Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co i w jakim samochodzie się zepsuło - Statystyka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.11.2011 11:32

JackDaniels;) napisał(a):Z autem jest jak z kobietą :lol: jak o nie dbasz prędzej czy póżniej i tak dostaniesz kopa w dupe :D
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 06.11.2011 14:22

W drodze powrotnej z HR,na autostradzie w Austrii,
rozsypała się pompa wodna(ford focus).Holowanie do najbliższej miejscowości to koszt prawie....120 E :evil:
Wymiana pompy,plus dwie rolki i pasek wieloklinowy,
koszt:niecałe...600E :evil:
Naprawa wykonana w serwisie,
profesjonalnie i w miłej atmosferze.

Wszystko zdarzyło się w piątek wieczorem,
więc weekend spędziliśmy w uroczym miasteczku Kirchdorf :lol:
(Tu nie podam dodatkowych kosztów ) :wink:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 06.11.2011 19:38

Miałeś jakieś moto-assistance?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 06.11.2011 21:23

demi-duox napisał(a):Miałeś jakieś moto-assistance?

Niestety nie. :(
Teraz już bedę wiedział :lool:
Mądry Polak po szkodzie.
pablosnet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablosnet » 08.11.2011 16:06

Hej.
Mi natomiast (Passat B5) ostatniego dnia pobytu w Chorwacji, deszczowego trzeba przyznać, zalało samochód a dokładniej wnętrze 8O (szyby były pozamykane :), szyberdachu nie mam).
Jak się okazało woda do środka przedostawała się podszybiem, poprzez uszczelkę od linki otwierania pokrywy maski silnika.

Po przyjeździe do domu i rozebraniu wnętrza okazało się że wody dostało się przynajmniej dość sporo, co spowodowało, że instalacja mi zgniła i poznikały światełka wewnątrz samochodu. Suszenie trwało ponad tydzień ale udało się i wszystko działa :)

Pozdrawiam.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 08.11.2011 19:24

Linka sprzęgła w Chrysler Voyager w Grecji - cena z wymianą - 500 Euro

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.11.2011 08:47

taurus napisał(a):Linka sprzęgła w Chrysler Voyager w Grecji - cena z wymianą - 500 Euro

Pozdrawiam

Nie tanio:)
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 09.11.2011 09:46

taurus napisał(a):Linka sprzęgła w Chrysler Voyager w Grecji - cena z wymianą - 500 Euro

Pozdrawiam

Serio? Nie wiem ile to w Polsce może kosztować, ale nie sądzę żeby 2000 zł. Długo szukałeś mechanika, czy od razu do ichniejszego ASO?

Może taniej byłoby lawetę? (Wiem że teraz to po filipku, ale dobrze byłoby wiedzieć na przyszłość)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.11.2011 10:26

Na przyszłość to się sprawdza wszystko co musi dobrze pracować i będzie obciążone w CRO i wszędzie indziej ZANIM się wyjedzie....
Linki, hamulce, ew. przecieki.
Niech nikogo nie zwiedzie, ze "2-3 tygodnie przed wyjazdem na przeglądzie wsio było ok."
Klocki mogą akurat jeszcze być ok, ale po wjeździe w góry szybko się wytrą do reszty, lekki przeciek płynu może się zmienić w poważny, luźna linka akurat się do reszty rozleci, sploty się rozerwą itd....

Logiczne, że co innego codzienne przebiegi do pracy 10-30km a co innego setki km w upale a zwłaszcza jazda po górach...
Nie te obciążenia.

Może się zawsze coś nagle zdarzyć, coś strzeli bez ostrzeżenia, ale....jak twierdzą mechanicy- poza elektroniką, która lubi się "wygłupiać nagle" ogół części mechanicznych wykazuje objawy nadmiernego zużycia stopniowo.
Nie wszystko jednak tak na wierzchu widać i słychać. I tu siedzi często problem. Nie każdy wyczuje, ze coś zaczyna "chodzić" trudniej, gorzej, luźniej.
:twisted: :roll:
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 10.11.2011 10:39

To byłoby idealnie, ale w dzisiejszych autach nie sprawdzisz każdej rzeczy, która może odmówić posługi.

Nie sprawdzisz wszystkich czujników czy nie są zasyfione, nie sprawdzisz wszystkich gumowych rur czy pod ciśnieniem 1 bara nie będzie dziury, po prostu można mieć pecha i tego nie przewidzisz.

A to jest jednak ponad 1000 km w jedną stronę, a po autostradach to turbina cały czas powietrze tłoczy, zrobi się dziura w rurze i masz czarny dym, brak mocy i lampkę CE na desce rozdzielczej.

Pół biedy jak sie uda to naprawić u jakiegoś mechanika, ale w ASO, a zwłaszcza w jakimś drogim kraju to wydatek 500-1500 euro to nie jest nic niezykłego niestety.
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 11.12.2011 14:13

Mi prawdopodobnie przez słońce zaczął klar schodzić.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.12.2011 16:18

Mnie na szczęście w CRO nigdy nic się nie zepsuło....
Poza humorem. :wink:
Poza CRO?
Hmmm... tylko raz we Włoszech i raz w Atenach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.12.2011 18:12

A ja musiałem w swojej Octavii wymienić żarówkę od oświetlenia tablicy rejestracyjnej :cry: :cry: :cry:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.12.2011 18:25

tygrys500 napisał(a):
bluesman napisał(a):Toyota avensis sedan 1,6 2000r 180 000km przebiegu, 5-cio krotnie w Chorwacji bez awarii i co do pewnego tekstu, że w-ciel japońca się nie przyzna do awarii......... takiej nie było !!! wszystko o czasie i regularnie wymieniane: rozrząd, paski osprzętu-napinacze, świece, kable, sprzęgło, amortyzatory, płyn hamulcowy i chłodniczy, czyszczona klimatyzacja, nowe opony co 5 lat. Nie potrafię zrozumieć jak ludzie jeżdżą wiekowymi autami nic nie wymieniając do czasu aż coś się zepsuje !!![/quote

Avensis 1.6 z 2000r. jest na łańcuszku

Dziś dopiero przeczytałem :) Panie Tygrys500 skąd taka wiedza że moja ave 1.6 benzyna z 2000r ma rozrząd na łańcuch? od razu przypomina się pewien topik o Pagu kiedy ktoś zaprzeczał istnieniu czegoś co widziałem na własne oczy. Nie wiem jak inne ale moja ave ma pasek rozrządu czy to się komuś podoba czy nie :):):) Mam niestety brzydki zwyczaj, że nie zostawiam żadnemu mechanikowi auta, jak z moich doświadczeń dotychczasowych dobrze na tym wychodzę ;) Na własne oczy widziałem wymianę paska rozrządu w moim samochodzie jw. Panie Tygrys500 :)

p.s. mała dygresja :) gdzie w cytowanej mojej wypowiedzi jest napisane, że wymieniłem pasek rozrządu ????:)
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 11.12.2011 21:48

guniak napisał(a):Mi prawdopodobnie przez słońce zaczął klar schodzić.

Samochodzik sprowadzony ? Naprawiany ?
Osobiście nie znam takich przypadków w autach nie naprawianych , bądż naprawionych profesjonalnie. :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Co i w jakim samochodzie się zepsuło - Statystyka - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone