Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga Sucuraj- Jelsa!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 16.06.2006 19:50

Dla mnie wymijać to znaczy wymijać dlatego napisałem, że wszyscy to robią. I w zaden sposób nie wiąże się to z łamaniem przepisów. :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 17.06.2006 06:39

karol 11 napisał(a):Dla mnie wymijać to znaczy wymijać dlatego napisałem, że wszyscy to robią. I w zaden sposób nie wiąże się to z łamaniem przepisów. :D

Karolu - moja poprzednia wypowidź miała dotyczyć postu Cytrynki
Podobno Chorwaci pięknie zasuwają i do tego wymijają na zakrętach

A Ciebie zacytowałem po prostu przez nieuwagę,za co przepraszam.I oczywiście zgadzam się,że wszyscy wymijamy na zakrętach :lol:
Pozdrawiam Cytrynkę,Ciebie i wszystkich na forum.
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 17.06.2006 18:53

Dziękujemy za pozdrowienia i wzajemnie Wojan :)
Życzę wszystkim szczęśliwej drogi Sucuraj-Jelsa :D Ja wyjeżdżam już w środe 8)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.07.2006 14:01

wojan napisał(a):Patrząc na zdjęcia powyżej i czytając posty tych co już tam jeździli myślę,że w Polsce jest wiele trudniejszych dróg np w Bieszczadach.Już mniej więcej za kilka tygodni będę miał własne doświadczenia z jazdy drogami Hvaru ,o czym nie omieszkam napisać w tym wątku :D
Pozdrawiam.

No i przejechałem tą słynną drogą z Jelsy do Sucuraju.Podobno jest to lepszy kierunek :lol: Droga jak droga.Bez większych emocji.Wąsko ,ale dość szeroko aby zmieściły się spokojnie dwa smochody osobowe(chociaż raz zaliczyłem lustereczko z nadjeżdżającykm z przeciwka :o ),dużo ostrych zakrętów i brak barierek od strony tzw.przepaści.Fajne widoki.Dużo więcej adrenaliny natomiast wydzieliłem na drodze dojazdowej do Zavali-bardzo wąsko,miejscami tak wąsko,że można spokojnie wyminąć się tylko ze skuterem,cała masa ostrych zakrętów, no i hit sezonu- tunel Pitve :!:
No to wklejam kilka fotek z trasy Jelsa-Sucuraj

Jadę:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

No i dojechałem:

Obrazek

Pozdrawiam.
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 19.02.2008 17:48

Od 2 tygodni czytam różności o Hvarze. Fakt, sporo mądrych i ciekawych rzeczy znalazłem, od relacji przez zdjęcia, namiary, opisy dróg itp., ale nie udało mi się rozwiać następującej wątpliwości: CZY TUNEL PITVE JEST JEDYNE NA WYSPIE? Niektóre mapy pokazuję jeszcze tunel pomiędzy Starim Gradem a Hvarem, a niektóre nie (np. całkiem niezły autoatlas Demart). Wię dobrzy Cro-forumowicze, ile tych budowli jest na wyspie?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 19.02.2008 18:37

N-ty raz powtórzę chociaż mnóstwo o tym jest na forum - oprócz tunelu Pitve jest na Hvarze drugi tunel, właśnie na nowej drodze ze Starigradu do Hvaru (zbudowanej żeby duże autokary mogły przejechać bo się nie mieściły na starej drodze). Tej nowej drogi i tunelu nie ma na starszych mapach (sprzed paru lat i jeszcze dawniejszych).
pzdr :)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 19.02.2008 18:41

No i obydwa te tunele są zarówno pod względem klimatu, wielkości jak i technologii odmienne :-)
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 19.02.2008 19:23

No i wszystko jasne
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.02.2008 21:34

Przebyłam tę drogę kilka razy, a wierzcie mi u nas kobiet poziom adrenaliny wzrasta o wiele szybciej. Fakt, że cały czas jestem dość skupiona, jednak ogólnie zapewniam, wszystko jest do przeżycia..... :lol: Droga do Jelsy z Sucuraju to w zasadzie wg nas Polaków przysłowiowa bułka z masłem. 8O Nieco dalej jednak zaczyna się horror. :wink: :wink: :wink: Jelsa - Pitve, Zavala, Ivan Dolac. :?:
Lesio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lesio » 27.02.2008 13:15

Jechałem tą drogą dwa razy i.... nie jest tak źle jak niektórzy opisują, należy zachować ostrożność i tyle. A w ogóle to w Chorwacji jest wiele takich dróg i trzeba do nich przywyknąć.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga Sucuraj- Jelsa! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone