Dalmacja północna/ srodkowa - dokad?
napisał(a) nowalijka » 21.05.2009 23:04
Wybieramy się pierwszy raz w tym roku. Chciałam poprosic o radę w kwestii wyboru miejsca pobytu. Jedziemy samochodem, wariant 2+2 (dzieci 2 i 6 lat). Wypoczynek w drugiej polowie sierpnia. Chciałabym zobaczyć wodospady Krka, Trogir, Sibenik, może Split... Co jeszcze warto w tych okolicach? Przekopuję forum na wszystkie strony, ale nie mogę wybrac konkretnej miejscowości, która by mi podpasowała... Proszę o podpowiedź "bywalców". Miejscowość nie może być ani zbyt duża, ani całkiem "zabita dechami". Potrzebuję mieć w zasięgu spacerowym (ewentualnie z wózkiem dziecinnym) jakieś knajpki, sklepy... A jeśli chodzi o plażę, to marzy mi się jak najbardziej naturalna. Piękna natura. Nie musi być piaszczysta, kamyki są OK, byle nie takie że dzieci nie dadzą rady chodzić...

Nie chce takiej plaży gdzie tuż obok jest ruchliwy deptak, a na plaży są betonowe płyty. Zgroza...
Czy w tym terminie warto ryzykować jazdę "w ciemno" bez rezerwacji i upatrzonego lokum? Zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią... czy nie warto byłoby podzielić wyjazdu i np. 5 noclegów zaplanować w północnej/ środkowej Dalmacji a 5 kolajnych gdzies bardziej na południu?
Z uwagi na chęć pojeżdzenia i pozwiedzania, odrzucam lokalizację na wyspach.
Bardzo prosze o pomoc. Przepraszam, że pisze niezbyt składnie, ale jestem po całym dniu pracy przy kompie i 2,5h na forum CRO.pl. Wymiękam.