Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co i w jakim samochodzie się zepsuło - Statystyka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 19.01.2012 22:40

Tak czytam i widzę często padaja klimy i termostaty.Mam pytanie : Czy w tych autach był wymieniany płyn chłodniczy min. raz na 3lata i czy przed sezonem klima była dobijana,szczelna itp. Jak płyn kiepski w chłodnicy to i sie gotuje i termostat wiecznie otwarty,to samo jak klima mało ma czynnika to wariuje .Dlatego na zachodzie są przeglądy w większości sumiennie robione i części przy konkretnym przebiegu są zmieniane ,nawet jak jeszcze niby działają.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2012 13:58

ja nabijam klimę co dwa lata, odgrzybianie co roku, płyn w chłodnicy co 3 lata i nigdy nic się z tym nie działo, a jeszcze jeden ważny płyn,,,,,hamulcowy, warto wymienić przed jazdą w górkach, tym bardziej, że nie każdy hamuje silnikiem.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.01.2012 15:26

Pech dopadł mnie w zeszłe lato 2011 - mimo przeglądów pewnych spraw się nie wykryje:

1. 2 żarówki mijania i 1 pozycyjna w nocy na autostradzie w Słowacji - 60 zł

2. Regulator prędkości nawiewu w Belgradzie - do końca urlopu działały tylko pozycje min i max - 50 zł

3. Linka sprzęgła w Grecji - 500 Euro - to była "kara boska" ponieważ z racji przebiegu auta , "gdybałem sobie" w domu przed wyjazdem - wymienić przed czy po urlopie - wyszło na to , że w czasie i to w strefie Euro ;)

Auto Chrysler Voyager.

A tak to w zasadzie wszytko w trakcie przeglądów rocznych jest sprawdzane i wymieniane - nie ukrywam, że czasem na wyrost np. klocki hamulcowe ale wolę "chuchać na zimne".

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2012 16:06

500 euro 8O za linkę....ostra jazda
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.01.2012 18:25

Okazało się, że Chrysler ma 2 serwisy - w Atenach i Salonikach. I na całą Grecję była tylko jedna linka sprzęgła. Gdyby nie fakt, że zależało mi na czasie, ściągnął bym z Polski.

Niestety w Grecji wówczas Fiat jeszcze nie przejął salonów i serwisów Chryslera - w Polsce było już po tej operacji - linka kosztowała ok. 500 zł.

Pozdrawiam
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 20.01.2012 21:44

Za robociznę niezle skasowali 8O
medic
Odkrywca
awarie

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 20.01.2012 22:27

przeczytałem posty wszystkie i jestem spocony chyba wezmę kredyt na konto aby mieć na ew naprawy...

A poważnie to ja Astrą II kombi z 99 to nastukalem km po Polsce i zawsze tylko coś mnie zaniepokoi to na warsztat i nie mam niespodzianek w trasie Szczecin - Białystok lub Szcz - Łódz w odwiedzaniu rodziny.

Ale na Chorwację to jadę na warsztat wszystko przetrzepać i płyny filtry wymienić na trasę 1200 km w jedną stronę.
strowger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) strowger » 20.01.2012 22:56

Polonez Caro Plus 1.6 GSI, rok 1999, przebieg 300 tysięcy bez remontu, lato 2009, 5400 km w 11 dni, spalona jedna żarówka oświetlenia licznika.

Rok później Nubira 2 - trzeba było poprawić klemę na akumulatorze, bo auto straciło elektryczność ;).

PS. W Polonezie obecnie 354 tysiące na liczniku. Kto da więcej? ;).
maniust
Koneser
Re: awarie

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.01.2012 07:31

medic napisał(a):przeczytałem posty wszystkie i jestem spocony chyba wezmę kredyt na konto aby mieć na ew naprawy...

