił miliony, dostał kilkadziesiąt dolarów i kopa w... nie, nie w górę ;)

Rzeczywiście było coś w tym temacie, ale nie wiem, jak się historia skończyła.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.02.2014 08:52

walp napisał(a):Dev Patel kontynuuje karierę aktorską.

Oglądałem dobry serial "Newsroom", tam ma nawet nieepizodyczną rolę.
Pojawia się w każdym odcinku.
8)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2014 12:39

Piątek
TVP Kultura
godz. 20:20
Klasyka kina
Lot nad kukułczym gniazdem

Polecać nie trzeba.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.03.2014 10:08

Wczoraj wpadłem do kina na "72 godziny"
Lubię Costnera. Film lekki, mimo, że to sensacja.

Stary agent, ostatnie zadanie, konflikt ojca z córką i takie tam. Z nudów można.

Dzisiaj "Kac Vegas" w TVN o 21.30.

Można się pośmiać wieczorkiem.
:hut:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 01.03.2014 10:18

kaszubskiexpress napisał(a):Dzisiaj "Kac Vegas" w TVN o 21.30.

Można się pośmiać wieczorkiem.
:hut:

Jeszcze nie widziałam, może zobaczę dzisiaj :)

A na Jedynce, dziś o 21:20 - Igrzyska śmierci. Coby nie mówić o naiwności czy błędach logicznych, film wciągający i dobrze się go ogląda. Mnie się podobał.

Jeśli chodzi o trochę śmiechu, wczoraj oglądałam dosyć nietypową komedię Kiss Kiss Bang Bang. Odjechany humor, akcja szybko zapiernicza, a Robert Downey Jr. wymiata :mrgreen: Polecam! :D
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 01.03.2014 10:32

Jeśli ktoś nie miał okazji zobaczyć wcześniej, polecam Gangi Nowego Yorku Martina Scorsese.
Barwnie opowiedziana historia, rozgrywająca się w ciemnych zaułkach Five Points, ze świetną obsadą. (02.03, TV4, godz. 22.15)
A&P
Croentuzjasta

Postnapisał(a) A&P » 01.03.2014 14:11

Właśnie obejrzałem "Filith" z Jamesem McAvoy - nieco mroczny i brudny. Myślę że warto.
A będąc przy tym aktorze, bardzo polecam "Trans" o hipnozie i kradzieży dzieł sztuki ;)
Warto!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.03.2014 14:37

Amba∫∫ada obejrzana, nawet z przyjemnością :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2014 15:28

A ja czekam na "Kamienie na szaniec ".
Niestety już rozpętała sie wokół tego filmu afera, jakie bezsensowne kontrowersje...
A może stety bo jeżeli film nie pokazuje etosu na kolanach to zamiast ( albo oprócz) szkolnych "szarych szeregów" do kin pójdą też inni, którzy chcą zobaczyć historię, nie ku pokrzepieniu serc, ale pobudzeniu rozumu. Film przez to staje sie bardziej aktualny.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.03.2014 15:45

A co chciałabyś bardziej aktualnego w "Kamieniach na szaniec"? :?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2014 15:54

Nie w samej historii, rzecz jasna...Tę znam doskonale z racji studiow historycznych ( np akcję pod Arsenałem).
Chciałabym by na ten film poszli mlodzi ludzie bo będą tego sami chcieli, a nie dlatego, że ich szkoły poślą.
A będą chcieli wtedy gdy w postaciach Alka, Rudego, "Zośki" zobaczą siebie.
Kiedy postawa racjonalna pokolenia iPodów zrozumie postawę romantyczną tamtego pokolenia.
Nie oglądałam filmu, czytam na czym polegają kontrowersje i obrona przed nimi reżysera. Przekonuje mnie tworca tego filmu, na razie.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.03.2014 16:16

Mnie tak sobie przekonują jego wywody.

Albo się robi ekranizację książki, przedstawia bohaterów takimi, jacy byli, bierze do tego konsultantów i przeprowadza rozmowy ze środowiskami, które znały bohaterów książki i na tej podstawie kręci w nowoczesny i owszem sposób film, albo się to wszystko ignoruje i robi autorską wersję wydarzeń, podpierając tylko autorytetem bohaterów, autora i książką.

Jeżeli jest tak, jak mówisz i zależało mu na nakręceniu filmu "na podstawie" książki, ale zrozumiałego dla dzisiejszej młodzieży, to niech zmieni tytuł, imiona bohaterów, napisze historię w sposób "zrozumiały dla pokolenia ipodów" i pewnie by nie było kontrowersji. Tylko czy wtedy kogokolwiek by to zainteresowało? Na "Kamienie na szaniec" pójdą wszystkie szkoły w Polsce. a na kolejny film o okupacji już by nie musiały, więc kasy byłoby odpowiednio mniej.
Z tego co czytam, zmiany są zbyt drastyczne w stosunku do faktów i to jest podstawą protestów.

Podobnie było z Czasem honoru, gdzie Cichociemni nie zgodzili się finalnie na wplątywanie ich w komercyjne widowisko.

Filmu nie widziałem, więc nie oceniam go pod względem solidności wykonania, ale zastanawiam się, czy obejrzę, skoro już czuje się oszukanym.
Akcję pod Arsenalem miałem okazję obejrzeć w momencie kręcenia i trzeba przyznać, że stanowi dla mnie punkt wyjścia do oceny.
Miejsce wydarzeń i w ogóle miejsca związane z książką znam z autopsji - oprowadzam po nich, więc liczę, że zobaczę w filmie to, co było naprawdę.

A co do młodzieży, to znam opinię gimnazjalistów z Batorego na temat swoich poprzedników i wierz mi, że nie potrzebują jakichś dodatkowych bodźców do rozumienia tamtego pokolenia.
Wręcz przeciwnie - kompletnie nie rozumieją tego, co od czasu do czasu robi z nich jakiś żądny rozgłosu pismak lub reżyser.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2014 16:33

Ja też znam młode pokolenie, bo z nimi pracowałam.
I uważam inaczej niż Ty.
Czekają aby skończyć szkoły i wyjechać z kraju za swoim starszym rodzeństwem, za przyjaciółmi.
Młodzież bardzo lubi spędy kinowe na adaptacje wielkich dzieł literackich. Traktują to jako przerwę w lekcjach, iść, pojeść sobie przed ekranem cukierków, popcornu i wyjść z kina, będąc zadowolonym, że klasówka z matmy przepadła :)
Nie są wcale tak uświadomieni i nie utożsamiają się z pokoleniem wojennym.
Reżyser opierał się na "Kamieniach...", więc jak mieliby się nazywać jego bohaterowie ?
A ja przyjmuję jego tłumaczenie.
Młodzi wtedy nie rodzili się herosami, dopiero nimi się stawali. Szukali swojej drogi tak jak każdy młody człowiek jej szuka, ma do tego prawo, nikt nie rodzi się bohaterem. Nikt nie staje się od razu żołnierzem, stającym na baczność, idącym na śmierć bo ojczyzna wzywa. Do tego trzeba dojrzeć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 150
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone