napisał(a) krof » 16.08.2007 22:44
Hmm, to ciekawe co pisza inni ale ja postaram sie odpowiedzieć Ci konkretnie na Twoje pytania, a z Chorwacji wróciłem 2 dni temu więc napewno są aktualne.
Jechałem inna trasą niz proponujesz, bo z Cieszyna na granicę ze Słowacją w Cadcy drogą E75 (nie potrzebna żadna opłata w Czechach), a potem na Żylinę i autostadą przez całą Słowację az do Bratysławy. Dalej trasą podaną przez "r_s_poland" tu [https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12854&postdays=0&postorder=asc&highlight=wroc%20aw&start=20/url] czyli JAROVCE-KITSSE POTEM NA EISENSTADT, Wiener Neustadt, potem już cały czas A2 I DO GRATZ, MALIBOR, ZAGRZEB I AUTOSTRADA SLONCA DO SPLITU i dalej do Baskiej Vody.
Opłaty na trasie to: winieta w Słowacji 300 koron na miesiac, w Austrii winieta 7,60 euro za 10 dni, w Słoweni (0,75 Euro) i Chorwacji (w zależności od długości pokonanego odcinka autocesti) płaci się na bramkach. W Słoweni w euro, a w Chorwacji w euro i kunach gotówka lub kartą. Koszty opłat w Chorwacji podane są np. na stronie [http://www.hac.hr/index.php/url].
A jeśli chodzi o omijanie autostrad to powiem tylko, że ominałem odcinek w drodze powrotnej do Karlovacka i nieźle się ...piiii...oni uwielbiają znaki zakaz wyprzedzania, a jak wrąbiesz się za cięzarówke to masakra, max 50 km/h. Jedz autrostradami jesli zależy Ci na czasie i nerwach, a koszt od granicy do Baskiej Vody to myśle, że bedzie około 180kn czyli 90zł. I tylko nie jedź wzdłuż wybrzeża bo się zapętlisz, ha:) A tankowanie polecam w Słowenii na stacjach OMV. POZDRAV
A na marginesie chcę ostrzec wszystkich jadących w nocy przez Słowację. Miałem przygode mrożącą krew w żyłach jak zatrzymała mnie w środku nocy na pustkowiu na autrostradzie niby policja w nieoznakowanym samochodzie i bez mundurów jak sie okazło. Na szczęscie zdąrzyłem zablokować drzwi samochodu i jak gość poszedł po dokumenty, o które poprosiłem i których nie miał przy sobie wcisnąłem nogę w pedał gazu i...nie wiem czego uniknąłem ale uciekłem i żyję.
Ale się kurde rozpisałem...ogólnie to w Chorwacji jest OK:))