Gdyby tak myślał , to bym się nigdzie nie ruszał.
Co ma być to będzie , tego nikt nie wie.
Nie raz na autostradzie najlepsze i najnowsze auta stały rozkaczone , a leciwymi staruszkami ludzie pomykają do Cro.
medic napisał(a):Ale na Chorwację

Jedziesz DO Chorwacji , nie na.
taurus napisał(a):3. Linka sprzęgła w Grecji - 500 Euro - to była "kara boska"

O K$#$#A! 8O
Nieżle......
strowger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) strowger » 21.01.2012 10:48

taurus napisał(a): Linka sprzęgła w Grecji - 500 Euro - to była "kara boska" ponieważ z racji przebiegu auta , "gdybałem sobie" w domu przed wyjazdem - wymienić przed czy po urlopie - wyszło na to , że w czasie i to w strefie Euro ;)
Pozdrawiam

Linkę wymieniałem raz i to samodzielnie, dlatego zawsze wydawało mi się, że linka sprzęgła jest urządzeniem nieskomplikowanym do wymiany i tanim... co tam trzeba było takiego zrobić, żeby ją wymienić i żeby to kosztowało tyle kasy? :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 21.01.2012 11:40

taurus napisał(a):A tak to w zasadzie wszytko w trakcie przeglądów rocznych jest sprawdzane i wymieniane - nie ukrywam, że czasem na wyrost np. klocki hamulcowe ale wolę "chuchać na zimne".
Pozdrawiam

Nikt nie może bogatemu zabronić wydawania bez potrzeby pieniędzy. Więc rób tak dalej.
Ci co nam wmawiają , że należy wszystko wymieniać dopiero na emeryturze zaczynają mowić prawdę.

Przeczytaj to: Cyt.:
Emerytowany dyrektor Castrol Nederland, Henk de Groot, od lat testował wpływ różnych olei na osiągi silników samochodowych. Dzisiaj ogłosił publicznie: "Nowe oleje szkodzą silnikom".
Wymiana oleju nie ma sensu.
Olej w silniku w bardzo szybkim czasie robi się czarny od cząstek sadzy. Te cząsteczki sadzy (węgla) mają wyśmienite właściwości smarownicze i powodują, że rozgrzany olej lepiej spełnia swoje funkcje także są właśnie korzystne dla pracy i osiągów silnika. Wymiana oleju to olbrzymie marnotrawstwo i wielkie obciążenie dla naszego środowiska naturalnego a także pogorszenie osiągów silnika. Według doświadczeń pana de Groot samochód po wymianie oleju ma gorsze osiągi i większe spalanie.
Henk de Groot toczy swoją własną wojnę z "mafią wymieniaczy olejów". Wszyscy użytkownicy samochodów, ciężarówek i innych pojazdów są niepotrzebnie wpędzani w koszta, zmuszani przez serwisy samochodowe do wymiany oleju we wskazanym czasie.
Przejechałem już swoim samochodem 350.000 km bez wymiany oleju - mówi Henk de Groot - oszczędziłem na tym swój portfel i środowisko naturalne. Moja żona jeździ samochodem bez wymiany oleju już 20 lat.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 21.01.2012 12:55

Lecz chyba filtr oleju to by się przydało wymienić,bo się zaklajstruje.Może bym przetestował na swym wole roboczym LT35 2003r 2.5tdi,ma do bry silnik do tej akcji zwykły diesel na zwykłych wtryskiwaczach i pompie,może wytrzyma?.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 21.01.2012 12:55

Też już to gdzieś wyczytałem i w moim Mondeo, poprawiło się spalani - nie wymieniłem oleju od 47 000, klocki i tarcze wymieniam jak czuje i słyszę że jest coś nie tak, a nie wtedy kiedy zaczyna się świecić kontrolka
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 21.01.2012 19:30

Witam

W aucie nic samodzielnie nie robię poza wymianą żarówek i dolewaniu płynów.
Od poważniejszych zadań są mechanicy.

Widziałem skutki braku hamulców- bo właściciel miał zapasowe w bagażniku - na dole pewnej przełęczy. Niestety w locie nie zdążył wymienić klocków ale zafundował za to 4 pogrzeby - sobie i reszcie rodziny.

Co do ceny linki - auta amerykańskie są mało popularne a na dodatek rocznik 2001 jest uznawany za stary i zasadniczo części nie trzymają.

Taki pech był ale wakacje były udane i warto było tę kasę wydać.

Pozdrawiam
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 22.01.2012 00:44

...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.