Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co i w jakim samochodzie się zepsuło - Statystyka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fhuzbych
Croentuzjasta
szczęscie & pech

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 26.12.2011 21:24

wszędzie niestety trzeba mieć trochę szczęścia

Byłem 3 razy w CRO bez takich przygód, mnie po powriocie z Ctro na 2gi dzień zerwała się masa idącą od akumulatora do karoserii tj. ( kabel średnicy hm ok 1 cm) spięta w wiązce. Awaria w sumie drobna ale w nocy w czasie jazdy no ......byłoby nie ciekawie.
Moje rady to:
1/ Auto nowe lub prawie nowe
2/ Dobre ubezpieczenie
3/ solidny przegląd
4 :) modlitwa

Pozdrawiam
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 27.12.2011 08:30

to ja wam napisze jak wielka jest siła głupawych stereotypów
co tu dużo gada c nalżę do wyznawców niemieckiej myśli technicznej miałem kilka mietków teras jest już drugi wieśwagen i imo że wiem że jest to irracjonalne auta francuskie są w moim napewno mylny przeświadczeniu awaryjne.
byliśmy w tym roku w cro ze znajomymi w 2 samochody ja moim już 12 letnim passkiem a kolega 3 letnim megane scienic i mimo że logiczie myśląc powinienem sie bać o swojego staruszka to po cichu dziwiłem się jak daleko ten mój kolega tą renówką zajechał i że jeszcze się mu nie rozkraczyła....

głupi człowiek jest i śmieje się jak o tym myśle , ale nie jestem jeszcze gotowy kupić sobie renówki... :D

z napotkanych po drodze awarii to na parkingu autostradowym gdzieś na wysokości zadaru spotkaliśmy ekipę polaków fordem mondeo takim 6-8 letni któremu nadpękła rura między interculerem a sprężarką , auto jechało o własnych siłach strasznie dymiąc , daliśmy im rolkę silvertape i plastykowe opaski uciskowe ciekaw jestem czy coś prowizorycznego z tego "uszyli" awaria teoretycznie dość łatwo możliwa do usuięcia ale dostęp fatalny i temperatury niemiłosierne było ponad 40 stopni

z moich "awarii" to rozsypała mi się wtyczka do gniazda zapalnicznki i metalowa podkładka z sprężykną wpadły do wnętrza gniazda zapalniczki powodując zwarcie trochę dymu i iskier i nie było by to straszne gdby nie stało się to przy jakichś 160km/h.... była chwila strachu i dezorientacji..
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 29.12.2011 17:48

To ja tez ......jak strone wczesniej Taurus pisał o swoich problemach to ja równiez w Grecji tydzień po nim ...wiązka od alternatora .....300 euro :)
Naprwialiśmy u tego samego mechanika :) 800 euro od polaków zarobił w krutkim czasie
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 30.12.2011 07:15

Astra ściagana z dojczów przez handlarza,klar zaczął schodzić po 4 latach jazdy i po słońcu chorwackim z dachu w 2-3 miejscach koło anteny CB , i na drzwiach bocznych,Elementy raczej nie robione.Tam gdzie robiona blacha wszystko gra.Auto z 98r. i 200 tyś a ile cofnięte tego nie wiem.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.12.2011 10:16

scood74 napisał(a):to ja wam napisze jak wielka jest siła głupawych stereotypów co tu dużo gada c nalżę do wyznawców niemieckiej myśli technicznej miałem kilka mietków teras jest już drugi wieśwagen i imo że wiem że jest to irracjonalne auta francuskie są w moim napewno mylny przeświadczeniu awaryjne.

Eh, te stereotypy :lol:
Nie znam żadnego posiadacza "francuza", który jakoś szczególnie narzekałby na ich awaryjność. Narzekają chyba tylko ci co "francuzami" nie jeżdżą. A znam paru takich, co wbrew obiegowej opinii, raz na francuskie auto się zdecydowało i kolejne również kupuje francuskie.
Ale przyznam, że sama dałam się ponieść tym stereotypom, kiedy kupowaliśmy własne auto. Małżonek sam pojechał za zachodnią granicę poszukać naszych pierwszych czterech kółek. Miało być Mondeo, Mazda 6, ewentualnie trochę starsze BMW 3, a ten do mnie dzwoni, że właśnie kupuje .... Peugeota 407 :roll: Jedyne co zdołałam odpowiedzieć, to czy jest pewien, że chce tyle kasy wydać na jakiś francuski szmelc i się rozłączyłam. No i ten Peugeot stanął w garażu, a w domu nastały ciche dni :wink:

Przez niecałe dwa i pół roku wymieniliśmy tylko klocki i sworzeń wahacza. No i wymieniliśmy rozrząd, bo nastał czas. Żadnych przykrych niespodzianek ze strony lwa nie było, a trasy robimy długie. Zawsze jednak z wykupionym assistance, no bo on w końcu francuski :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2011 13:23

ja moim Scenicem z 2004 roku raz miałem bardzo poważną awarię...
wracając już z wczasów nalałem po trasie jakiejś super mocnej benzyny, chyba ze 101 oktanów miała...efekt był straszny, zapaliła mi się lampka "check engine"....co tu robić myślę jadąc, sprawdzam przyśpieszenie- jest, sprawdzam spalanie-ok,stwierdzam, że trzeba jechać powoli (140-160) dalej i tak sobie dojechałem do następnego tankowania, nalałem dla odmiany 95tki, i jak się już wymieszało to lampka zgasła:)był za Dubrownikiem, na Hvarze, Peljesacu w Budapeszcie, Mostarze i nawet w Medziugorie, żona się chciała pomodlić- i pewnie dlatego się nie psuje :)
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 31.12.2011 04:13

Jeździmy Megane II dCi i jesteśmy bardzo zadowoleni. Przejechaliśmy 126tyś. km bezawaryjnie, a w tym roku Chorwacja bezproblemowo. Jesteśmy do tego stopnia zadowoleni, że nie planujemy zmiany. A kiedyś na pewno kolejne Reno :-)
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 31.12.2011 09:23

Jeśłi o autach francuskich, to i ja się wypowiem. Jako ze już ponad 20 lat mam prawko więc swoje w życiu przejezdziłem, zarówno prywatnymi jak i służbowymi autami.
W CRO byłem dwa razy Sceniciem II i raz LagunąI i poza wybulonymi oponami Dunlopa (temperatura i prędkość dły im radę) nic się nie działo.
Wogóle przez cały okres kiedy posiadaem te auta to nie miałem z nimi problemu.
Fakt że mało prywaqtnymi autami jezdżę bo tylko koło 10tys rocznie.
Teraz żona ma Zafirę II i tym to strach gdziekolwiek wyjechać, bo ciągle coś się sypie a auto ma dopiero 70tyś km.

Ale myślę że czym nowszy model auta tym jest ono gorsze. I nie jestem odosobniony w tej decyzji.
Mniej bałbym się Fiatem 125p jechac do CRO niż ta nowoczesną Zafirą.
didik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) didik » 31.12.2011 09:29

Kataryniarz witam.
Czy może bywasz na forum megane?
W temacie, użytkuję trzecie Renault i nie miałem z nimi problemów.
W 2006 byłem Mitsub. Space Star 1,9 DID (silnik i skrzynia Renault) i komputer czasowo odłączył działanie klimy z powodu obciążenia układu. Potem był O.K.
Co do awarii na pokładzie, to żygające umiarkowanie dzieciaki 2006 na drogach Hvaru, 2011 na trasie Brela - Imotski.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 31.12.2011 12:58

bluesman napisał(a):
tygrys500 napisał(a):
bluesman napisał(a):Toyota avensis sedan 1,6 2000r 180 000km przebiegu, 5-cio krotnie w Chorwacji bez awarii i co do pewnego tekstu, że w-ciel japońca się nie przyzna do awarii......... takiej nie było !!! wszystko o czasie i regularnie wymieniane: rozrząd, paski osprzętu-napinacze, świece, kable, sprzęgło, amortyzatory, płyn hamulcowy i chłodniczy, czyszczona klimatyzacja, nowe opony co 5 lat. Nie potrafię zrozumieć jak ludzie jeżdżą wiekowymi autami nic nie wymieniając do czasu aż coś się zepsuje !!![/quote

Avensis 1.6 z 2000r. jest na łańcuszku

Dziś dopiero przeczytałem :) Panie Tygrys500 skąd taka wiedza że moja ave 1.6 benzyna z 2000r ma rozrząd na łańcuch? od razu przypomina się pewien topik o Pagu kiedy ktoś zaprzeczał istnieniu czegoś co widziałem na własne oczy. Nie wiem jak inne ale moja ave ma pasek rozrządu czy to się komuś podoba czy nie :):):) Mam niestety brzydki zwyczaj, że nie zostawiam żadnemu mechanikowi auta, jak z moich doświadczeń dotychczasowych dobrze na tym wychodzę ;) Na własne oczy widziałem wymianę paska rozrządu w moim samochodzie jw. Panie Tygrys500 :)

p.s. mała dygresja :) gdzie w cytowanej mojej wypowiedzi jest napisane, że wymieniłem pasek rozrządu ????:)

Możesz mieć rozrząd na pasku bo w 2000 r. zrobiono lifting i zmieniono
silniki na VVTi z łańcuszkiem
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 31.12.2011 13:37

Jacek_Do napisał(a):W CRO byłem dwa razy Sceniciem II i raz LagunąI

W innym poście piszesz, że do Chorwacji jeździsz samochodem 4x4 stąd mam pytanie: Scenic II czy Laguna I ma napęd na cztery koła? 8O :lol:
A z innych Twoich postów wynika, że w Cro byłeś dwa razy więc jesteś chyba mało wiarygodny. :oops:
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 31.12.2011 14:12

W Mondeo padła pompa klimatyzacji, a do tego na autostradzie zaczeły odkręcać się koła xD
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 31.12.2011 14:19

josefoe napisał(a):
Jacek_Do napisał(a):W CRO byłem dwa razy Sceniciem II i raz LagunąI

W innym poście piszesz, że do Chorwacji jeździsz samochodem 4x4 stąd mam pytanie: Scenic II czy Laguna I ma napęd na cztery koła? 8O :lol:
A z innych Twoich postów wynika, że w Cro byłeś dwa razy więc jesteś chyba mało wiarygodny. :oops:

Może ty jezdzisz całe życie jednym autem, ja je zmieniam co dwa trzy lata. Teraz mam dwuletniego Outlandera a więc 4x4 - to tak jakbyś nie wiedział.
Bo widzę po twoich postach że zazdrość cię zżera.
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 31.12.2011 15:03

Jacek_Do napisał(a):Może ty jezdzisz całe życie jednym autem, ja je zmieniam co dwa trzy lata. Teraz mam dwuletniego Outlandera a więc 4x4 - to tak jakbyś nie wiedział.
Bo widzę po twoich postach że zazdrość cię zżera.

A teraz spróbuj się skupić i zastanów się czy ja pytałem o Twoje nowe auto czy poprosiłem grzecznie o odpowiedź na pytanie odnoszące się do napędu Twoich francuskich samochodów? Sam sobie przeczysz przez co zasługujesz na litość: raz piszesz o wyjazdach francuskimi samochodami a teraz pojawia się Outlander. Ponieważ nie kwestionujesz mojego zarzutu o Twoich pokrętnych wypowiedziach przyjmuję, że:
- jesteś mitomanem lubiącym się chwalić
- małym chłopczykiem próbującym podszywać się pod Tatusia
- zwykłym kłamczuszkiem
Nie bardzo rozumiem, czego miałbym Ci zazdrościć? Charakteru? :roll:
jerry.ie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry.ie » 31.12.2011 22:10

Pierwszy raz do Cro pojechałem starym jak świat Golfem , objechalem szczęśliwie ale zdradziłem VW , teraz jezdze Citroenem który spisuje się doskonale , jest to już moja dróga cytrynka i jeśli zmienie to na kolejną cytryne . Każdy chwali swoje 4 kola więc i ja dołączam do wielbicieli francuzów :o
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Co i w jakim samochodzie się zepsuło - Statystyka - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone