Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziś od rana plażowanie w Virze i mały skromny obiadek z robiony własnoręcznie. Taka tam zapiekanka z makaronu. Lekka i szybka bo wieczorem miało być zwiedzanie Zadaru. Do Zadaru przyjechaliśmy ok 19:30. O dziwo trafiliśmy na pana który chodzi i sprawdza bilety w strefie parkowania. 20 kun i można stać do 22 tak jak jest płatna strefa. Miły gest bo z automatu wychodziło 35
Zwiedzanie zaczęliśmy od placu, kościoła i wieży widokowej. Potem mały spacer, zakupy w Pandorze (żona sobie kupiła delfinka) no i na koniec przed nocnym zwiedzaniem restauracja włoska. Trattoria Canzona. Jedzenie przepyszne no i cena na rachunku 270 kun to też nie za dużo. Na koniec mały spacer brzegiem morza. Ograny grające i do portu. Odpływał właśnie prom do Ancony.
Plaża jest super. Zejście łagodne. Trochę kamieni ale spoko dzieci też przejdą. Nie ma dużych to najważniejsze. Jeżowców nie widziałem do głębokości ok 3 metrów. Potem jest masę. Nasza mała 4 letnia sama wchodzi do wody po szyje.
Mielismy na oku ta miejscowke, ale z uwagi na 6 os wychodzilo troche za drogo. W przyszlym roku plan jest na tydzien w Simuni na Pagu (camp) i tydzien w Ninie .
Kryniu napisał(a):Niestety zapomniałem kabla do aparatu podwodnego i zdjęcia z wody dopiero będą we wtorek najwcześniej.
Właśnie ....... jak jest z warunkami do nurkowania z rurką. Są jakieś skałki ( woda nie głęboka) czy tylko łagodne zejścia i piach. Pytam ponieważ lubię podpatrzeć "życie ryb".
Inne zapytanie: czy jest na wyspie pensjonat lub coś w rodzaju pensjonatu. Hoteli raczej unikam. Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o nurkowanie z rurką to na Virze przejrzystość wody ok 6-7 metrów. Na naszej plaży jest łagodne zejście i ze skałkami ciężko ale można sobie na rybki, kraby i inne zwierzątka popatrzeć. Byliśmy w czwartek na wycieczce statkiem. Popłynęliśmy na wyspę Ugljan. Tam można było sobie popatrzeć na życie podwodne. Widoczność była z 15 metrów. Skałki były ładne na wyspach Trzy siostry. Tu na Virze jest pełno apartamentów i pół campingowych. Hoteli nie widziałem przy plażach.
Kryniu napisał(a):Tu na Virze jest pełno apartamentów i pół campingowych. Hoteli nie widziałem przy plażach.
Zapewne są ale dopytam ...... czy są wynajmowane pokoje Apartamentu tj. pokoju z kuchnią nie potrzebuję. Od biedy może być "studio" ( choć sam nie wiem po co). Podglądnij ( jak możesz) reklamy (oznaczenia) lokali i napisz ich adresy www. (jeżeli mają).
Dzisiaj wieczorkiem pojechaliśmy zobaczyć zachód słońca na klifach w Virze. Widoki przepiękne. Wracając do domu jechaliśmy zwiedzić Vir autem. Powiem szczerze, że ta wyspa jest bardzo duża. Centrum jest porównywalne z Crikvenicą. Ciągnie się i ciągnie. Oto kilka fotek z dzisiaj.
Fotka druga i trzecia ...... tego właśnie szukam. Czyli "skałki" są.
Poprzez Google Maps "byłem" na Virze. Szukam ale nie mogę znaleźć "punktu żywienia". Czy są jakieś restauracje, konoby lub insze jadłodajnie ? Blisko plaży czy w głębi ? ( muszą być ....tylko gdzie ?)
Ostatnio edytowano 17.07.2013 07:26 przez woka, łącznie edytowano 1 raz