Witam,
Proszę o poradę w następującej sprawie: jak w drodze z Austrii na Chorwację (przy przekraczaniu granicy ze Słowenią przez przejście Spielfeld-Sentilj, a z Chorwacją w Zetale) ominąć autostrady i drogi płatne w Słowenii? Ktoś już pisał o tym na Forum, ale nie mogę znaleźć. A może radzicie jechać z Polski przez Węgry? Wygląda na to, że jest krócej, ale powstrzymuje mnie surowość węgierskiej policji, przez którą czas jazdy potwornie się wydłuży. Gdybym jednak postanowił jechać przez Węgry, to podpowiedzcie jakąś sensowną trasę i może namiary na nocleg w pobliżu granicy chorwackiej. Czy na Węgrzech obowiązuje jedna winieta na wszystkie autostrady, czy na każdą inna? Przepraszam, może pytania są naiwne, ale okoliczności sprawiły, że dosłownie w ostatniej chwili zdecydowałem się na ten wyjazd (najbliższy piątek wieczorem) i po prostu nie mam czasu na przygotowanie się do trasy.
Liczę zwłaszcza na niezawodnego Janusza Bajcera (pozdrawiam i gratuluję wytrwałości w tropieniu błędów językowych), ale będę wdzięczny każdemu za rady i wskazówki.
Pozdrav.
EP.

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)