Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto ominąć płatne odcinki autostrady?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.08.2007 22:39

Nie warto omijać. Szkoda zdrowia i nerwów na stare drogi. Autostrady to komfort jazdy zwłaszcza jak się jedzie z rodzina.
krof
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krof » 16.08.2007 22:44

Hmm, to ciekawe co pisza inni ale ja postaram sie odpowiedzieć Ci konkretnie na Twoje pytania, a z Chorwacji wróciłem 2 dni temu więc napewno są aktualne.
Jechałem inna trasą niz proponujesz, bo z Cieszyna na granicę ze Słowacją w Cadcy drogą E75 (nie potrzebna żadna opłata w Czechach), a potem na Żylinę i autostadą przez całą Słowację az do Bratysławy. Dalej trasą podaną przez "r_s_poland" tu [https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12854&postdays=0&postorder=asc&highlight=wroc%20aw&start=20/url] czyli JAROVCE-KITSSE POTEM NA EISENSTADT, Wiener Neustadt, potem już cały czas A2 I DO GRATZ, MALIBOR, ZAGRZEB I AUTOSTRADA SLONCA DO SPLITU i dalej do Baskiej Vody.
Opłaty na trasie to: winieta w Słowacji 300 koron na miesiac, w Austrii winieta 7,60 euro za 10 dni, w Słoweni (0,75 Euro) i Chorwacji (w zależności od długości pokonanego odcinka autocesti) płaci się na bramkach. W Słoweni w euro, a w Chorwacji w euro i kunach gotówka lub kartą. Koszty opłat w Chorwacji podane są np. na stronie [http://www.hac.hr/index.php/url].
A jeśli chodzi o omijanie autostrad to powiem tylko, że ominałem odcinek w drodze powrotnej do Karlovacka i nieźle się ...piiii...oni uwielbiają znaki zakaz wyprzedzania, a jak wrąbiesz się za cięzarówke to masakra, max 50 km/h. Jedz autrostradami jesli zależy Ci na czasie i nerwach, a koszt od granicy do Baskiej Vody to myśle, że bedzie około 180kn czyli 90zł. I tylko nie jedź wzdłuż wybrzeża bo się zapętlisz, ha:) A tankowanie polecam w Słowenii na stacjach OMV. POZDRAV
A na marginesie chcę ostrzec wszystkich jadących w nocy przez Słowację. Miałem przygode mrożącą krew w żyłach jak zatrzymała mnie w środku nocy na pustkowiu na autrostradzie niby policja w nieoznakowanym samochodzie i bez mundurów jak sie okazło. Na szczęscie zdąrzyłem zablokować drzwi samochodu i jak gość poszedł po dokumenty, o które poprosiłem i których nie miał przy sobie wcisnąłem nogę w pedał gazu i...nie wiem czego uniknąłem ale uciekłem i żyję.
Ale się kurde rozpisałem...ogólnie to w Chorwacji jest OK:))
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 16.08.2007 23:04

Cześć - pare rad na przejazd przez CRO.
Jedziesz za dwa dni a więc będziesz jechał w okolice baśki przez cro 18.
Jest to jeszcze praktycznie szczyt sezonu więc zastanów się czy odcinka Zagrzeb Split nie pokonać tzw starą drogą. Bo jeżeli tak trafisz jak ja w tym roku jechałem 21 lipca to będziesz miał średnią na autostradzie 50km/h - korki na bramkach korki na tunelach Swiety Rok i Mala Kapela. Więc radzę w okolicach karlowaca jazdę starą drogą za split i tam powrót na autostradę i jazdę do jej końca do Sestenowca a z tamtąd już rzut beretem do Baśki.
I zaoszczędzisz ok 100 kn bo odcinek Zagrzeb Sestenowiec kosztuje ok 200 kn.
Przećwiczyłem ten wariant w drodze powrotnej a mając radio z traficiem słyszałem co się dzieje na autostradzie dlaczego nie słuchałem w drodze do do dziś nie wiem.
Co do drogi powrotnej to nie wiem kiedy wracasz w zeszłym roku wracałem 2 września i jechałem cały czas uatostradą - pusto ale to już praktycznie po sezonie.
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 16.08.2007 23:50

Nilla napisał(a):Witam.

Czy w Chorwacji warto ominąć płatne autostrady na rzecz drogi równoległej wzdłuż wybrzeża?

Pozdrawiam.

Jasne że warto, bądź co bądź zaoszczędzisz 8 piv marki Karlovacko. :?
Nilla
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nilla » 17.08.2007 08:26

Do Piotrek_B ===> Widzisz, jednak się parę osób znalazło, którym chciało się udzielić konkretnej odpowiedzi.

Dziękuję bardzo wszystkim, którzy odpowiedzieli na temat.
empe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) empe » 17.08.2007 10:05

Jade na Pag w najgorszym mozliwym czasie - sobota rano w Chorwacji...

Naczytalem sie sporo i nadal nie wiem - czy omijac autostrade i zjechac w Karlovacu na stara droge, czy jednak jechac autostrada?

Z tego co wyczytalem stara droga ciekawa, ale jest troche ograniczen predkosci, niekoniecznie bezpiecznych zakretow a wiec chyba zbyt szybko sie nie pruje...

Z drugiej strony, na autostradach przed tunelami i na bramkach w sobote rano korki, tak? Dlugo sie stoi?

Chcialbym dojechac szybko, wcale nie musi byc taniej...

Jakies konstruktywne rady? (terminu jazdy nie moge niestety zmienic...)
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 17.08.2007 11:31

jak ktoś ma już 1000 lub 2000 postów i jest zmęczony niech zmieni sobie forum, a nie biadoli i poucza.........nie omijaj autostrad, to nie są duże koszta przy wydatku rzędu dajmy na to 3000zł
empe
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) empe » 17.08.2007 11:35

paolooo napisał(a):jak ktoś ma już 1000 lub 2000 postów i jest zmęczony niech zmieni sobie forum, a nie biadoli i poucza.........nie omijaj autostrad, to nie są duże koszta przy wydatku rzędu dajmy na to 3000zł

No tak, tylko ze sobota rano... Czy jadac autostrada nie wbije sie na masakryczny korek? (pilke bierzemy, ale pograc to wolalbym na plazy :-)

Czy czasowo stara droga (zjazd w Karlovacu) nie wyjdzie przypadkiem szybciej w sobote rano?

Ma ktos doswiadczenie w tym wzgledzie?

Za wszelkie konkrety wielkie dzieki!
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 17.08.2007 11:56

jeśli ci ktoś napisze konkretnie, że TAK lub NIE to nie jestem w stanie mu uwierzyć. Jedno jest pewne.. . na chorwackie drogi nie ma SKUTECZNEGO LEKARSTWA ...to jest jak totolotek.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 17.08.2007 12:21

forum/viewtopic.php?p=232734#232734

Empe, nie zastanawiaj się, jedź starą drogą :D
pzdr
jolam15
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 17.08.2007 15:28

ja jechałam w sobotę i Cro nie było korków na autostradzie wcale, za to prawie całą Slovenię pokonywaliśmy z średnią predkością 10km/h,w upale 40 st.makabra, wracając staliśmy za to godzinę w korku, kikla wypadków na autostradzie, a wracaliśmy do domu w czwartek.
W ubiegłym roku ta sama trasę pokonaliśmy w 13 godzin, a w tym 18, tak więc nie ma reguły.
bicki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bicki » 17.08.2007 15:33

Do autora wątku!!!
Proponuję Ci inną trasę opisaną przeze mnie tutaj:
forum/viewtopic.php?t=17200&sid=4
Trasa pewna, tania, nie monotonna i sprawdzona już 3 razy!!!
Masz pytania to pisz śmiało
Pozdrawiam
allos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) allos » 27.08.2007 12:29

Nilla napisał(a):Do Piotrek_B ===> W pierwszym wątku do którego podałeś linka, pierwszy post jest z 21 czerwca 2006 roku, temat zawiera 25 podstron, przeczytałam pare z ostatnich i nie są na temat. Nie mam czasu na to, żeby czytać 25 stron z informacjami z przed roku, które mogły się już zdezaktualizować.
Druga strona jest jak najbardziej w porządku.
Zadałam konkretne pytanie, oczekuje konkretnych odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Racja często tak jest, że linki są nieaktualne - piszcie jeśli naprawdę chcecie pomóc jak nie to lepiej w ogóle nie reagować
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy warto ominąć płatne odcinki autostrady? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone