Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co i w jakim samochodzie się zepsuło - Statystyka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 22.01.2012 08:30

taurus napisał(a):Witam

W aucie nic samodzielnie nie robię poza wymianą żarówek i dolewaniu płynów.
Od poważniejszych zadań są mechanicy.

Widziałem skutki braku hamulców- bo właściciel miał zapasowe w bagażniku - na dole pewnej przełęczy. Niestety w locie nie zdążył wymienić klocków ale zafundował za to 4 pogrzeby - sobie i reszcie rodziny.

Co do ceny linki - auta amerykańskie są mało popularne a na dodatek rocznik 2001 jest uznawany za stary i zasadniczo części nie trzymają.

Taki pech był ale wakacje były udane i warto było tę kasę wydać.

Pozdrawiam
Ta kara Boska to za to,że pojechałeś do naszej Grecji a nie do naszej Cro :wink:
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 22.01.2012 09:07

Jak wracałem z Cro to na obwodnicy Wiednia poszła mi skrzynia biegów i wracałem bez 4.

Okazało się, że wodzik się wyrobił.

A ja wówczas martwiłem się o sprzęgło, które dostało trochę po d...e na stromych podjazdach Kvarneru.

Pozdrawiam
kamykxp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamykxp » 23.01.2012 12:16

Witam wszystkich moj pierwszy post na tym forum chociaz studiuje je od jakiegos roku. Rowniez naleze do milosnikow Francuskich w rodzinie sa dwa Peugeot 307 SW i zony C3 Jak narazie bez przygod ale byly to wczasy po kraju Mam nadzieje ze uda sie namowic druga polowke i pojedziemy w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji. Pozdrawiam
Jan 123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jan 123 » 08.02.2012 11:48

Kiedyś chyba w 2007 jadąc z przyczepą starym 16 - to letnim Paskiem przepaliło mi łącznik katalizatora i w centrum Makarskiej rura wydechowa prawie spadła na asfalt oczywiście szybko przywiązałem na drut i w drogę :D , jechałem jak bombowiec w czasie startu najgłośniej było w tunelach za Wiedniem padła centralka LPG ale ,, do czego jest drut " :lol: do mostkowania styków i do przodu . Teraz już takich samochodów nie robią !
Passat uzyskawszy pełnoletniość został przekazany w inne ręce i jeżdzi do dzisiaj 8O
Wiewiórek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiewiórek » 09.02.2012 00:37

Mi jeszcze, odpukać, nic samo nigdy się nie popsuło zawsze pojechałem i wróciłem bez problemu, raz tylko chyba to było w 2007 bądź 2008r zaraz za Omisem , pewna Chorwatka najechała mi na tył, mojej Carismy i to dość zdrowo że aż przodem przywaliłem w auto prze de mną, kiedy wyszedłem z auta i zobaczyłem od razu jej roztrzaskany samochód, nogi mi się ugięły, bo wyobraziłem sobie jaki ja muszę mieć tył, pierwsza myśl jak mi przeszła przez głowę to jak ja teraz wrócę do kraju, na szczęście miałem hak i większość siły uderzenia przyjął on i nie po miażdżyło mi zbyt mocno blach, popękały lampy, które pokleiłem na taśmę, od laweciarza który zbierał astre Chorwatki pożyczyłem młot i pod prostowałem tylną ścianę, co by się klapa zamykała a z przodu pękł tylko zderzak, na szczęście wszystko stało się na oczach patrolu policji, który to w tym miejscu zatrzymywał auta do kontroli i właśnie z tego powodu stanąłem, na drugi dzień pojechałem do Splitu, do firmy ubezpieczeniowej,w której to pani była ubezpieczona, ona też się tam stawiła i przyznała do winy, ja nie znając języka, musiałem powypełniać te wszystkie papiery i narysować całe zajście, myślałem że po oględzinach dostanę jakieś pieniądze, ale nie, powiedzieli abym im wysłał z kraju rachunki, a oni pieniążki przeleją na konto, po powrocie zrobiłem oględziny u rzeczoznawcy przetłumaczyłem i wysłałem do Chorwacji, to wystarczyło za niedługo miałem całą kwotę na koncie, nie życzę nikomu takiego stresu, a ha i patrzcie na drogę jak jesteście za kółkiem, a nie oglądajcie widoków tak jak to było w moim przypadku :wink:
banankochan
Cromaniak
Re: Co I W Jakim Samochodzie SiĘ ZepsuŁo - Statystyka

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 14.02.2012 18:48

[quote="el_guapo"]Fiat Marea 1.9 JTD

2007

1. spadła rura turbo-kolektor dolotowy
Efekt: -40% mocy przy wyprzedzaniu TIRa na Jadrance
Usunięte metodą "chałupniczą" na miejscu.

2. poluzowało się mocowanie wybieraka biegów
Efekt: zblokowanie biegów
Usunięte przez mechaników z Vodic za jedyne 50kun
(koszt znalezienia 1 śruby i wkręcenia jej; zwracam honor bo dojście było paskudne)

3. spuchnięta uszczelka hydraulicznego wysprzęglika (już w Warszawie)
Usunięte przez partaczy z warsztatu.

Winni:
We wszystkich przypadkach winę ponoszą mechanicy, którzy przed wyjazdem wymieniali mi sprzęgło. Nie wymienili jednorazowej opaski na rurze od turbo, tylko na chama zacisnęli starą. Mocowanie wybieraka biegów fabrynie przykręcone na 3 śruby M8, przykręcone było na 1 śrubie. Wysprzęglik nie został odpowietrzony.

Chętnie podam adres warsztatu :?[/quote]

po wymianie sprzegla nie odpowietrza sie wysprzeglika:) chyba ze te czubki cos narobili
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2012 11:38

w 2002 jechałem Lancią Dedrą SW 2,0 16 v LX - pod Bratislawą zaczęło wyć , zmniejszyłem . prędkośc do 120 i uciszyło sie , jednak im dalej tym gorzej i tak objechałem aż do Giovinazzo na południu włoch - mechanik - łożysko z piastą tył do wymiany - 100 Euro , wtedy okazało sie taniej niż zakup w kraju 2 łożyska na druga stronę - sam wymieniłem.

Multipla 1,9 jtd 2009 na autostradzie 140 i kontrolka service -kontact to garage - na komputerku , troche mnie zmroziło , ale jadę dalej ,noga lżejsza sie zrobiła na 110 , i po chwili kontrolka znikła ,myślę auto ciągnie ,dymu nie widac , chm.. po jakimś czasie doszedłem do wniosku że to spowodował PowerBox V-techa - ustawiony na 6 program , podawał za duże ciśnienie i coś tam komputer wykrył , zmniejszyłem na 4 i problem sie nie pojawił więcej .

w zeszłym roku Espace 4 1,9 jd - troche mnie straszą wpisy na forach o awaryjności ale miałem go z gwarancja peugeota i AC wiec w pedał jak ma sie coś psuć to na ich koszt , objechałęm włochy 4400 km , jedyne co to pod koniec zauważyłem pogorszenie diałania klimy ,jak zgasiłem na postoju i odpaliłem waliła mrozem ale juz po 30 minutach jazdy ledwo chłodne leciało - przeglad klimy sie kłania .
Już w domy po wakacjach padł alternator - zaśmierdziało - asistans odcholowali pod Rzeszów do Peugeota - naprawili , okazało się prostownik - diody popaliło - alternator 150 A moc ! chłodzony cieczą . więc na jakiś czas bedzie spokój

Napewno musze przed tym sezonem wymienic wszytkie paski i rolki rozrzadu włacznie ,może pomę wody , oleje silnik skrzynia , przeglad klimy , sprawdzic hamulce .
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.02.2012 11:51

Nam podczas powrotu z Živogošće w 2010 padła klimatyzacja...
Nie zdążyliśmy nawet dojechać do Igrane... wsiedliśmy do samochodu, a że strasznie było gorąco, to starsza córka z tylnego siedzenia zaczęła wołać:
"... klimka, klimka...!" więc TŻ włączył klimkę, która zrobiła tylko: "...ssssssss" i to był koniec klimki :D
Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło, wracaliśmy dzięki temu starą cestą :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2012 11:57

a teraz słoneczko wyszło . 4 st powietrze ale ide do grażu i na rower , choć trochę .....sezon rowerowy czas rozpocząć .
raf81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raf81 » 26.02.2012 16:18

Lipiec 2011 VW Sharan 2001 rok zero problemów nawet żarówka się nie przepaliła a zrobiłem 3800 km. W tym roku znowu pojedzie. Przed wyjazdem gruntowny przegląd + karta startera za 200pln i w drogę
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.02.2012 16:21

auto_gt napisał(a):a teraz słoneczko wyszło . 4 st powietrze ale ide do grażu i na rower , choć trochę .....sezon rowerowy czas rozpocząć .

i jak się jeździło? nic się nie zepsuło? :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.02.2012 22:19

Golf IV 1,6 SRI r.prod. 1998(silnik AKL), w moim posiadaniu od 2004roku. Od 2008 co roku do Cro, wcześniej służbowo Włochy i Niemcy, oraz coroczne wczasy nad Bałtykiem (ok 600km w jedną stronę). Żadnych problemów na trasie (poza usterką elektrycznego podnośnika szyb w Polsce). W tym roku mój "stary dziad" ma 14 lat, do wyboru mam jazdę do Cro nim lub ojca Golfem Plus TDI i jeśli chodzi o niezawodność to do mojego mam zaufanie na 100%, na korzyść Plusa przemawia tylko oszczędny silnik.
Ps. jestem jednak fanem starszych, mniej skomplikowanych samochodów.
praulinka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) praulinka » 05.05.2012 01:44

VW Passat Variant 2005, 1,9TDI 140tyś km
2007 - 1x
2008- 2x
2009 -1x
w CRO bezawaryjnie, ale w międzyczasie zrobione kolejne 150tyś, 2x naprawiany automat, wymieniany 1 pompowtrysk, samochód bardzo restrykcyjnie serwisowany, choć poza ASO

AUDI A6 3.0 TDI Quattro, 2004, 170tyś
2009 - 1x
2010 - 2x
2011 - 2x
w CRO zniszczona opona (półroczna Yokohama bania na bieżniku wielkości ręki), umarły wycieraczki (zapieczone tuleje, naprawa w PL 3h pod domem), w międzyczasie kolejne 150tyś, sporo awarii (konwektor, wtryski, łożyska), samochód bardzo restrykcyjnie serwisowany, choć poza ASO

w tym roku nowy nabytek
BMW M6 2008 65tyś km - jak przekonam żonę, jak nie, to znowu AUDI
będzie 2012 x2
grubyandreas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubyandreas » 06.05.2012 10:11

W ubiegłym roku byliśmu w Kucistym obok Orebic, na dwa dni przed wyjazdem do kraju na szczęści na ośrodku zorientowałem sie że strzelił mi przewód hamulcowy, masakra gdyby uszkodził sie w trasie, ale szybko znalazłem automechanicara :) i naprawił jak trzeb, tzn. wymienił oba węzyki na przodzie i wrócilismy bezpiecznie do kraju, Renault Espace 3, 2,2 dt
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 06.05.2012 14:00

2010 w Fordzie Mondeo 1.8td problem z rozrusznikiem,oraz awaria alternatora
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.