Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ekspress ciśnieniowy - jaki polecacie ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.11.2010 13:38

Janie--badania--moje zdanie-Twoje zdanie-jedno zdanie :D
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.11.2010 15:56

maciek1956 napisał(a):Mogę zrobić też ICE CAPPUCINO.

Uwaga - ostatnio w żadnym sklepie stacjonarnym nie można dostać Cappuccino ICE :evil: (patrzyłem też w MACRO, w EURORTVAGD). Zamówiłem w sklepie internetowym, ale chyba dostałem jakąś wadliwą partię, gdyż ciśnienie zimną wodą nie jest w stanie się przepchnąć przez kapsułkę (ciepła woda przez "normalne" kawy bez problemu przechodzi).

Generalnie polecam ekspres na kapiszony.
Wcześniej mieliśmy (zakupiony za pieniądze z prezentów ślubnych) "porządny" ekspres ciśnieniowy (prawie 1,5 tys. zł kilkanaście lat temu). Użyty został może 50, może mniej razy - dlaczego? - dlatego, że więcej czasu się marnowało przy myciu ustrojstwa niż podczas samego parzenia. Moja żona normalnie pije jakąś rozpuszczalną RICORE, więc dla jednej "z ekspresu" nie ma sensu zaczynać zabawy (i później myć "prawdziwy ekspres"). Sprzęt był tak mało używany, że w końcu i tak coś się zapchało/popsuło i poszedł na śmietnik. Teraz mamy DolceGusto i nic "serwisowego" przy tym nie robię (samo "parzenie" jest tak proste, nawet szkrab potrafi zrobić kawę jak przyjdą goście).
Fakt - cena jednostkowa filiżanki kawy jest dużo wyższa. Jednak jeżeli ktoś pije mało kawy, to tych kilka filiżanek dla gości go nie zrujnuje :wink: (czas przygotowania kawy dla kilku osób, które wpadły w odwiedziny 8) jest naprawdę krótki ) :roll:
Pozdrawiam
Tomek
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 03.11.2010 16:29

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):My mamy ekspresik firmy Gaggia ( nieśmiertelny model Classic). Jest rewelacyjny. Materiały te same jak w profesionalnych modelach (bojler ze stali podobnie jak i rączka!!! - o czym w De'longhi czy produkowanym w Chinach Krupsie marzyć nawet nie można); produkcja od początku do końca we Włoszech. Polecam. To jedna z niewielu rzeczy (sprzęt), jakie opłaca się kupić z Hr, bo w Splicie mamy bezpośredniego importera - firmę Robot (zatem cena przystępna; znacznie niższa niż w Pl).

P.S. Dwa lata temu w prezencie kupiliśmy Rodzicom De'longhi (model, który prezentuje Aldonka)- cena rzeczywiście przystępna; Tata bardzo sobie chwali... jednakże według mnie porównównia z naszą Gaggią nie wytrzymuje: przede wszystkim rączka - u nas profesionalna - stalowa, u Rodziców - lekka, aluminiowa (co miom zdaniem czuć w naparze); kolejna wada ekspresu Rodziców to fakt, że tamper zamocowany jest na stałe w ekspresie (na górze przy sicie), co uniemożliwia dobre ubicie kawy w rączce.
Pozdrawiam

Pani Kasiu, czy o tego Robota chodzi http://www.robot.hr/ ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.11.2010 16:35

krombocher napisał(a):Pani Kasiu, czy o tego Robota chodzi http://www.robot.hr/ ?

Tak.
P.S. Dopiero teraz "poszperałam" w necie i widzę, że Gaggia w Pl ma jakieś zupełnie kosmiczne ceny....
Pozdrawiam
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 03.11.2010 17:54

ja mam od 1,5 roku ekspres Nivona, kawę kupuję w necie (teraz w użyciu Meseta Crema d'Oro, wcześniej np. IZZO Gold), piję średnio 3 kawy dziennie + żona jedną z mlekiem. Nie wyobrażam sobie innej kawy niż ze świeżo mielonej :)

kapsułki również znam bo mam taki ekspres w pracy (nespresso czy coś takiego). Ale to już nie to...

W sumie, rzecz gustu. 8)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 04.11.2010 00:24

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
krombocher napisał(a):Pani Kasiu, czy o tego Robota chodzi http://www.robot.hr/ ?

Tak.
P.S. Dopiero teraz "poszperałam" w necie i widzę, że Gaggia w Pl ma jakieś zupełnie kosmiczne ceny....
Pozdrawiam

Czyli odpowiedź na tytułowe pytanie tego wątku powinna brzmieć ekspres kupiony w Chorwacji :D
Pozdrawiam
Betra
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betra » 17.11.2010 10:39

Z tanich rozwiąza polecę eksprsik AEG - za mniej niż 400 zł dobry, w pełni manualny ekspres.

Ostatnio jednak kupiliśmy nowy, Bosha - nie pamiętam nazwy modelu, 2.200 zł z młynkiem i automatycznym podajnikiem - dla mnie bomba :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.11.2010 21:31

A ja polecam dla leniwców Krupsa Orchestro. Używkę można wytargać za 450-550 PLN. Jest z młynkiem :) Ale z mielonej też można zrobić, jak komuś nie pasi. Mleczko samemu trzeba spienić, choć można kupić takie ustrojstwo, co się wtyka do kartonika.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 09.03.2011 14:29

Pozwolę sobie odświeżyć temat...
Od jakiegoś już czasu moich uszu dochodzi sentencja "napiłabym się dobrej kawy" więc będąc w pobliżu sklepu dla idiotów, dałem się skusić na mały przegląd ekspresów ciśnieniowych.
Rozpiętość cenowa wielka od kilkuset do kilku tysięcy złotych.
Uwagę moją i mojej małżonki przykuł ekspres DeLonghi ECO310.
Obrazek

Oczywiście Pani MediaMarkt'owa uświadamiała mi, że bardziej potrzebny jest mi a właściwie to małżonce ekspres z młynkiem i innymi "bajerami" jak ekran LCD i cała masa innych których niestety nie przytoczę.

Instynkt samozachowawczy mojego portfela kazał mi zgubić Panią MediaMarkt'ową pomiędzy alejkami i powrócić na miejsce gdy "ogon" zniknie ;-)

Chcielibyśmy przeznaczyć na ekspres do 1 tys. zł.
W tym zakresie cenowym jest tylko kilka ekspresów.
Wszelkiego typu urządzenia na kapsuły odpadają, więc naszą uwagę przykuł właśnie ten model.

Czy ktoś z Was posiada takowy, ewentualnie zna kogoś kto użytkuje tego typu urządzenie?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.03.2011 15:32

Dokładnie tego modelu nie mam, ale jego nieco starszego brata. Patrząc na nie funkcję mają te same tylko ten ma nico bardziej obły kształt, mój jest bardziej kanciaty. Ja osobiście złego słowa nie powiem. Sprawdza się znakomicie, kawa jest pyszna, jak dotąd bezawaryjny.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2011 08:43

Jakaś grupa kolbowców jest na forum?
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 24.03.2011 11:47

Aldonka napisał(a):Dokładnie tego modelu nie mam, ale jego nieco starszego brata. Patrząc na nie funkcję mają te same tylko ten ma nico bardziej obły kształt, mój jest bardziej kanciaty. Ja osobiście złego słowa nie powiem. Sprawdza się znakomicie, kawa jest pyszna, jak dotąd bezawaryjny.

Ja też użytkuję poprzedni model od 2 lat i jestem zadowolony, zero problemów, kosztował ok. 300 zeta
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2011 12:21

Nie handluję!
Za to z czystym sumieniem mogę Firmę polecić.
Pytać o Janusza. Można powołać się na mnie.
Ekspresy, młynki, kawa, akcesoria.

http://www.delicarte.pl/
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 16:05

Jak na razie o DeLonghi słyszalem same pozytywne opinię - też noszę się z zamarem zakupu...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 17:06

santosz napisał(a):Jak na razie o DeLonghi słyszalem same pozytywne opinię - też noszę się z zamarem zakupu...

http://www.caffeprego.pl/phpBB3/viewtop ... =27&t=2639

Na marginesie, to polecam lekturę innych wątków na forum kawowym...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Ekspress ciśnieniowy - jaki polecacie ? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone