Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Złośliwości, kłótnie i uszczypliwości na Forum

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 02.03.2013 01:30

Drogi Bluesmanie...

bluesman napisał(a):Drogi MRK przeczytałem cała obszerną Twoją wypowiedź :) Podzieliłeś ja na 2 części. Co do drugiej zgadzam się z Tobą, co do pierwszej pozwolę sobie polemizować :)

Śmiało sobie pozwalaj:)

bluesman napisał(a):To co napiszę to jest to moje oczywiście odczucie. Posiadam pewne wykształcenie muzyczne. Słucham dużo muzyki i to gatunkowo bardzo różnej. Nie słucham natomiast muzyki klasycznej z drobnymi wyjątkami.

No to możemy sobie rękę podać. Na instrumencie gram od 12-13 roku życiu, więc już spokojnie ponad 20 lat. Muzyka klasyczna w dość okrojonym spektrum.

bluesman napisał(a):Dla moich uszu nie ma znaczenia jakich akordów użyto, liczy się to, co sam podkreśliłeś wrażenie jakie muzyka wywiera.

Zgadzam się. Akordy były "rzucone" ot tak... aby pokazać, że z czterech prostych akordów można zrobić kawałek... czasem lepszy, czasem gorszy...

bluesman napisał(a):Jeżeli dla naszego kolegi, muzyka w wykonaniu tej Pani (nawiasem mówiąc niebrzydkiej i może też się to jakoś wiąże) inspiruje go i wywołuje dla niego ważne emocje to jest to ok. To jest jego muzyka czyżbyś to oceniał wiedząc lepiej co jest dobre :mrgreen: ?.

W życiu. Odsyłam do wcześniejszych moich wypowiedzi, np. tutaj:

MRK napisał(a):Jeżeli ładuje Twoje akumulatory - chwała Jej za to...
... jak Ciebie kręci - niechaj kręci dalej.

bluesman napisał(a):Teksty miałkie, aranżacja do bani ale jemu się podoba i na tym się powinno zakończyć bo o gustach się nie dyskutuje.

Jak wyżej... nic mi do tego, ale...tutaj wyjaśnię w dalszej części...

bluesman napisał(a):Czy muzyka klasyczna ew. ambitna jest lepsza? Właśnie, co powinniśmy wziąć pod uwagę twierdząc, że jest lepsza ?. To, że twórca włożył w to więcej wyobraźni, wiedzy muzycznej, trzeba większej biegłości instrumentalisty ?

Muzyka to nie wyścigi. Nie ma lepszej, gorszej, jeśli spojrzymy na definicję muzyki. Subiektywnie mamy prawo do oceny. Dlatego jeden słucha pop, a inny jazz... Dla tego pierwszego jazz będzie jazgotem, dla tego drugiego pop będzie dnem... Tak było, jest i będzie. Są pewne odstępstwa. Sam napisałem, że zdarzają się dobre popowe kawałki, podkreślając zdarzają.

bluesman napisał(a):... większość tupie przy muzyce pop. Piszesz muzyka dla mas czy wziąłeś pod uwagę, że mas jest więcej ?

Co z tego wynika, bo nie rozumiem do czego zmierzasz...? Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić, tudzież wersja powtarzana mi od urodzenia przez matkę "Czy jak inni będą skakać w ogień, to też wskoczysz?"? Nie rozumiem tego Twojego zdania.

bluesman napisał(a):Czy to, że słucham czegoś co zna wąski krąg odbiorców powoduje, że jestem lepszy, jestem kimś, zaliczam się do elity? a pospólstwo...... to pospólstwo :)

W żadnym wypadku. Po których moich słowach tak wywnioskowałeś?

bluesman napisał(a):Dlaczego pytasz o średnią wieku odbiorców, a co to ma wspólnego z odbiorem i przeżywaniem muzyki? chyba, że chcesz wrzucić koledze kamyczek do ogródka :)

Z dwóch powodów. O jednym pisałem już, a jest nim czysta ciekawość, a drugi jest taki, że sam dzielę poniekąd pop na ten dojrzały (Madonna np.) i ten dziecinny. Lidija Bacic podchodzi mi pod ten drugi. Takie pomieszanie popu i disco hrvatsko, że tak powiem:).

bluesman napisał(a):Ciekawie napisałeś odnośnie warsztatu i kompozycji.

A dziękuję:)

bluesman napisał(a):Jako gitarzysta słuchając różnych wykonawców często jestem pod wrażeniem tychże elementów ale to wymaga pewnej wiedzy. W kwestii warsztatu jestem w stanie docenić gitarzystę natomiast o grze na wiolonczeli czy flecie niewiele mogę powiedzieć.

Odpowiem tak... sam warsztat to jeszcze nic ciekawego. Znam świetnych warsztatowo muzyków, których muzyka mnie nudzi. Ktoś może wymiatać na "wieśle", a zagra mega nudną solówkę lub podkład. Do dobrej i ciekawej gry nie jest potrzebny tylko warsztat. Cholerną rolę odgrywa wyobraźnia. Tutaj jest sabaka zaryta! Z drugiej strony ktoś może być takim sobie muzykiem, ale zrobi taki klimat, że klękajcie narody. Przykładów jest mnóstwo. Czasem ktoś poleci mi jakąś płytę i powie "posłuchaj, jak koleś śmiga na gitarze, normalnie palce mu się palą"... włączam i... no ok, wymiata... no i co, skoro wieje z tego wszystkiego nudą?

bluesman napisał(a): blues jest bardzo prostą muzyką i w tym też jego siła :) Czasami jednak potrafią mnie przyjemnie zaskoczyć pewne zestawienia akordów, zmiany tonacji jak i zmiany podziałów rytmicznych.

O tym właśnie pisałem... Podałeś przykład bluesa... przecież tam wątek może się ciągnąc przez dłuższy czas, może wprowadzić człowieka w bluesowy trans i...nagle gitarzysta inaczej wyartykułuje jakiś dźwięk, zamiast staccato zrobi legato, może tapping, a może zwyczajnie uderzy mocniej w daną nutę...i jest pięknie... a może wskoczy w inną tonację, ciągnąc ten sam motyw, a może zrobi to i to... a może mała arytmia i zachwiania strukturą! Tego oczekuję od muzyki!

bluesman napisał(a):Na pewno żaden z popowych tekściarzy nie zasłuży się w dziedzinie literatury, nie o to w tym chodzi.

No właśnie... o co chodzi w tej muzie, jaką wykonuje Lidija Bacic? O co chodzi w tej muzie, którą wykonują niektóre zachodnie i polskie "gwiazdy" popu? Mówię o tym popie niskich lotów.

Reasumując, nie "pojechałem" po LBF Bluesmanie. Odpowiedziałem tylko na to jego pytanie:

LBF napisał(a):MRK uzasadnij, dlaczego Twoim zdaniem twórczość Lidiji Bacic jest wtórna i nudna?

Wyraziłem swoje zdanie na temat, który kolegę interesował. Nie napisałem nigdzie "Ej ziomuś, pogięło Cię? Czego Ty chłopie słuchasz? Przecież to jakaś muzyczna herezja". Niech sobie słucha, czego chce. Odnośnie muzyki się z nim nie dogadam,bo - jak pisałem - nie mój cyrk itd. Napisałeś, że o gustach się nie dyskutuje... Tak, w całej rozciągłości się zgadzam z tą sentencją... jednakże gust, mniejsza o to jaki, określa w jakiś sposób człowieka. Wiedząc np. czego słucha, lub jakie lubi kino, wciskasz go w jakąś szufladkę. Oczywiście, może to być mylące, czasem nawet jest, ale człowiek to robi automatycznie.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 02.03.2013 01:50

Lidija Bacic Fan napisał(a):
MRK napisał(a):
Lidija Bacic Fan napisał(a):MRK bycie fanem to coś znacznie więcej niż obecność na koncercie ukochanego artysty.

Dla mnie to integralna czesc. Co jeszcze się na to składa?

A dla mnie niekoniecznie integralna. Wiedza o dokonaniach, znajomość utworów etc.

Osz... Robisz z siebie totalnego, oddanego, zakochanego, wychwalające pod niebiosa fana Lidiji Bacic i piszesz mi o wiedzy o dokonaniach i znajomości utworów? Znam mnóstwo zespołów, muzyków z dokonań, znam też ich utwory, co jest chyba normalne (będąc ciut obdarzonym talentem do grania, nawet niektóre utwory przerobiłem na gitarze, bez tabów!!:)) i nie pieję takim zachwytem... no ale to ja. Tylko kurcze, ja jeszcze wpadam na ich koncerty... a z niektórymi to nawet w kontakcie jestem...mimo iż nawet nie są z Europy i nie chodzi mi o dodanie fanpage'a na FB. Podepnę się pod Bociana, który napisał o tym, że marzeniem prawdziwego fana jest chyba zobaczyć swojego idola na żywo. Ja to widzę tak samo... chyba, że chcesz, aby zawsze to pozostawało w sferze marzeń... tylko z drugiej strony, będąc wrażliwym, powinieneś wiedzieć, że marzenia należy spełniać. Co zrobiłeś w tym kierunku? Zrobiłeś coś, czy przyjąłeś postawę werterowską i zamiast się ruszyć na koncert, stwierdziłeś, że poczekasz na to, aż kiedyś ktoś zadzwoni do Twoich drzwi, Ty otworzysz, a tam będzie stała ONA. Skoro jesteś taki zakochany, to przeżyj swoją odyseję.

Wybacz za ton, ale im więcej się wypowiadasz na temat swojej miłości do tej piosenkarki, tym bardziej staje się to wszystko karykaturalne. Rusz cztery litery i jedź/leć na koncert, a takowe chyba daje, bo przecież "świetnie się na koncertach rusza". Jest w Chorwacji, a nie w Papui Nowej Gwinei!!!!!
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 02.03.2013 01:57

hania731 napisał(a):
A ja do dziś nie mogę się zdecydować którą z tych dwóch postawić na 1 miejscu!! :(

Takim dylematem nie przejmowałbym się:).
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 02.03.2013 08:01

Normalnie melodramat zasrany jak telenowela Wenezuelska
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 02.03.2013 08:01

Chciałbym się mylić MRK, ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że w pustkę piszesz. 8)
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 02.03.2013 10:11

anakin napisał(a):Chciałbym się mylić MRK, ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że w pustkę piszesz. 8)

Jesteś Anakinie Pytią?
MRK rzeczywiście Madonna jest bardzo dojrzałą piosenkarką popową. Szczególnie rozsądne i przemyślane są Jej zachowania sceniczne. A także okładki niektórych płyt. O życiu prywatnym nie wspomnę.
Co robię, lub czego nie robię, aby zobaczyć na żywo Lidiję Bacic (najbolja hrvatska pjevacica) to już mój problem. Nie martw się o to i nie zajmuj się tak intensywnie moją osobą. Szkoda czasu, tym bardziej, że zbliża się okres rozliczeń podatkowych i należy zastanowić się komu oddać ten 1%.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2013 10:23

MRK napisał(a): Co zrobiłeś w tym kierunku? Zrobiłeś coś, czy przyjąłeś postawę werterowską i zamiast się ruszyć na koncert....

pewnie kupił większy monitor.
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 02.03.2013 10:45

arturac napisał(a):
MRK napisał(a): Co zrobiłeś w tym kierunku? Zrobiłeś coś, czy przyjąłeś postawę werterowską i zamiast się ruszyć na koncert....

Nie przypominam sobie, żebyś gościł w moich domowych pieleszach. Kiedy to było?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2013 12:01

Lidija Bacic Fan napisał(a):
arturac napisał(a):

Nie przypominam sobie, żebyś gościł w moich domowych pieleszach. Kiedy to było?

może jak spałeś i śniłeś, wiesz o czyich ruchach :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 02.03.2013 12:37

Lidija Bacic Fan napisał(a):Jesteś Anakinie Pytią?

Różnie mnie nazywają.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2013 14:43

anakin napisał(a):Różnie mnie nazywają.

..no i weź to spamiętaj wszystko..Obrazek ObrazekObrazekObrazek..... :mrgreen:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 02.03.2013 14:55

Lidija Bacic Fan napisał(a):MRK rzeczywiście Madonna jest bardzo dojrzałą piosenkarką popową. Szczególnie rozsądne i przemyślane są Jej zachowania sceniczne. A także okładki niektórych płyt. O życiu prywatnym nie wspomnę.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!! Poddaję się! Rozsądne i przemyślane zachowania sceniczne i okładki płyt??!!! Tym razem ja z hukiem walnąłem o podłogę. O życiu prywatnym nie wspomnisz mówisz? A co? Dzwoniła ostatnio, żebyś przypadkiem nie mówił za dużo???? Rozmowa o muzyce z Tobą to dla mnie jakiś matrix. Nie dość, że wyciągasz z moich słów tylko to, co jest dla Ciebie wygodne, a ja, jak debil, liczyłem na dyskusję na poziomie odnośnie muzyki (vide posty pomiędzy mną a Bluesmanem), nie komentujesz rzeczy "trudniejszych" (brak argumentów?) to w dodatku mijamy się o mile świetlne pod kątem odbioru czegokolwiek z nutami. Pod kątem podejścia do muzyków, bycia fanem itp. również. Masz jakieś wyobrażenia, tak więc żyj sobie z nimi. Piszesz o czyimś życiu prywatnym, a nawet na żywo człowieka nie widziałeś. Nawet na koncercie nie byłeś!!!! WTF? Pudelek na bieżąco? Ponadto, "przeinaczasz" moje słowa, słowa innych, nie rozumiesz kontekstu całych wypowiedzi, nie masz za grosz poczucia humoru (mniejsza już nawet o to, jakiego), jak pisała Anai, jesteś przewrażliwiony na swoim punkcie i na punkcie swoich dwóch wielkich miłości, czyli Cro i piosenkarki. Mnie to przerasta i przeraża.

Lidija Bacic Fan napisał(a):Co robię, lub czego nie robię, aby zobaczyć na żywo Lidiję Bacic (najbolja hrvatska pjevacica) to już mój problem.

Coraz częściej dochodzę do wniosku, że chyba nie jedyny.

Lidija Bacic Fan napisał(a):Nie martw się o to i nie zajmuj się tak intensywnie moją osobą. Szkoda czasu...

Tak właśnie uczynię, bo coraz bardziej dochodzi do mnie Twój argument o czasie...a i poniższy Anakina...

anakin napisał(a):Chciałbym się mylić MRK, ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że w pustkę piszesz. 8)

:papa:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 02.03.2013 14:56

anakin napisał(a):

Różnie mnie nazywają.

Dobrze, że pomiędzy T a Ą, wstawił I :).
Jokerek
zbanowany

Postnapisał(a) Jokerek » 02.03.2013 15:08

anakin napisał(a):

Różnie mnie nazywają.

Nie dziwię się...
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 02.03.2013 15:49

może jak spałeś i śniłeś, wiesz o czyich ruchach :)[/quote]
Jestem na tyle kulturalny, że w czasie wizyt gości nie śpię i nie śnię. Tak więc z przykrością stwierdzam:pudło.
Mnie natomiast MRK przeraża, ale coś zupełnie innego. Z pewnością Anakin jako Pytia domyśli się o co chodzi.
Nie mam poczucia humoru, bo mnie nie śmieszą Wasze pełne sympatii posty? Ciekawa teza, raczej nie do obronienia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.