Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

c.d.autostrady?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2007 14:38

W Kielcach, jak miał przyjechać JP II zrobili główną arterię wylotową od centrum aż do wylotu na Warszawę przez Masłów (gdzie była msza) lotnisko, żeby papież mógł przejechać swoim Papa Mobile. Do dzisiaj dziękuję papieżowi, że raczył odwiedzić Kielce, bo mamy po Nim "pamiatkę".

Pozdrav :papa:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 26.02.2007 00:29

uboot napisał(a):a jakby zapraszać B16 przynajmniej 2 razy w roku to pod względem dróg i mostów mielibyśmy jak... w raju :) znam tą drogę bo jeżdżę nią do Zawoi na Mosorny.... uczy pokory i cierpliwości.....

a gdyby tak o tym ktoś pomyślał dwadzieścia pare lat do tyłu to dzisiaj autostrad mielibyśmy więcej niż w niemczech. :lol: :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 26.02.2007 11:20

Leszek Skupin napisał(a):Do dzisiaj dziękuję papieżowi, że raczył odwiedzić Kielce, bo mamy po Nim "pamiatkę".

Pozdrav :papa:[/color][/i][/b]

I jaki z tego morał :?: :wink: :lol:
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 10.03.2007 11:17

A mnie ciekawi, jak prace wyglądają na drodze od granicy ze Słowenią do Zagrzebia. Rok temu był tam (przy granicy) wielki plac budowy, mosty (estakady), tunele porobione - wyglądało, że tylko pozostało to wszystko połaczyć.
Czy w tym roku już można będzie tym jeździć? Chyba nie.... a może?...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 10.03.2007 12:55

Mariusz_M napisał(a):A mnie ciekawi, jak prace wyglądają na drodze od granicy ze Słowenią do Zagrzebia. Rok temu był tam (przy granicy) wielki plac budowy, mosty (estakady), tunele porobione - wyglądało, że tylko pozostało to wszystko połaczyć.
Czy w tym roku już można będzie tym jeździć? Chyba nie.... a może?...

Mają skończyć do maja/czerwca 2007.
http://www.azm.hr/English/toll_plazas.htm
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 20.03.2007 18:34

Witam

Mam dla tych którzy jadą do Dalmacji i dalej dobrą wiadomość,z tego co piszą już oficjalnie odcinek autostrady Dugopolje-Setanovac będzie otwarty końcem maja - brawo
pzdr :papa: :papa: :D :D
Dionica Dugopolje-Šestanovac završena mjesec dana ranije

Povoljni klimatski uvjeti ubrzali su izgradnju dijela autoceste od Splita prema Dubrovniku pa bi tako dionica Dugopolje-Šestanovac mogla bi biti puštena u promet krajem svibnja, što je mjesec dana prije predviđenog roka.

Dionica Dugopolje-Šestanovac košta oko milijardu i 600 milijuna kuna, a na njoj će biti izgrađena 52 objekta. Na dionici će biti i dva tunela Zaranač, dug 338 metara, i Bisko, dug 498 metar. Priprema se i izgradnja mosta preko Cetine, nizvodno od Blata na Cetini, najvažnijeg objekta na toj dionici koji bi trebao biti završen do kraja godine

Autocestu Dalmatinu je probijao hrvatski konzorcij predvođen Konstruktorom. Oko 800 radnika cijele je zime danonoćno radilo da posao završe na vrijeme. Najzahtjevniji dio, most preko kanjona Cetine, još se dotjeruje. Ta bi dionica od 37 km trebala rasteretiti magistralu i uvelike smanjiti gužve na uskom grlu oko Omiša. Cestarina će biti 13 kuna, odnosno od Zagreba do Šestanovca plaćat će se 170 kuna.

Također do ljeta trebala bi biti proširena i spojna cesta od Šestanovca do Dupca, prema Makarskoj, duga 12 kilometara. Hrvatske ceste pripremaju je za velik promet koji se na njoj očekuje. Radovi su u punom zamahu.

http://www.jutarnji.hr/dalmacijaiotoci/clanak/art-2007,3,17,dalmatina_dugopolje,66858.jl
Obrazek
adriano
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriano » 20.03.2007 21:45

Może ktoś mi napisać jak obecnie naprawdę wyglądają drogi na trasie Karlovac - Sibienik. Jechałem tam ładnych parę lat temu i za Karlovacem musiałem zjechać z autostrady. Teraz podobno jest autostrada do samego Splitu.Niby na mapie znajduję tego potwierdzenie, ale wielu "mądrych" mówi inaczej. JAk jest faktycznie??? Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.03.2007 21:46

adriano napisał(a):Może ktoś mi napisać jak obecnie naprawdę wyglądają drogi na trasie Karlovac - Sibienik. Jechałem tam ładnych parę lat temu i za Karlovacem musiałem zjechać z autostrady. Teraz podobno jest autostrada do samego Splitu.Niby na mapie znajduję tego potwierdzenie, ale wielu "mądrych" mówi inaczej. JAk jest faktycznie??? Pozdrawiam

Jest autostrada do samego Splitu :!:, a ma być dalej :D
adriano
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriano » 20.03.2007 21:49

Leszek Skupin napisał(a):
adriano napisał(a):Może ktoś mi napisać jak obecnie naprawdę wyglądają drogi na trasie Karlovac - Sibienik. Jechałem tam ładnych parę lat temu i za Karlovacem musiałem zjechać z autostrady. Teraz podobno jest autostrada do samego Splitu.Niby na mapie znajduję tego potwierdzenie, ale wielu "mądrych" mówi inaczej. JAk jest faktycznie??? Pozdrawiam

Jeszcze proszę o małą poradę......Czechy ..przez Brno a potem przez Wiedeń i Graz czy inna trasa jest lepsza? Zakładam że przechodzę granicę w Boboszowie :) Jeszcze raz pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.03.2007 21:57

Próbowałem ostatnio jechać przez Zwardoń i Słowację do Wiednia :? Zwardoń odpada na 100%. Choć podobno :!: już jest otwarta nowa droga. Wcześniej jechałem przez Cieszyn, Brno, Wiedeń... droga była OK poza tym, że myślałem, że mi łożyska padły :lool: istna "tarka" Rysiek poleca znowuż jazdę przez Węgry i być może w tym roku wypróbuję tę trzecią wersję drogi ;) Słowacja Węgry Chorwacja ;) tylko przez jakie przejście polsko słowackie :?: Rysiu :!: pomóż :!:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.03.2007 22:00

adriano napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):

Jeszcze proszę o małą poradę......Czechy ..przez Brno a potem przez Wiedeń i Graz czy inna trasa jest lepsza? Zakładam że przechodzę granicę w Boboszowie :) Jeszcze raz pozdrawiam

My co by nie płacić dodatkowej winiety, pojechaliśmy przez Słowację i Austrię, omijając Czechy, z Żywca skierowaliśmy się na Zwardoń, potem już na Bratysławe, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagreb, Split - autostrada, że ho ho!
adriano
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriano » 20.03.2007 22:01

Leszek Skupin napisał(a):Próbowałem ostatnio jechać przez Zwardoń i Słowację do Wiednia :? Zwardoń odpada na 100%. Choć podobno :!: już jest otwarta nowa droga. Wcześniej jechałem przez Cieszyn, Brno, Wiedeń... droga była OK poza tym, że myślałem, że mi łożyska padły :lool: istna "tarka" Rysiek poleca znowuż jazdę przez Węgry i być może w tym roku wypróbuję tę trzecią wersję drogi ;) Słowacja Węgry Chorwacja ;) tylko przez jakie przejście polsko słowakie :?: Rysiu :!: pomóż :!:

Ja jechałem kiedyś przez Słowację i Węgry, ale tylko dlatego że "cumowaliśmy" na parę dni nad Balatonem. Przechodziliśmy granice słowacko-węgierską w Sahy. Masakra!!! Nie polecam. Może od tego czasu się coś zmieniło. Będziemy jednak chyba próbować przez Brno i wiedeń. Napewno będzie OK. Jak sobie pomyślę że do sierpnia jeszcze tyle czasu to dostaję szału!!!! :D:D:D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.03.2007 22:19

Taka trasa przez Brno i Wiedeń jest OK ale w nocy, bo do Wiednia wpadasz nie od strony autostrady... o 2 w nocy w sobotę ta droga może być pusta nawet w środku sezonu - druga połowa lipca... Przez Wiedeń wtedy udało nam się przelecieć w ciągu kilkudziesięciu minut :D z postojem na Shell'u i pytaniem którędy na Graz :?:, okazało się to zupełnie zbędne bo jak się później okazało był drogowskaz na Graz o który TIR mógłby się "zabić" :lool:. Oczywiście kierunek był już na autostradę ;)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.03.2007 13:51

My co by nie płacić dodatkowej winiety, pojechaliśmy przez Słowację i Austrię, omijając Czechy, z Żywca skierowaliśmy się na Zwardoń, potem już na Bratysławe, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagreb, Split - autostrada, że ho ho!

Jeśli miałeś na myśli winetę czeską na odcinek Cieszyn - Cadca to takowa nie jest potrzebna - Czesi na tym odcinku nie wymagają winiety (to zwykła droga, nie autostrada).
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 22.03.2007 19:48

Leszek Skupin napisał(a): tylko przez jakie przejście polsko słowackie :?: Rysiu :!: pomóż :!:

my tam zawsze tniemy przez Chyzne a pozniej juz leci z gorki, bo czlowiek przynajmniej po dziurach nie jedzie.
btw na Wegrzech oddali nowa autostrade, ktora notabene wracalismy z Cro.
ps. jam nie rysiu ale odpowdziec moglem chyba :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone