Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

c.d.autostrady?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sebak
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sebak » 15.05.2007 13:44

No to odpada korek w Omisiu :D W ubieglym roku stalismy tam chyba z godzine, nie zeby byl jakis wypadek czy cos podobnego, Omis poprostu ma taka przypadlosc :)
Prom z Drvenika na Korcule byl w odroznieniu od nas punktualny :)
Slick
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Slick » 15.05.2007 19:38

właśnie na takie info czekałem :)
teraz pozostaje miec nadzieje ze oddanie tego odcinka sie nie przeciagnie :)
dla mnie ...udajacego sie do Podgory - to rewelacyjna wiadomosc..odpadnie stanie w MEGA KORKU w Omisiu
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 15.05.2007 20:12

Pytanie- czy nie zrobi się mega-korek przy zjeździe z autostrady ...
A właśnie - gdzie to będzie ? Przez Gornja Brela do Pisaka ?
Ale tak w ogóle to jestem 8)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 15.05.2007 20:14

plavac napisał(a):Pytanie- czy nie zrobi się mega-korek przy zjeździe z autostrady ...

A to masz jak w banku, zresztą jak w każdym newralgicznym miejscu.... :lol:
Dziekan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dziekan » 16.05.2007 10:54

Jeśli byłaby jakaś "obsówa" z terminami oddania odcinka autostrady do użytku (w co baaardzo wątpię - to nie PL) to zawsze można ominąc Omiś starą drogą po drugiej stronie górskiego masywu Mosor. Jechałem tamtędy pierwszy raz bo pomyliłem zjazdy z ronda w okolicy Splitu i tak pojechałem przez Sestanovac skąd bardzo krętą drogą zjechałem na magistralę jadranska tuż przed miejscowością Donja Brela. Trasa dość męcząca jak na końcówkę podróży ale widoki przy zjeździe są niezapomniane... :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.05.2007 10:58

Też tamtędy zjeżdżałem w tamtym roku :D, bo się pomyliłem ;) jazda w nocy.
janusz_sul
Odkrywca
autostrada

Postnapisał(a) janusz_sul » 16.05.2007 11:25

Jeżeli autstrada będzie otwarta do Sestanovaca to korek do wjazdu na Jadrankę przy zjezdzie z Górnej Breli będzie na 3godziny stania . Dlatego jestem przekonany że zjeżdżając w Spilcie z autostrady i jadąc przez Omiś napotkamy o wiele mniejsze korki.
Hunter
Croentuzjasta
Re: autostrada

Postnapisał(a) Hunter » 16.05.2007 14:21

janusz_sul napisał(a):Jeżeli autstrada będzie otwarta do Sestanovaca to korek do wjazdu na Jadrankę przy zjezdzie z Górnej Breli będzie na 3godziny stania

W ubiegłym roku mijałem to skrzyżowanie jadąc Jadranką. Wtedy jadący od Górnej Breli mieli problem z wjazdem na E-65.

Nie można przesądzać, że teraz będzie gorzej, ponieważ ruch od strony Omisia zmniejszy się właśnie dzięki autostradzie. Również wielu jadących z południa będzie skręcać na tym skrzyżowaniu w kierunku autostrady.

Czy ktoś się ze mna zgodzi :?:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.05.2007 14:34

Trudno wyczuć... właśnie ten rejon czyli Makarska Riviera jest generalnie dość zapchana. Ruch lokalny stworzony przez turystów i do tego może dojść zjazd z autstrady akurat w tym rejonie... Nie wiem czy to dobry pomysł ze strony Chorwatów żeby akurat otwierać ten kawalek autostrady tylko do Sestanovaca. Mogliby się wstrzymać do oddania kolejnego odcinka aż do Ploce. Jedno jest pewne Split zostanie rozładowany z korków :D.
Prędzej zgodziłbym się z Januszem_sul
FUX
Weteran
Re: autostrada

Postnapisał(a) FUX » 16.05.2007 17:04

janusz_sul napisał(a):Jeżeli autstrada będzie otwarta do Sestanovaca to korek do wjazdu na Jadrankę przy zjezdzie z Górnej Breli będzie na 3godziny stania . Dlatego jestem przekonany że zjeżdżając w Spilcie z autostrady i jadąc przez Omiś napotkamy o wiele mniejsze korki.

Wiele w tym racji. Zaraz stają mi przed oczyma korki na bramkach w Zagrzebiu i w okolicach Karlovaca.
profet
Croentuzjasta

Postnapisał(a) profet » 16.05.2007 18:01

Całkiem możliwe te korki a do tego zawsze nieprzewidywalny przejazd przez tunele - będą korki czy nie?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 16.05.2007 18:30

profet napisał(a):Całkiem możliwe te korki a do tego zawsze nieprzewidywalny przejazd przez tunele - będą korki czy nie?

Pytanie z gatunku, czy będzię pogoda?
Zawsze jest, tak jak i korki.... :lol:
Nawet w weekend majowy ich w zagrzebiu i na tunelach doświadczyłem.....
Aro83
Globtroter

Postnapisał(a) Aro83 » 17.05.2007 17:57

A czy ktos wie kiedy wkoncu oddadza ten kawalek autostrady do uzytku bo znalazlem informacje ze albo do konca maja albo do konca czerwca i teraz juz sam nie wiem :?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 17.05.2007 18:04

Aro83 napisał(a):A czy ktos wie kiedy wkoncu oddadza ten kawalek autostrady do uzytku bo znalazlem informacje ze albo do konca maja albo do konca czerwca i teraz juz sam nie wiem :?

A co, odwolasz z tego powodu wyjazd? :mrgreen:
Aro83
Globtroter

Postnapisał(a) Aro83 » 17.05.2007 18:27

FUX napisał(a):
Aro83 napisał(a):A czy ktos wie kiedy wkoncu oddadza ten kawalek autostrady do uzytku bo znalazlem informacje ze albo do konca maja albo do konca czerwca i teraz juz sam nie wiem :?

A co, odwolasz z tego powodu wyjazd? :mrgreen:

hehehehe, jasne ze nie, ale sama swiadomosc w jakis sposob pomoze mi rozplanowac trase.... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone