napisał(a) adames » 15.08.2010 11:52
Mając na myśli przegląd, nie miałem na myśli robienia przeglądu technicznego na stacji obsługi. Jestem mechanikiem i podstawowy przegląd stanu technicznego przed dalszą podróżą chyba każdy kierowca sam potrafi zrobić. Chodzi o sprawdzenie stanu wszystkich płynów eksploatacyjnych , czyli oleju , płynu hamulcowego i od pompy sprzęgła ( jeśli mamy hydrauliczny siłownik ), poziom płynu wspomagania kierownicy, ciśnienie w kołach jak również w kole zapasowym, bo tego chyba niewiele osób sprawdza.
Jeśli mamy możliwość popatrzeć pod autem, to sprawdzamy stan tłumików czy przypadkiem nie są poprzepalane . Sprawdzamy stan ich mocowania, czasem zdarza się że gumowy uchwyt się już naderwał. Dobrze by było go wymienić.
Sprawdzamy, czy nie ma od spodu widocznych wycieków.
Sprawdzamy stan oświetlenia czy wszystkie żarówki świecą.
Ja zawsze zabieram ze sobą klucze , miernik napięcia , latarkę, troszkę drutu miedzianego ( np. żeby podwiesić naderwany tłumik) czy taśmę samowulkanizującą, w razie problemów z wężami od chłodnicy.
Dla tych którzy spytają po co ? to jeśli mi to się nie przyda, to może będzie to pomocne komuś kto będzie stał przy drodze i płakał, że coś się zepsuło.