Ale powoli Hrvatska staje się jak Italia - "I tak do nas przyjadą"
.png)
plavac napisał(a):Otóż to, ja też mam komuś poradzić, jak w tym roku za 2 tyg dojechać do Makarskiej - jak źle doradzę, po powrocie oberwie mi się![]()
.png)
plavac napisał(a):Otóż to, ja też mam komuś poradzić, jak w tym roku za 2 tyg dojechać do Makarskiej - jak źle doradzę, po powrocie oberwie mi się![]()
.png)
ynka napisał(a): Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!
.png)
ynka napisał(a):Ja tam wole wybrzeżem, są piękne widoki. Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!
Pzdrv
.png)
maciej1969 napisał(a):ynka napisał(a): Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!
No, z tym Dubrownikiem to koleżanka troszku przesadziła...![]()
![]()
![]()
.png)
niezawodny napisał(a):maciej1969 napisał(a):ynka napisał(a): Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!
No, z tym Dubrownikiem to koleżanka troszku przesadziła...![]()
![]()
![]()
Przejeżdżając 2 tygodnie temu trasą Metković-Neum-Dubrovnik nie zauważyłem żadnych robót drogowych przypominających budowę autostrady. Za to na odcinku Peljeszacz-Dubrovnik trwało intensywne poszerzanie jadranskiej magistrali (pomimo święta 1-go Maja robota szła w najlepsze). Wnioskuję z tego niestety że autostrady do Dubrovnika nie doczekamy się w ciągu najbliższych 2-ch lat - obym się mylił.
.png)
Hunter napisał(a):Wy chyba nie wiecie, że Chorwci zmienili koncepcję i przebieg autostrady będzie inny niż na początku zakładano.
W okolicach Komarna-Klek rozpoczeto budowę przyczółka dla mostu Peljesac.
W sieci jest mnóstwo informacji na ten temat. Wpiszcie np. "Peljesac bridge" w Google.
.png)
niezawodny napisał(a):Hunter napisał(a):Wy chyba nie wiecie, że Chorwci zmienili koncepcję i przebieg autostrady będzie inny niż na początku zakładano.
W okolicach Komarna-Klek rozpoczeto budowę przyczółka dla mostu Peljesac.
W sieci jest mnóstwo informacji na ten temat. Wpiszcie np. "Peljesac bridge" w Google.
Wiemy-wiemy. Most to pikuś. Ale gdzie oni chcą puścić autostradę na Peljeszaczu? Kto tam był ten wie co mam na myśli. Oczywiście wszystko da się zbudować tylko że budowa autostrady na Peljeszaczu to nieuniknione zniszczenie niepowtarzalnego piękna tego miejsca. Widziałem niedawno przeoraną Bokę Kotorską - smutny widok ale droga jest...
Natomiast mosty na wyspy to dobry pomysł. Co prawda zanika cała magia wysp (przeprawy promowe, większy ruch turystów) ale przynajmniej da się to tak zbudować że nie szpeci krajobrazu. Paski most jest tego najlepszym przykładem.
.png)
.png)
Hunter napisał(a):Most to nie taki pikuś. Zwłaszcza planowany koszt budowy 200-220mln Eur.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi