Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co i w jakim samochodzie się zepsuło - Statystyka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 06.08.2010 10:02

W drodze powrotnej z Cro w tym roku, pojawiły sie problemy z chłodzeniem (a jakże!!!). Po przejechaniu Chorwacji wszystko było jeszcze w porządku, ale od wjazdu na Węgry wskazania temperatury były już bardzo wysokie i silnik w ogóle się nie chłodził. Prawdopodobnie zawiesił się termostat i tak przez 600km z duszą na ramieniu udało się jednak dojechać. Podróż wydłużyła się o 5 godzin.
To był ostatni kurs do Cro Renault Scenica 98r. :papa:
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 06.08.2010 10:29

tak z ciekawości - węże od chłodnicy były twarde jak kamień, czy miękkawe?
Kiedyś w R21 miałem uwalony termostat. Węże urywało.
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 06.08.2010 10:42

kotbury napisał(a):tak z ciekawości - węże od chłodnicy były twarde jak kamień, czy miękkawe?
Kiedyś w R21 miałem uwalony termostat. Węże urywało.

Ciśnienie było dość spore, ale twarde jak kamień nie były.
Bałem się ze w końcu gdzieś w szczerym polu zarżnę silnik a w kieszeni zostało 30E :roll:
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 06.08.2010 12:22

Ten mój samochód to był już trup, więc działo się wiele "ciekawych rzeczy" i u mnie było tak, że ciśnienie rosło niebotycznie, w końcu wywalało płyn przez korek, albo wąż spadał z przyłaczenia do chłodnicy. Po wywaleniu termostatu, wszystko się uspokoiło.
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 09.08.2010 20:31

Peugeot 406 kombi vel "zielona strzała"

Dzisiaj wróciłem, ale awaria nastąpiła dwa tygodnie temu w drodze do Cro, a konkretniej 15 km przed Częstochową.

Awaria polegała na złapaniu kapcia :) u gumiarza okazało się, że rozwalił się wentyl. Na szczęście opony Continental nie szarpią się przy przejechaniu w ten sposób 600 m i zjechaniu z "wysokiego" pobocza. W sumie już się bałem, że będzie trzeba dwie nowe gumy kupić :wink:

Tak czy siak była to pierwsza "awaria" zielonej strzały w czasie wyjazdów dłuższych niż 100 km od domu, a w drodze powrotnej pod Budapesztem pyknęło 700 000 km i ciągle rośnie :) :D
wiwa_t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiwa_t » 09.08.2010 21:14

W ubiegłym roku kolegi Opel Vectra odmówił posłuszenstwa przed wjazdem w Wiedniu na autostradę. Okazało się że ten zając z którego się tak śmialiśmy przed Wiedniem jak "uciekał" spod kół, zrobił nam postój na 8 godzin. Przyczyna awarii: pęknięty plastyk przy chłodnicy, i brak płynu. Czekaliśmy na pobliskiej stacji benzynowej tuż przy OBI aby kupić sprzęt do naprawy; klej dwuskładnikowy, taśmy i uszczelniacz do chłodnic.
Tak naprawinym Opelkiem szczęśliwie dojechaliśmy do Chorwacji i wróciliśmy.
Polak potrafi. :lol:
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 10.08.2010 11:33

Nie czytałem tutaj, żeby komuś SAAB zastrajkował, co mnie właściwie cieszy, i mam nadzieję, że nie będę pierwszy :P

Inna sprawa, że SAABów jest relatywnie mmniej to i mniej się w takich tematach pojawiają.
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 10.08.2010 13:36

Tak tylko SAAB, od jakiegoś czasu to tylko Vectra C która do liderów bezawaryjności nie należy:)
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 10.08.2010 13:57

