Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dalmacja północna/ srodkowa - dokad?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowalijka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nowalijka » 21.05.2009 23:04

Wybieramy się pierwszy raz w tym roku. Chciałam poprosic o radę w kwestii wyboru miejsca pobytu. Jedziemy samochodem, wariant 2+2 (dzieci 2 i 6 lat). Wypoczynek w drugiej polowie sierpnia. Chciałabym zobaczyć wodospady Krka, Trogir, Sibenik, może Split... Co jeszcze warto w tych okolicach? Przekopuję forum na wszystkie strony, ale nie mogę wybrac konkretnej miejscowości, która by mi podpasowała... Proszę o podpowiedź "bywalców". Miejscowość nie może być ani zbyt duża, ani całkiem "zabita dechami". Potrzebuję mieć w zasięgu spacerowym (ewentualnie z wózkiem dziecinnym) jakieś knajpki, sklepy... A jeśli chodzi o plażę, to marzy mi się jak najbardziej naturalna. Piękna natura. Nie musi być piaszczysta, kamyki są OK, byle nie takie że dzieci nie dadzą rady chodzić... ;) Nie chce takiej plaży gdzie tuż obok jest ruchliwy deptak, a na plaży są betonowe płyty. Zgroza... :evil:
Czy w tym terminie warto ryzykować jazdę "w ciemno" bez rezerwacji i upatrzonego lokum? Zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią... czy nie warto byłoby podzielić wyjazdu i np. 5 noclegów zaplanować w północnej/ środkowej Dalmacji a 5 kolajnych gdzies bardziej na południu?
Z uwagi na chęć pojeżdzenia i pozwiedzania, odrzucam lokalizację na wyspach.

Bardzo prosze o pomoc. Przepraszam, że pisze niezbyt składnie, ale jestem po całym dniu pracy przy kompie i 2,5h na forum CRO.pl. Wymiękam. 8O
dorota19
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dorota19 » 21.05.2009 23:18

Pag koniecznie zobaczyć i delfiny na KRKA :lol: Znaczy ja mam zamiar :lol: Chcę jeszcze w gory....ale nie mam z kim.... jak w okolicach od 26 maja do 10 czerwca ktos w tych okolicach wybiera sie w gory, to ja chetnie z...
skee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) skee » 22.05.2009 09:19

nowalijka napisał(a):Zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią... czy nie warto byłoby podzielić wyjazdu i np. 5 noclegów zaplanować w północnej/ środkowej Dalmacji a 5 kolajnych gdzies bardziej na południu?
Z uwagi na chęć pojeżdzenia i pozwiedzania, odrzucam lokalizację na wyspach.

Myślę, że jeśli już robisz te 1000+ kilometrów, to warto nadłożyć jeszcze kilka(set) i dotrzeć na południe Dalmacji - to naprawdę inna bajka. Polecam zachodnie wybrzeże płw. Peljesac - tam wszystkie plaże są piękne, a jako baza wypadowa (Dubrovnik, Czarnogóra, Mljet, Korcula, Bośnia, Medjugorie, Kravice itp. itd.) to miejsce wprost idealne. Sam Peljesac na pewno Cię zachwyci. Jak ktoś kiedyś zauważył na tym forum - jedyny problem z Peljesacem (i Hvarem) jest taki, że jeśli zakosztujesz Dalmacji w tym miejscu, to potem juz nic nie wydaje się równie piękne. Pozdrawiam.
nowalijka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nowalijka » 22.05.2009 10:15

skee napisał(a):Myślę, że jeśli już robisz te 1000+ kilometrów, to warto nadłożyć jeszcze kilka(set) i dotrzeć na południe Dalmacji - to naprawdę inna bajka. Polecam zachodnie wybrzeże płw. Peljesac - tam wszystkie plaże są piękne, a jako baza wypadowa (Dubrovnik, Czarnogóra, Mljet, Korcula, Bośnia, Medjugorie, Kravice itp. itd.) to miejsce wprost idealne. Sam Peljesac na pewno Cię zachwyci. Jak ktoś kiedyś zauważył na tym forum - jedyny problem z Peljesacem (i Hvarem) jest taki, że jeśli zakosztujesz Dalmacji w tym miejscu, to potem juz nic nie wydaje się równie piękne. Pozdrawiam.

