Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy wart z poznani jechac przez niemcy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jarkoposen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarkoposen » 08.07.2007 22:17

Jeśli ktos korzystal z tej trasy to poszę o opinię, czy warto jechac przez niemcy czy raczej od razu na południe przez czechy. Mamy zamiar dojechac do dalmacji. prosimy o opinie na ten tamat. Wyjazd 19 lub 20 sierpnia, może ktos wybiera się w podobnym terminie...
sekou
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekou » 09.07.2007 20:56

Jeśli chodzi o dalmację to nie bardzo się opłaca. Trzeba nadrobić ok. 300 km.
Zależy jeszcze jakim autem. Jeśli to mocny diesel to można troche nadrobić czasu i zaoszczędzić paliwka. W pozostałych przypadkach wyjdzie drożej i wcale nie krócej. W zeszłym roku jechałem na Istrię właśnie przez Niemcy. Nadrabiałem tylko ok.150 km więc było warto ale i tak nie obyło się bez potężnych korków w sobotę w drodze powrotnej. Sam też chciałem jechać do Baska Voda przez Niemcy ale po dokładniej kalkulacji i przemyśleniach odpuszczam sobie, pozdrawiam
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 09.07.2007 21:15

Planuję wyjazd ze znajomymi w dwa samochody z Poznania do Marusici (Dalmacja) 17 sierpnia - jeszcze czytam forum, słucham znajomych i nie podjąłem ostatecznej decyzji: czy przez Niemcy (300 km więcej) czy przez Czechy. Narazie skłaniam się nieco ku wariantowi niemieckiemu...
jarkoposen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarkoposen » 07.08.2007 22:25

Dziekuję za podpowiedzi, nie było mnie jakiś czas ale już nadrabiam nieobecność. Mimo wszystko wydaje mi się że trasa przez niemcy szczególnie z poznania powinna byc wygodniejsza i szybsza nawetgdy nadrabia się te kilometry. Jesli państwo wyjeżdżają 17.08 to może bedzie mi łatwiej podjąć decyzję to moj pierwszy wyjazd do cro i pewnie daltego wiele rożnych wątpliwości:)
pinto
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pinto » 08.08.2007 10:00

Witam, tez jedziemy z Poz przez Niemcy 25.08 wieczorem. Jezdzilismy juz 4 razy tradycyjną, najkrótszą trasą, ale jazada na południe PL a pozniej jeszcze CZ tak odbija sie na organizmie, ze potem nawet kiedy juz zaczyna sie autostrada, ciezko odbudowac w sobie przyjemnosc z jazdy :) W tzw. miedzyczasie pojezdzilem troche po autobanach i naprawde jestesmy sklonni dodac 250 km do calkowitej odleglosci i jechac w miare po ludzku, przede wszystkim dla dobra dzieci i naszego zdrowia psychicznego :lol:
jarkoposen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarkoposen » 08.08.2007 11:57

Analizowałem trasę przez niemcy i wydaje mi się że najkorzystniej będzie jechać oczywiście na ring berliński nastepnie na autostradę A 9 prawie aż do Monachium i dalej nie wiem czy kontynuować autostradą A 8 na Salzburg i dalej A 10 prze Austrię czy lepiej z nad Monachium wskoczyć na A 3 i do granicy Austri a dalej A 9 przez Austrię i Gratz. A 10 przez Austrię może być ciekawa ze względu na Alpy ale za to dłuższy przejazd przez Słowenię (Ljubljana) a dalej i tak na Zagrzeb... Ktoś może analizował sytuację?
kuba71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba71 » 08.08.2007 12:10

Ja nie zdecydowałem się na Niemcy
Wyjeżdżasz z Poznania wieczorem.
Lecisz przez Wrocław do Boboszowa i dalej na Brno-Wiedeń.
Całą tą trasę robisz w nocy i ruchu prawie zero.
Rano jesteś w Wiedniu i dalej lecisz już autostradami.
Duża zaleta jest to, że tą trasą w Austrii nie ma tuneli i nie masz żadnych dodatkowych opłat. Z Niemiec zapłacisz jeszcze pare dobrych euro za tunele i masz szanse załapać sie na wieksze korki.
MarcinNowy
Autostopowicz
traska

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcinNowy » 08.08.2007 19:49

Witam serdecznie

Planuje wyjazd do CRO w piątek rano z PL ( Gdańsk ) , czytałem już kilka postów i opinie są różne , może jeżeli dodam że jadę z dwoma maluchami ( 4l i 8 m-cy ) coś pomoże w temacie. Mój pierwszy wybór to :

1. Polska - GRanicA W KłodzkU - Czechy - Austria - Słowenia - CRO

A drugi :

2.Polska - granica w kołbaskowie - Niemcy - Austria - Słowenia - CRO

Mam prośbę aby ktoś kto jeździ w te tereny z rodzinką mógł mi podpowiedzieć rozwiązanie. Wiem że ta druga to 400 km więcej , z tym że zakładam że przy pierwszym wyborze do samego Wrocławia z Gdańska będę się bujał pewnie z 8h. Czytając o tych wszystkich korkach od strony austri ,może ktoś ma jeszcze inny pomysł na dojazd w okolice Sibenika(u).

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informację.

Pozdrawiam
Marcin
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.08.2007 20:16

Trasa przez Niemcy na pewno jest dużo lepsza. Cały czas autostrady. Jednak tym razem mamy dylemat; w ubiegłym sezonie fotoradar zrobił nam 2 x zdjęcie. Czy na granicy nie będziemy jednak musieli uiszczać zaległych mandatów; do tej pory nic nie otrzymaliśmy :?: :?: :?:
Zastanawiamy się i kombinujemy. Może jednak przez Czechy? Po co wydawać pieniądze, np. kolejne 100 euro? A tak w zasadzie kto wie ile taki mandat u nich kosztuje?
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 08.08.2007 22:16

Ja co roku jeżdżę przez Niemcy oczywiście to ze względu na położenie ale dwa razy jechałem ze swoich rodzinnych stron z Suchej Beskidzkiej przez Słowację Austrię i musze powiedzieć że wolę 300 km nadłożyć niż przedzierać się przeż tiry i napaleńców wyprzedzających na 3-go i na podwójnej ciągłej. W tym roku byłem w Novi Vindolski oczywiście zaliczyłem pare korków ale cóż wiem że tak bywa i jestem na to przygotowany :D
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 09.08.2007 08:26

Opierając się głównie na opiniach z forum zdecydowałem się jechać przez D, SLO (Regensburg, Maribor).
Czy korki, o których tyle sie pisze spotkam w Austrii i Słowenii już w piątek po południu :?:
Mam zaplanowany nocleg w Ob Ribniku ale w zależności od samopoczucia i godziny, o której osiągniemy Podlehnik rozważam dalszą jazdę na nocleg w ciemno bliżej Plitvic :!:
Po powrocie na pewno dorzucę swoje "trzy grosze" na temat wyższości podróżowania przez D nad podróżą przez CZ :mrgreen: (ponieważ wracać będę przez Wiedeń, Brno)
Kto wie, a może będę miał odmienne zdanie?
Pozdrav :papa:
bart555
Turysta
Re: traska

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart555 » 09.08.2007 08:39

MarcinNowy napisał(a):Planuje wyjazd do CRO w piątek rano z PL ( Gdańsk ) , czytałem już kilka postów i opinie są różne , może jeżeli dodam że jadę z dwoma maluchami ( 4l i 8 m-cy ) coś pomoże w temacie

Witam. Też jestem z Gdańska i polecam trasę przez Niemcy. Zdecydowanie bardziej komfortowa. Przedzieranie sie przez Polskę jest męczące i niebezpieczne biorąc pod uwagę fakt, że będzie to dopiero początek drogi. Mam porównanie ponieważ jechałem i wracałem róznymi trasami. Do Chorwacji (Plitvice) przez Zwardoń-Bratysławę-Wiedeń-Graz-Zagrzeb natomiast powrót z południa Chorwacji (Peljesac) przez Ljubljana-Klagenfurt-Graz-Regensburg-Drezno-Berlin-Słubice. Wracałem z Chorwacji w sobotę i jedyny korek zanotowałem w Austriii pod Grazem. W Niemczech pomimo dużego ruchu na autostradach było płynnie. Jeśli mogę coś zaproponować to rozważ w Polsce trasę Kościerzyna-Chojnice-Wałcz-Gorzów Wlk.-Kostrzyn albo Świecko/Słubice.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.08.2007 22:33

andy.pl napisał(a):Opierając się głównie na opiniach z forum zdecydowałem się jechać przez D, SLO (Regensburg, Maribor).
Czy korki, o których tyle sie pisze spotkam w Austrii i Słowenii już w piątek po południu :?: :papa:

Wyruszamy jutro, zdecydowanie jednak przez Niemcy. Chemnitz, Regensburg, Graz, Maribor, Zagreb, Split do Drvenika. Potem prom na Hvar. Zabieram ze sobą komputer; jednak nie wiem czy będę mogła się tam podłączyć do internetu i przekazać Ci informacje o korkach. Pozdrawiam :papa:
jarkoposen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarkoposen » 10.08.2007 08:25

Majeczka , szerokiej i spokojnej drogi a jeśli tylko uda się zalogować w internecie po przybyciu do cro to proszę o info jak jechało się przez Niemcy. Pozdrawiam
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 10.08.2007 09:43

majeczka napisał(a):Wyruszamy jutro, zdecydowanie jednak przez Niemcy. Chemnitz, Regensburg, Graz, Maribor, Zagreb, Split do Drvenika. Potem prom na Hvar. Zabieram ze sobą komputer; jednak nie wiem czy będę mogła się tam podłączyć do internetu i przekazać Ci informacje o korkach. Pozdrawiam :papa:

Będę czekał z niecierpliwością. W wątku o noclegach w SLO pojawiło się ostrzeżenie darekaugust o próbie naciągnięcia na dodatkową kasę w Ob Ribniku. Sam już nie wiem, gdzie zanocować.
Może zauważysz po drodze i - jeśli uda Ci się dopaść netu - podrzucisz jakiś adres na motelik w okolicach Zagrzebia czy Karlovaca, please ? :wink:
Potrzebuję przyzwoitych warunków (łazienka, i dobrze by było ze śniadaniem) na 6 osób. Życzę szczęśliwej podróży z dala od pożarów...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone