napisał(a) auto_gt » 02.09.2012 00:33
Owszem napięcie , ale jednak może skoro się psują ,a psują się, bo są niedopracowane , bo pion marketingu obcina i zmienia założenia konstruktora bo się nie zamknie budżet itd.
Alternator 110A w fiatach 92-98 był wadliwy sam doświadczyłem i nie ma na to rady - obudowa mocno użebrowana aluminiowa ,stojan stalowy , altek zamontowany nisko za silnikiem , bryza z kół zawsze go zraszała - stojan rdzewiał i pęczniał aż doprowadził do pęknięcia obudowy altka przetarcia uzwojenia i dym .
Wąchacze w Passatach wielowachaczowe to bubel od początku , nawet dochodzi do tego że użytkownik nie wie kiedy mu się urwie ,przypadków jest wiele wystarczy poczytać na forach VW.
Espace 4 to duża Buda , 4 nadmuchy w desce ,4 w dachu przy słupkach i 4 w podłodze , żeby tym dmuchnąć pod podłogą ma dużą skrzynkę z wentylatorami każdy kanał do oddzielnych dziur bo tak działa Klima tronik 2-strefowy , na dodatek ma grzałki do szybszego ogrania wnętrza zimą altek 150 chłodzony cieczą - palą się diody na mostku prostowniczym .
Wyobraź sobie sytuację : auto stoi na słońcu w cieniu jest 35 st. w aucie .. 60 ? wsiadasz i włączasz klimatronik na AUTO 22 st. C , nie mając prędkości czyli wiatru w wymienniku załącza się pompa- sprężarka i po chwili wentylator , który jest 3 razy większy niż w waszych fordach , oplach itd. potem dochodzą wentylatory - 16 szt. ! i wszystko na maxa , a dopiero zapaliłeś silnik ,czyli AKU też ciągnie swoje ,a do tego durne przepisy każą włączyć światła mijania - nast. 200 Watt i powodzenia , jeśli coś nie puści dyma .
U mnie już 1 raz altek padł ,szczęście że na gwarancji go naprawili .
Założyłem dzienne , i wskaźnik ładowania , można zamontować Woltomierz i jak będzie radykalnie spadało napięcie ,to trzeba zmniejszyć np. dmuchawy .
skoro wszystko działa , to dlaczego się psują ? może dlatego ,że projektanci espace 4 w 2002 r nie przewidzieli, że w samo południe w skwarze ktoś głupi każe włączać jeszcze oświetlenie ? itd. ,itd.