napisał(a) antic » 16.06.2006 12:39
Cytrynka napisał(a):Jak w temacie!
Zastanawiam się nad decyzją o promie na Hvar z Drvenika... Ale niestety bardzo obawiam się odradzanej przez wielu z was "ciężkiej drogi" Sucuraj- Jelsa. Chciałabym zobaczyc na własne oczka tą droge bo coś mi się niechce wierzyć w opowiadania o zakrętech 300 stopni

Proszę o zdjęcia tej drogi, jeżeli ktos takie posiada!
Hej !
Przejechałem tą drogą trzy dni temu

po zjeździe z promu odczekałem na papieroska

aby szaleni Chorwaci w swych szalonych maszynach pojechali sobie przede mną i nie irytowali mnie siedziąc mi na zderzaku

Droga do Jelsy jest o tyle trudnijsza, że cześciej jedzie się po stronie "przepaści" i trzeba bardziej uważać... jechałem nie za szybko, wręcz wolno a gdy ktoś mnie dogonił zjeżdzałem aby go przepuścić na porobione "mijanki" co by się nie irytować

jest ze trzy, cztery zakręty ktore pokonuje sie poniżej 20km/h ale mi czasem udawało się rozpedzić do zawrotnych 55km/h

jedynym momentem dla mnie niebezpiecznym była mijanka z dużą cieżarówką gdy po mojej stronie była "przepaść", zjechałem ok 5cm od niej i prawie zamknąłem oczy ze strachu

na miejscowy kierowca chorwarckiego bombowca był dużo bardziej doświadczony gdyż spokojnie z fają w zebach mnie wyminął...
Nastepnym razem planuję przejechać tą trasę skuterem - jeśli wypożyczę w Makarskiej skuter wyjdzie mi prawie za darmo gdyż oszczędzę na promie z ponad 9Euro za auto do 2,7E za skuter, do tego pewnie na spalaniu wyjdzie mniej...
Przy okazji pytanie: widziałem skutery do wypożyczenia o pojemności 50 i 100 ccm - o ile wiem, że na 50 mogę się bujać bez prawka na motor to na setkę trzeba mieć prawko na motocykl - przynajmniej w Polsce...
Czy w Cro można jeżdzić 100ccm bez prawka motocyklowego ?
parę zdjęc z drogi...