Wprawdzie wróciłem już do domu,ale lekko mi ciśnienie skoczyło podczas wspinki na Sv.Rok.Otóż w połowie dystansu,no może trochę wcześniej :),temperatura w moim mondku mk3, zaczęła się piąć w górę jak wymienione autko.Moich śpiących współpasażerów w ilości sztuk 2,nie niepokoiłem,gdyż spocone czoło, pomimo pięknie klimatyzowanego wnętrza pojazdu,mogło wskazywać na symptomy udaru słonecznago, bądź malarii,w tamtych rejonach raczej nie spotykanej :D .
Górkę pokonałem w trzech etapach,pozwalając na delikatne schłodzenie silnika trzymając się skrajnego prawego pasa,z utęsknieniem wypatrując szczytu,nie mylić ze szczytowaniem
:lol:
Przyczyna okazała się prozaiczna.
Brak ok 1 litra płynu chłodzącego,żadnych wycieków,poprostu zabrudzony pojemnik uzupełniający,i błedna interpretacja ilości owego w zbiorniczku.
Ot co.
Ostatnio edytowano 10.08.2010 18:50 przez garciu, łącznie edytowano 1 raz
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 10.08.2010 14:16

Litr to sporo. A z ciekawości - dolałeś wodę czy jakiś płyn? (Mondek III to mój obecny pojazd :) )
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 10.08.2010 18:53

kotbury napisał(a):Litr to sporo. A z ciekawości - dolałeś wodę czy jakiś płyn? (Mondek III to mój obecny pojazd :) )

Dolałem kranówkę,wprawdzie staram się uzupełniać płynem,ale i tak przewiduję wymianę przed zimą.

pozdrawiam, i życzę miłego użytkowania, tego w mojej ocenie, fajnego autka :D
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 10.08.2010 20:25

garciu napisał(a):
kotbury napisał(a):Litr to sporo. A z ciekawości - dolałeś wodę czy jakiś płyn? (Mondek III to mój obecny pojazd :) )

Dolałem kranówkę,wprawdzie staram się uzupełniać płynem,ale i tak przewiduję wymianę przed zimą.

pozdrawiam, i życzę miłego użytkowania, tego w mojej ocenie, fajnego autka :D

Wnioskuję, że co jakiś czas dolewasz płyn do układu. To nie jest naturalny objaw. Przyjrzyj się kolorowi i konsystencji płynu w zbiorniczku, sprawdź korek od oleju czy nie ma tam kakaowej masy... Sprawdź też czy nie przybywa Ci na miarce oleju. Ubywanie płynu z układu jeśli nie ma wycieków to częsty objaw uszkodzonej uszczelki pod glowicą. Oczywiście nie piszę, żeby Cię wystraszyć.. :)
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 10.08.2010 21:02

Może nie do końca z tą uszczelką pod głowicą, bo gdy ona "pójdzie" to bardzo szybko objawy poznasz .
Utrata płynu w chłodnicy może być na różne sposoby, to są układy ciśnieniowe więc podczas większego ciśnienia może się płyn wydostawać przez mikro pęknięcia , np. w zbiorniczku wyrównawczym , chłodnicy czy przy wężach gumowych zwłaszcza w okolicy opasek.
Trzeba dokładnie pooglądać wszystkie te miejsca, i szukać zaschniętych śladów po wycieku. Podczas postoju mokrych śladów można nie zauważyć, gdyż te wycieki pojawiają się tylko przy podwyższonym ciśnieniu układu chłodzenia i bardzo szybko wysychają.
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 10.08.2010 21:25

Początki uszczelki właśnie tak wyglądają nie musi to być od razu maź czy utrata mocy. Jeżeli "dookoła" jest sucho to na 95% to uszczelka.
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 10.08.2010 22:42

stiepa napisał(a):Początki uszczelki właśnie tak wyglądają nie musi to być od razu maź czy utrata mocy. Jeżeli "dookoła" jest sucho to na 95% to uszczelka.

Albo korek się spsiujał i popuszcza. Nie trzeba tak od razu strzaszyć uszczelką :) W lecie ponoć może ~szklanka wody odparować, ale litr, to trochę za dużo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.