Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

APEL ! Laptop na wakacjach... Załamka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 02.06.2011 07:05

Krzychooo napisał(a):"totalna głupota"

To akurat odnosiło się do zabierania laptopa po to, żeby puszczać dzieciom filmy. I to jest totalna głupota. Takie moje zdanie, koniec, kropka. Gdybym się pochwalił na forum, że moje dziecko jeździ bez pasów, to też pewnie by to ktoś nazwał totalną głupotą i wcale bym się nie obrażał.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.06.2011 07:08

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):To akurat odnosiło się do zabierania laptopa po to, żeby puszczać dzieciom filmy. I to jest totalna głupota. Takie moje zdanie, koniec, kropka. Gdybym się pochwalił na forum, że moje dziecko jeździ bez pasów, to też pewnie by to ktoś nazwał totalną głupotą i wcale bym się nie obrażał.

To porównanie akurat chyba mało adekwatne.
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 07.06.2011 13:18

Bahama napisał(a):Ludzie ! Dajcie sobie spokój na wakacjach z laptopami, palmtopami, komórkami z dostępem do internetu i z wifi ! ODPOCZYWAJCIE ! :)

W życiu nie zabrałbym do Chorwacji żadnej elektroniki ! Mam tego dosyć w pracy ! Szkoda czasu ! Przeznaczcie go dla rodziny !

Damy sobie radę z informacjami live jaka pogoda, za ile piwo !

RELAX !

-Fajnie jest zrzucić z całego dnia focenia filmowania wszystko na kompa.
-Wieczorami, można przejrzeć co się sfotografowało ew. coś usunąć
-Z hot spotu spokojnie można za free zadzwonić przez skype
-Wieczorkiem można puścić muzykę

Wszystko jest dla ludzi, więc sens tego apelu jest co najmniej beznadziejny
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 07.06.2011 13:46

Połowy waszych relacji nie byłoby na forum gdyby nie laptopy.A tak poważnie ja też kilka lat temu uważałem to za bezsens ale dzisiaj zabieram go zawsze bo jest NIESTETY pomocny.

Kiedyś zapominałem o całym bożym świecie,oglądałem "vjesti"i"dobro jutro" tam była pogoda ,jakieś informacje ichniejsze i było ok.Podczas powrotu tuż przed granicą z Czechami (za Wiedniem) byłem już spragniony co tam u nas słychać i włączałem polskie radio na długich (I Program) ale uwierzcie ,że po przesłuchaniu pierwszych wiadmości od razu mi się odechciewało wracać.Bo było tam o jak zwykle o korupcjach,polityce i tym całym szajsie.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.06.2011 21:28

zadzior89 napisał(a):
Bahama napisał(a):Ludzie ! Dajcie sobie spokój na wakacjach z laptopami, palmtopami, komórkami z dostępem do internetu i z wifi ! ODPOCZYWAJCIE ! :)

W życiu nie zabrałbym do Chorwacji żadnej elektroniki ! Mam tego dosyć w pracy ! Szkoda czasu ! Przeznaczcie go dla rodziny !

Damy sobie radę z informacjami live jaka pogoda, za ile piwo !

RELAX !

-Fajnie jest zrzucić z całego dnia focenia filmowania wszystko na kompa.
-Wieczorami, można przejrzeć co się sfotografowało ew. coś usunąć
-Z hot spotu spokojnie można za free zadzwonić przez skype
-Wieczorkiem można puścić muzykę
Wszystko jest dla ludzi, więc sens tego apelu jest co najmniej beznadziejny

Zadzior.
Moim zdaniem.
Ad.1. Nie jadę do Chorwacji aby cały dzień "focić" cokolwiek by to nie znaczyło. Jakieś tam zdjęcia robię ale tak szczerze to przy "n-tym" juz wyjeździe z roku na rok coraz mniej. Karta pamięci pozwala na "zrzucenie" tegoż kompletnie później.
Ad.2. Nie przeglądam tego na zdjęciach co jeszcze lepiej wygląda na świeżo w mej wyobraźni.
Co do usuwania jak pkt.1.
Ad.3. W ciągu roku dość mam rozmów telefonicznych. Najbliżsi są ze mną - reszta musi zrozumieć. I darmowość skype'a mam w ...Jak zostanę zmuszony to zapłacę te dodatkowe kilkanaście/kilkadziesiąt złotych.
Ad.4. Puszczanie muzyki rozwiązuje w inny sposób (np.słuchawki z telefonu). Jestem troche melomanem brzmień ale na ten krótki okresu czasu - wystarczy mi. Generalnie słucham cykad.

Wszystko jest dla ludzi. Ale jak widzisz mi laptop nie jest potrzebny w Cro.
Apel Bahamy nie jest dla mnie beznadziejny. On po prostu mnie nie dotyczy ale myślę, że w niektórych wypadkach ma sens.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 07.06.2011 22:57

romuald22: chciałem napisać dokładnie to samo :)
Teraz to już tylko mogę się pod Twoim postem podpisać :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.06.2011 06:04

To powiedz pasjonatowi fotografii, np. mojemu mężowi, że zdjęcia obejrzy sobie za dwa tygodnie, po powrocie :lol:
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 08.06.2011 07:33

Ok, to może inaczej. Ja to wszystko rozumiem. Laptop jest najzwyczajniej w świecie uproszczeniem sobie życia w tropikach :) Tylko jakoś osobiście lepiej się czuję, gdy nie otaczają mnie na wakacjach przedmioty życia codziennego. I za taki uważam laptop. Owszem, są argumenty że można sobie zrzucić fotki, obejrzeć film, puścić radio. Ale czy tak naprawdę po to przyjeżdżamy do Chorwacji żeby siedzieć i oglądać filmy? I nie ważne czy leje, czy grzeje. Z fotkami podobnie. Dla mnie największa frajda to właśnie po powrocie oglądać fotki z wakacji. Samemu lub ze znajomymi. I to jest fun.
Nie widzę sensu w zrzucaniu fotek, bo po co? Bo karta się zepsuje? Zdjęcia z karty znikną? Nie wydaje mi się. Robię na wyjazdach po kilkaset zdjęć i nie ma takiej możliwości żeby mi zabrakło miejsca. A gdyby nawet, to na miejscu kupię sobie kartę 1GB za kilkanaście kun.

Jakoś nikt nie przypomina sobie czasów, kiedy nie było laptopów i nikt nie narzekał na ich brak będąc na wakacjach w Jugosławii czy Bułgarii :)
Ktoś powie: życie gna do przodu, technologia tanieje, mam laptopa - zawsze się przyda, to go wezmę. No fakt, pewnie że się przyda. Nie twierdzę że nie. Ale tak jak mówiłem wcześniej - w przyszłości może ktoś wynajdzie jakąś alternatywę dla telewizji, np. jakiś telewizor 42-calowy satelitarny rozkładany z aktówki. I co wtedy powiecie? Że też ułatwia życie i sobie go weźmiecie do Chorwacji żeby wiadomości oglądać? Nie dla mnie. Po to jadę na wakacje żeby nie patrzeć w ekran, nie telefonować, nie oglądać filmów.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.06.2011 08:18

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):Nie widzę sensu w zrzucaniu fotek, bo po co? Bo karta się zepsuje? Zdjęcia z karty znikną? Nie wydaje mi się.

A wiesz, że są ludzie, który się fotografią bawią? Dla których jest to hobby, pasja, którą rozwijają? I nie pstrykają tylko po to, żeby później znajomym pokazać :lol:
Nasz wieczór w Cro zazwyczaj zaczynał się tak, że siadaliśmy właśnie z laptopem i z piwkiem/winkiem na tarasie i ocenialiśmy efekty pstryków. Czas, przesłona, polarek.... tu wyszlo świetnie, tu można było inaczej ustawić to czy tamto... I nie czujemy się przez to niewolnikami najnowszych technologi.
A jak sobie potem czasami włączę na tym laptopie film to też nie oznacza jeszcze, że jestem jego niewolnikiem i że nie mam w Cro nic innego do roboty.
Ale to tylko mój punkt widzenia. I ten mój punkt widzenia różni się niestety od jedynego słusznego punktu widzenia JARKAPIOTROWICZA.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 08.06.2011 08:52

marze_na napisał(a):A wiesz, że są ludzie, który się fotografią bawią?

Wiem bo sam fotografuję, również komercyjnie od około 15 lat. I też jest to moje hobby i pasja. Fotografią się bawię, nie pstrykam. Również tacham ze sobą trzy obiektywy, statyw, filtry i eksperymentuję w różnych porach dnia i nocy :) Ale na efekty można poczekać :) To nie argument :)

marze_na napisał(a):Nasz wieczór w Cro zazwyczaj zaczynał się tak, że siadaliśmy właśnie z laptopem i z piwkiem/winkiem na tarasie i ocenialiśmy efekty pstryków

U mnie wszystko identyczne jak u Ciebie, z tym winkiem, itp. tylko bez laptopa :)

marze_na napisał(a):A jak sobie potem czasami włączę na tym laptopie film to też nie oznacza jeszcze, że jestem jego niewolnikiem i że nie mam w Cro nic innego do roboty.

Nie twierdzę że jesteś niewolnikiem. Twierdzę że JA nie jestem. Bo ja mam wiele innych lepszych rzeczy do roboty niż oglądanie filmów w Chorwacji.

marze_na napisał(a):I ten mój punkt widzenia różni się niestety od jedynego słusznego punktu widzenia JARKAPIOTROWICZA.

Złośliwości możemy sobie odpuścić.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 08.06.2011 09:12

To tak jak porównywać Egipt z "all inclusive" z pobytem choćby w górach. Jeden lubi wylegiwać się na plaży 2 tygodnie, inny nie usiedzi jednej godziny na miejscu. Po prostu nie popadajmy ze skrajności w skrajność, każdy lubi i robi jak chce. Dla mnie laptop na wyjazd to rzecz obowiązkowa. Czasem leży kilka dni nieużywany, czasem jest włączony kilka godzin. Z natury jestem "przewidujący" i lubię mieć dostęp do konta, a to "doładować" kartę kredytową, a to wykonać zapomniany przelew, a to przejrzeć fotki w normalnym wymiarze i ew. je powtórzyć (skorygować). Wszystko jest dla ludzi, oby z umiarem.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 08.06.2011 09:30

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):
Wiem bo sam fotografuję, również komercyjnie od około 15 lat. I też jest to moje hobby i pasja. Fotografią się bawię, nie pstrykam. Również tacham ze sobą trzy obiektywy, statyw, filtry i eksperymentuję w różnych porach dnia i nocy :) Ale na efekty można poczekać :) To nie argument :)

No cuż ja mam kartę tylko 8 GB a zdjęć z wakacji (RAW) jest ze 3 razy wiecej.
Poza tym co tu dużo mówić my akurat lubimy wieczorem przy piwku i grilu powspominać minione dni właśnie w Chorwacji ;)

Choc gdyby nie konieczność zrzucania zdjęć to bym laptopa nie brała ;) niestety nasz data bank 40GB ostatnio szwankuje i wole na nim nie polegać.

W zyciu jeszcze zadnego filmu komercyjnego na laptopie na urlopie nie puściłam. Jedyne filmy jakie czasami puszczamy to te z kamery przy winku/piwku i grilu aby powspominać miniony dzień.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 08.06.2011 09:36

CinnamonGirl napisał(a):Choc gdyby nie konieczność zrzucania zdjęć to bym laptopa nie brała ;) niestety nasz data bank 40GB ostatnio szwankuje i wole na nim nie polegać.

No to mam dla Ciebie rozwiązanie: Nikon F3 + 30 rolek filmu :)
Nie trzeba nic zgrywać, nie trzeba martwić się że karta się zapełni :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.06.2011 09:55

Laptopa nie mam , więc nie zabieram.

Dla tych co mają i zabierają jest oferta :wink:

Obrazek

Niestety .... już po promocji :cry:
Ostatnio edytowano 08.06.2011 09:57 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 08.06.2011 09:57

A mnie dziwi fakt chodzenia na wakacjach w Chorwacji w gaciach. Jak tak można? Cały rok w Polsce chodzę w gaciach to chociaż na wczasach odpocznę. Jak można na wczasy zabierać gacie! Załamka
Oczywiście ten tekst jest żartem. Niech każdy robi na wakacjach to na co ma ochotę. Nie ma sensu oceniać drugiego według własnych upodobań. Cała ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Uszczęśliwiać kogoś na siłę?
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

APEL ! Laptop na wakacjach... Załamka - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone