napisał(a) Hadson » 08.02.2007 13:05
W styczniu tego roku (2007) byłem w Rumuni i w Bułgari. Obydwie granice przekraczałem na dow osobisty. Może byłem pierwszym polakiem przekraczającym tą granice na dow osobisty??
Granice:
Na paszporty nie było problemów w Rumuni i Bułgarii. W Bułgarii mój dow osobisty gdzieś notowali w komputerze i przez niego było 1 minutę dłużej.
Ogólnie co tu mówić. EUROPA.
Serbia. Niestety Serbowie pozostają demoludami europy środkowej i nie polecam tej drogi. Zrobili na mnie bardzo złe wrażenie.
Rumunia. Szok! To kraj cywilizowany. A ja myslalem ze tam wszyscy ludzie mieszkają w domkach jak cyganie.
Ludzie uroda włoską. Kobiety bardziej zadbane niż włoszki. Nie jedzą tyle makaronów.
Bułgaria. Tutaj wiekszy bałagan. Wielki plac budowy.
Polacy kupują nieruchomości po cenie nawet 2000 Euro za metr. Nie znają zupełnie rynku. Średnia cena w tej miejscowości co byłem 800 Euro za metr. Bułgarzy na Polakach straszną kase zarabiają. Mówią że na nikim takiej kasy nie robią... Trudno się dziwić 1200 Euro przebitki na 1 metrze.
Dobra. wracając do Wakacji. Bo tutaj o metrach się rozpisuje.
Polecam 2 miejscowości.
1. Sozopol. Miasteczko stare. Ma swój klimat
2. Nessebar. Ale tam nie ma plaż. Wiec Nowy Nessebar.
Stary Nessebar to wyspa ktora jest połaczona ok 500 metrowym nasypanym po mieliznie przejazdem. Nowy Nessebar jest obok.
Minusem nowego nessebaru jest to że jest to duzy kurort obok Slonecznego Brzegu. Gdzie plaże są piaszczyste i w sezonie pewnie baaardzo tłoczne.
Ogólne wrażenia. Bardzo pozytywne. Szczególnie ceny bardzo atrakcyjne.
Chodzi bardziej o noclegi. Bo wyzywienie w Chorwacji 2 lata temu było w normalnych cenach. Ale noclegi niestety na Chorwacji bywają bardzo drogie jesli się sprytnie nie poszuka. Niestety ja nie umiem sprytnie szukać. Dlatego wybieram kempingi.
Wracając do Bułgarii. Noclegi są tańsze. Ludzie mili. Tylko takie dziwne literki są. Ale da się je nauczyć. Ja napisalem POLICJA po polsku i w ich literkach i juz mialem połowe alfabetu. Varna to Bapka i takie tam.

Ostatnio edytowano 08.02.2007 13:18 przez
Hadson, łącznie edytowano 1 raz