No taaak... Tylko, że ja nie planuję wycieczek do Czarnogóry, Bośni, Medjugorie... Za to z Peljesaca daleko do wodospadów Krka, Trogiru, Splitu... Ponieważ to nasz pierwszy wyjazd tak daleko, na dodatek z małym dzieckiem (bo syna 6-latka uważam za "dużego") mam opory. :? Dalej niż Riwiera Makarska to może za rok...

Czy komuś przychodzi do głowy jakaś miejscowość w Dalmacji pł. lub środkowej, taka jak pisałam? Z naturalnymi plażami i odrobiną infrastruktury turystycznej w samej miejscowości (sklepy, knajpki żeby coś zjeść rodzinnie). Ewentualnie na R. Makarskiej ale tak, żeby było blizej miejsc jakie wymieniałam... Bardzo proszę!

Ps. Wierzę, ze południowa częśc Chorwacji to jeszcze większa egzotyka... Gdyby nie dzieciaki, od razu tam bym śmigała... :D
Aga_Sebastian
Podróżnik

Postnapisał(a) Aga_Sebastian » 22.05.2009 10:36

Ja rownież szukam czegoś takiego jak nowalijka :D , u nas jest ten problem że jedziemy w dwie rodzinki (2+2) i znalezc cos wolnego na lipiec strasznie trudno :( , ale jestem optymistycznie nastawiona i nie ukrywam że licze na pomoc kochanych forumowiczów
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 22.05.2009 14:44

A jakieś Wasze adresy mailowe można? Bo PW na tym forumie nie działa :)
Aga_Sebastian
Podróżnik

Postnapisał(a) Aga_Sebastian » 22.05.2009 18:34

Plumek już podaj swój :D adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl dziękuje z góry
nowalijka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nowalijka » 22.05.2009 20:49

Plumek napisał(a):A jakieś Wasze adresy mailowe można? Bo PW na tym forumie nie działa :)

kmg[malpa]buziaczek.pl
:)
m_cowboy
Odkrywca

Postnapisał(a) m_cowboy » 22.05.2009 21:24

nowalijka,
spróbuj rozważyć takie lokalizacje jak Omis i Primosten. Jest to chyba dość bliskie tego co pisałaś. Wymagani i plan masz podobny do mojego :) , a ja mam zamiar zakotwiczyć w Zaboricu pod Szibenikiem - tylko to wydaje się trochę "dziura".
w drugiej połowie sierpnia wyjazd w ciemno można zaryzykować, ale pomyśl jak zniosą dzieci ew. szukanie, które może trochę potrwać.
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 22.05.2009 21:56

skee napisał(a): Jak ktoś kiedyś zauważył na tym forum - jedyny problem z Peljesacem (i Hvarem) jest taki, że jeśli zakosztujesz Dalmacji w tym miejscu, to potem juz nic nie wydaje się równie piękne. Pozdrawiam.

A ja myślę , że równie dobrze smakuje Korcula, Lastovo , Mljet , Dugi Otok i wiele jeszcze innych :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.05.2009 22:09

dorota19 napisał(a):Pag koniecznie zobaczyć i delfiny na KRKA :lol: Znaczy ja mam zamiar :lol:

Delfiny na Krka :?: :roll: Raczej Dorotko na Kornatach :lol:
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 22.05.2009 22:15

Janusz Bajcer napisał(a):
dorota19 napisał(a):Pag koniecznie zobaczyć i delfiny na KRKA :lol: Znaczy ja mam zamiar :lol:

Delfiny na Krka :?: :roll: Raczej Dorotko na Kornatach :lol:

Janusz daj dziewczynie spokój. :wink: :lol:
Już tak żyje wyjazdem, że z wrażenia i z wyobraźni delfiny pływają nawet na Krka. :lol: :lool:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.05.2009 22:30

Zapomniałem Aniu, że wyobraźnia czyni cuda :wink: :lol:

PS Widzę, że okulary na wyjazd przygotowane :lol:
nowalijka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nowalijka » 22.05.2009 22:46

Czy ktoś podsunie mi jakiś fajny link żeby pooglądać Omis, Primosten... Jak wygląda miejscowość, plaże.
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 22.05.2009 23:03

nowalijka napisał(a):Czy ktoś podsunie mi jakiś fajny link żeby pooglądać Omis, Primosten... Jak wygląda miejscowość, plaże.

A czytałaś tu i tu
Powinno się przydać. :D

Janusz dobrze,że przypomniałeś. Jeszcze dla małej muszę poszukać. :lol:
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone