Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ekspress ciśnieniowy - jaki polecacie ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 27.09.2010 10:49

My w pracy mamy takie cuś: klik.

Bardzo dobrze się sprawuje. Kawusia robi się szybko i jest bardzo smaczna :)

Mogę polecić z czystym sumieniem, ale nie wiem jak z ceną takiego cacka.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.09.2010 10:51

Maciej napisał(a):
krombocher napisał(a):Polecam Ci przejrzeć forum na tym portalu http://www.caffeprego.pl/
Ja dobierając ekspres i gatunki kaw korzystałem/korzystam z rad jego użytkowników.
Pozdrawiam
K

Jak nie ma do wydania 2 kpln to nawet na cafeprego niech nie wchodzi ;) Tam młynki za tysiaka kupują a co tu o ekpresach mówiąc ;)
Sam jestem ofiarą, bo jak zamarzył mi sie automat to nakręcili mnie na Jura Ena 5 i 2,5 tys poszło się czesać :twisted:
Nie żebym narzekał bo kawa jest świetna, a ja pje nawet 6-7 espresso albo capu dziennie :oops:

Właśnie dlatego, że szkoda mi było sporej kasy, a tylko takie ekspresy zasługują na uwagę i robią odpowiednią kawę, wybrałem rozwiązanie pośrednie, kapsułkowe.
Już się nakupowałem różnych "wersji oszczędnościowych" wielu urządzeń domowych czy ogrodowych, to się nigdy w czasie nie sprawdza. Albo kupuję coś dobrej klasy, albo szukam rozwiązań zastępczych, ale nie kupuję tylko dlatego, że tanio. Tanio, najczęściej jednak oznacza słabo :!:
Znajomi mają jakieś Zelmery, Soveriny czy inne wynalazki w cenach ok 500 zł i mają ... mebel, który po 2/3 latach przestał robić kawę, a Ci, którzy wydali tak jak Maciej, 2.5/3 tys są nadal zadowoleni i rozkoszuję się aromatem i smakiem prawdziwego espresso.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.09.2010 10:53

Maciej napisał(a):[Ja kupuje kawe zawsze w sklepach internetowych, kilka firm za punkt honoru uznaje świeżość (niespełna miesiąc po paleniu mniam), ceny przyzwoite. NO ale oczywiście tylko ziarno, mielonki są ble ;)

podaj jakiś namiar na sklepik tu na CRO.PL
albo tu: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdrav.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.09.2010 10:58

maciek1956 napisał(a):
Maciej napisał(a):
krombocher napisał(a):Polecam Ci przejrzeć forum na tym portalu http://www.caffeprego.pl/
Ja dobierając ekspres i gatunki kaw korzystałem/korzystam z rad jego użytkowników.
Pozdrawiam
K

Jak nie ma do wydania 2 kpln to nawet na cafeprego niech nie wchodzi ;) Tam młynki za tysiaka kupują a co tu o ekpresach mówiąc ;)
Sam jestem ofiarą, bo jak zamarzył mi sie automat to nakręcili mnie na Jura Ena 5 i 2,5 tys poszło się czesać :twisted:
Nie żebym narzekał bo kawa jest świetna, a ja pje nawet 6-7 espresso albo capu dziennie :oops:

Właśnie dlatego, że szkoda mi było sporej kasy, a tylko takie ekspresy zasługują na uwagę i robią odpowiednią kawę, wybrałem rozwiązanie pośrednie, kapsułkowe.
Już się nakupowałem różnych "wersji oszczędnościowych" wielu urządzeń domowych czy ogrodowych, to się nigdy w czasie nie sprawdza. Albo kupuję coś dobrej klasy, albo szukam rozwiązań zastępczych, ale nie kupuję tylko dlatego, że tanio. Tanio, najczęściej jednak oznacza słabo :!:
Znajomi mają jakieś Zelmery, Soveriny czy inne wynalazki w cenach ok 500 zł i mają ... mebel, który po 2/3 latach przestał robić kawę, a Ci, którzy wydali tak jak Maciej, 2.5/3 tys są nadal zadowoleni i rozkoszuję się aromatem i smakiem prawdziwego espresso.

przelicz na ilość kaw - ten za 3 tys PLN (też go szlag trafi :wink: ), i ten za 500 PLN, który wytrzymuje 3 czy 4 lata, :)

pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.09.2010 11:21

Adamiek3--nie wszytko tak można przeliczać, to nie tylko o kasę chodzi.
Np-kupiłem tani odkurzacz do liści, zanim go dobrze uruchomiłem zepsuł się, reklamowałem, dostałem jeszcze gorszy, ponownie reklamowałem, dostałem nowy, ale po czasie spadania liści, które musiałem grabić ręcznie. Odkurzacz przeleżał do następnego sezonu i ...zepsuł się po kilku godzinach pracy, ponowna reklamacja, przysłali i zepsuł się worek na liście--wywaliłem go na zbity pysk---więc gdzie tu oszczędność :?:
W tym czasie sąsiad kupił dobry, dosyć drogi firmowy i 4 sezon zgarnia liście bez problemu, a ja...żałuję wydanych pieniędzy i liście zgarniam ręcznie. Jest też plus--ręcznie to więcej ruchu, to więc zdrowiej :D
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 27.09.2010 11:31

maciek1956 napisał(a):Właśnie dlatego, że szkoda mi było sporej kasy, a tylko takie ekspresy zasługują na uwagę i robią odpowiednią kawę, wybrałem rozwiązanie pośrednie, kapsułkowe.

Maciek jaki jest system spieniania mleka w tym Dolce Gusto ?
Coraz bardziej go zaczynam rozważać ....
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.09.2010 11:32

maciek1956 napisał(a):Adamiek3--nie wszytko tak można przeliczać, to nie tylko o kasę chodzi.
Np-kupiłem tani odkurzacz do liści, zanim go dobrze uruchomiłem zepsuł się, reklamowałem, dostałem jeszcze gorszy, ponownie reklamowałem, dostałem nowy, ale po czasie spadania liści, które musiałem grabić ręcznie. Odkurzacz przeleżał do następnego sezonu i ...zepsuł się po kilku godzinach pracy, ponowna reklamacja, przysłali i zepsuł się worek na liście--wywaliłem go na zbity pysk---więc gdzie tu oszczędność :?:
W tym czasie sąsiad kupił dobry, dosyć drogi firmowy i 4 sezon zgarnia liście bez problemu, a ja...żałuję wydanych pieniędzy i liście zgarniam ręcznie. Jest też plus--ręcznie to więcej ruchu, to więc zdrowiej :D

jak widzisz "tani odkurzacz do liści" różni się od średniego ekspresu ( mi służy kilka lat), a znajomemu "kombajn" za 4 tys PLN zepsuł się po gwarancji, a naprawa 3 tys PLN :D (teraz wszystko jest made in china lub dla niepoznaki - made in PRC :wink: )nawet BOSCH i Siemens.

pozdrav.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.09.2010 11:49

Zastanawiałem się nad ekspresem, który posiada Maciek. Jednak do jego zakupu zniechęcił mnie fakt, iż jest tylko jeden dostawca kapsułek, a więc byłbym zdany na dyktat jednego producenta.

Mam klasyczny ekspres ciśnieniowy, w miarę tani i prosty w obsłudze.
Obrazek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.09.2010 11:57

Arek napisał(a):..zniechęcił mnie fakt, iż jest tylko jeden dostawca kapsułek, a więc byłbym zdany na dyktat jednego producenta.

Na kapsułki, choćby było wielu dostawców ... nie kupiłbym nigdy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.09.2010 12:00

maciek1956 napisał(a):Np-kupiłem tani odkurzacz do liści, ...

Tani czy drogi - nieważne.
Kto to szłyszał żeby liście grabić odkurzaczem. :!:
Jakieś Panisko z Ciebie czy cuś :?: ..... a grabki to be :?:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.09.2010 12:04

maciek1956 napisał(a):Znajomi mają jakieś Zelmery, Soveriny czy inne wynalazki w cenach ok 500 zł i mają ... mebel, który po 2/3 latach przestał robić kawę, a Ci, którzy wydali tak jak Maciej, 2.5/3 tys są nadal zadowoleni i rozkoszuję się aromatem i smakiem prawdziwego espresso.

Wiesz, nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Mój ekspres do tych z wyższej półki nie należy, a mimo wszystko mimo swoich 4 lat sprawuje się świetnie i kawę robi wyśmienitą. I jest używany, nie jest "meblem" w kuchni. Nie ma na to reguły.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.09.2010 12:10

woka napisał(a):Kto to szłyszał żeby liście grabić odkurzaczem. :!:

Ten "odkurzacz" w rzeczywistości, działa jak dmuchawa i świetnie przerzuca liście
przez płot do sąsiada ...

Spróbuj tak z grabkami. :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.09.2010 12:16

Znajomi mają jakieś Zelmery

Nie potwierdzam dalszej części wypowiedzi :):)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 27.09.2010 12:30

Maciej napisał(a):
Pozdrawiam
K

Wbrew opinii Macieja na caffeprego.pl są też cenne informacje dotyczące rozwiązań budżetowych i wyboru pomiędzy tańszymi modelami (zainteresowanych odsyłam do lektury). Ponadto dużo można dowiedzieć się na temat kawy, tak więc choćby z tego względu warto tam zajrzeć.
Jeżeli natomiast nie jesteś kawoszem lub twoim ulubionym sposobem parzenia kawy nie jest espresso (do którego uzyskania służy ekspres ciśnieniowy i które oprócz ekspresu wymaga specjalnych mieszanek i/lub dobrego młynka) to może zastanów się nad tańszym rozwiązaniem w postaci prasy paryskiej czy też ekspresu przelewowego. Z nich też uzyskasz dobrą kawę i to o wiele szybciej. Ekspres przecież powinien się rozgrzać, kawa w kolbie wymaga ubicia, potem trzeba czyścić. To zajmuje czas.
Jeżeli skłaniasz się do rozwiązań na kapsuły, to najpierw spróbuj smaku kaw (napojów na bazie kawy) oferowanych w kapsułach przez poszczególnych producentów. Dla mnie osobiście daleko im do smaku, który znamy chociażby z Chorwacji. Dotyczy to zwłaszcza napojów z wykorzystaniem mleka (w kapsułach z proszku), jak cappuccino, latte czy macchiato. Ponadto same kapsuły do najtańszych nie należą.

Pozdrawiam
K
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.09.2010 13:23

Dodam jeszcze, że wszystko jak zwykle :lol: rozbija się o kasę. Osobiście jestem zwolennikiem rozwiązania oszczędnego: ekspres w granicach 300-500 zł (choćby wymieniany tu DeLonghi) i, co podkreślam jeszcze raz cisnienie 15. Nie widze specjalnej różnicy między kawą z ekspresów za 350 zł i 3500 zł. Statystycznie ten droższy będzie chodził dłużej, ale na pewno nie dziesięć razy dłużej.
Pewnie, że idealnym rozwiązaniem jest dobra kawa ziarnista niedawno palona - mielona tuż przed użyciem. Jeśli jednak ktoś pije dużo (duża rotacja), dobrym rozwiązaniem jest porządna mielona kawa, np wymieniana już Lavazza (chyba najlepsza wśród masówek) po otwarciu przechowywana w szczelnym opakowaniu w lodówce - maksymalnie do tygodnia.

Ps. Dwa słowa o cenie Lavazzy. Nie wiem dokładnie, ile jaka Lavazza u nas kosztuje - widziałem niedawno opakowanie 1/4 kg za 20 zł. Może więc trzeba jechać na zakupy do Paryża? :lol: W tym roku za takie samo opakowanie płaciłem 1,4 Euro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Ekspress ciśnieniowy - jaki polecacie ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone