Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

c.d.autostrady?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 17.05.2007 22:57

Otóż to, ja też mam komuś poradzić, jak w tym roku za 2 tyg dojechać do Makarskiej - jak źle doradzę, po powrocie oberwie mi się :)
Ale powoli Hrvatska staje się jak Italia - "I tak do nas przyjadą" :D
Aro83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aro83 » 17.05.2007 23:00

plavac napisał(a):Otóż to, ja też mam komuś poradzić, jak w tym roku za 2 tyg dojechać do Makarskiej - jak źle doradzę, po powrocie oberwie mi się :)

hehehe z niecierpliwoscia bede oczekiwal na informacje ktora droge doradziles do Makarskiej tzn czy nowa autostrada (jesli jest) czy wybrzezem :)))
Aro83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aro83 » 17.05.2007 23:01

plavac napisał(a):Otóż to, ja też mam komuś poradzić, jak w tym roku za 2 tyg dojechać do Makarskiej - jak źle doradzę, po powrocie oberwie mi się :)

hehehe z niecierpliwoscia bede oczekiwal na informacje ktora droge doradziles do Makarskiej tzn czy nowa autostrada (jesli jest) czy wybrzezem :)))
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 17.05.2007 23:18

Ja tam wole wybrzeżem, są piękne widoki. Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!
Pzdrv
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 18.05.2007 05:03

ynka napisał(a): Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!

No, z tym Dubrownikiem to koleżanka troszku przesadziła... :lol: :lol: :lol:
Na razie cieszymy się rychłym otwarciem odcinka Dugopolije-Sestanovac :P
I podziwiamy Chorwatów za charakter i konsekwecję. Jak powiedzieli, że otworzą odcinek w czerwcu 2007 tzn, że otworzą (!), co najwyżej zrobią to wcześniej - czyli prawdopodobnie koniec maja. Nie ma przeciągania terminów o kolejne miesiące lub lata .
Aro83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aro83 » 18.05.2007 07:09

ynka napisał(a):Ja tam wole wybrzeżem, są piękne widoki. Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!
Pzdrv

Fakt ze wybrzezem sa piekne widoki...ale jak sie spieszy do miejsca przeznaczenia i tu nagle wszyscy jada 50km/h czy tez napotka sie korki to odrazu sie odechciewa ;) a co do autostrady to ma sie skonczyc w okolicach Makarskiej; do Dubrovnika jeszcze troche mienie nim wybuduja ;)
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 18.05.2007 08:01

Czy otworzyli już odcinek od granicy do Krapiny?

Puzzle1
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.05.2007 10:48

Puzzle1 napisał(a):Czy otworzyli już odcinek od granicy do Krapiny?

Puzzle1

Ponoć koniec maja. Jak wracałem z weekendu, to już światelka się paliły....
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 11:16

maciej1969 napisał(a):
ynka napisał(a): Czy jesteście pewni, że autostrade już wybudowali Split - Dubrownik? Ja tam głowe nie dam,a może i tak, to nie Polska - 6 km rocznie!

Przejeżdżając 2 tygodnie temu trasą Metković-Neum-Dubrovnik nie zauważyłem żadnych robót drogowych przypominających budowę autostrady. Za to na odcinku Peljeszacz-Dubrovnik trwało intensywne poszerzanie jadranskiej magistrali (pomimo święta 1-go Maja robota szła w najlepsze). Wnioskuję z tego niestety że autostrady do Dubrovnika nie doczekamy się w ciągu najbliższych 2-ch lat - obym się mylił.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 18.05.2007 16:11

niezawodny napisał(a):
maciej1969 napisał(a):

Przejeżdżając 2 tygodnie temu trasą Metković-Neum-Dubrovnik nie zauważyłem żadnych robót drogowych przypominających budowę autostrady. Za to na odcinku Peljeszacz-Dubrovnik trwało intensywne poszerzanie jadranskiej magistrali (pomimo święta 1-go Maja robota szła w najlepsze). Wnioskuję z tego niestety że autostrady do Dubrovnika nie doczekamy się w ciągu najbliższych 2-ch lat - obym się mylił.

Wy chyba nie wiecie, że Chorwci zmienili koncepcję i przebieg autostrady będzie inny niż na początku zakładano.
W okolicach Komarna-Klek rozpoczeto budowę przyczółka dla mostu Peljesac.
W sieci jest mnóstwo informacji na ten temat. Wpiszcie np. "Peljesac bridge" w Google.
Termin realizacji 2009 :roll:

Ostatnio wygrzebałem coś co mnie jeszcze bardziej dobiło. Następny będzie most Korcula. :!: :!: :!:

Jadą chłopaki z tym koksem. :lol: Nie to co u nas :evil:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 16:34

Hunter napisał(a):Wy chyba nie wiecie, że Chorwci zmienili koncepcję i przebieg autostrady będzie inny niż na początku zakładano.
W sieci jest mnóstwo informacji na ten temat. Wpiszcie np. "Peljesac bridge" w Google.

Wiemy-wiemy. Most to pikuś. Ale gdzie oni chcą puścić autostradę na Peljeszaczu? Kto tam był ten wie co mam na myśli. Oczywiście wszystko da się zbudować tylko że budowa autostrady na Peljeszaczu to nieuniknione zniszczenie niepowtarzalnego piękna tego miejsca. Widziałem niedawno przeoraną Bokę Kotorską - smutny widok ale droga jest...
Natomiast mosty na wyspy to dobry pomysł. Co prawda zanika cała magia wysp (przeprawy promowe, większy ruch turystów) ale przynajmniej da się to tak zbudować że nie szpeci krajobrazu. Paski most jest tego najlepszym przykładem.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 18.05.2007 16:57

niezawodny napisał(a):
Hunter napisał(a):Wy chyba nie wiecie, że Chorwci zmienili koncepcję i przebieg autostrady będzie inny niż na początku zakładano.

Wiemy-wiemy. Most to pikuś. Ale gdzie oni chcą puścić autostradę na Peljeszaczu? Kto tam był ten wie co mam na myśli. Oczywiście wszystko da się zbudować tylko że budowa autostrady na Peljeszaczu to nieuniknione zniszczenie niepowtarzalnego piękna tego miejsca. Widziałem niedawno przeoraną Bokę Kotorską - smutny widok ale droga jest...
Natomiast mosty na wyspy to dobry pomysł. Co prawda zanika cała magia wysp (przeprawy promowe, większy ruch turystów) ale przynajmniej da się to tak zbudować że nie szpeci krajobrazu. Paski most jest tego najlepszym przykładem.

Most to nie taki pikuś. Zwłaszcza planowany koszt budowy 200-220mln Eur. 8O 8O 8O
Jeśli chodzi o przebieg autostrady na Peljesacu to trochę po estakadach, parę tuneli się przebije. To potrafią robić. I może zadbają o to by zbytnio nie namieszać w krajobrazie.

Znalazłem ogłszenia "domy z widokiem na most Peljesac". Mostu jeszcze nie ma a już się w koło niego interes kręci. :lol:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 18.05.2007 17:33

FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.05.2007 18:21

Diabli wiedzą. Śmiać się, czy płakać.
Z jednej strony chcemy, aby było szybko, z drugiej płaczemy, że krajobraz psują....
Choć niektóre pomysły są goooodne zainteresowania. Budzą zacheyt wręcz.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 18:25

Hunter napisał(a):Most to nie taki pikuś. Zwłaszcza planowany koszt budowy 200-220mln Eur.

Wali mnie ta kasa - zapewne szybko się zwróci bo za darmo przejazd na pewno nie będzie.
Ale jak zniszczą przyrodę to nie będę tam jeźdźił wcale bo betonowe wiadukty i autostrady mam na co dzień wszędzie dookoła. Od tego właśnie uciekam gdy tylko mogę w takie miejsca jak Peljeszacz...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone