Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Złośliwości, kłótnie i uszczypliwości na Forum

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 01.03.2013 18:44

FUX napisał(a):
Bocian napisał(a):Nadejszła wiekopomna chwila, że na forum dopuszczalne jest wyłącznie cukrowanie i zachwyty. Występuje tu jakaś mitologiczna "większość" która chce tu tylko relacji, świergotu wróbelków i udziału w watkach "dzień dobry" i "skojarzenia". Na każdą dyskusję, gdzie wypowiada się własne zdanie, odmienne od autora wątku, spada tekst o "rozpieprzaniu". Jak się komuś nie podoba dyskusja gdzie są dwie strony rozmowy, nie wylewanie wazeliny, niech nie zagląda. To proste. Zawsze można posłuchać ballad na wątku i się pozytywnie podładować.

I w tym przypadku wyjątkowo się z twoim zdaniem zgodzę.

Zgadzacie się bo macie taką samą awanturną duszę.
A może faktycznie mówmy każdemu to co chce usłyszeć zamiast nachalnie wciskać swoje zdanie. Wazeliny nigdy dość.
Jako, że sam jestem gołębiego serca i sporów staram się unikać, to inicjatywę popieram.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 01.03.2013 18:45

MRK napisał(a):LBF, proszę Cię... Prawie każdy pop jest nudny i wtórny. Na tym polega ta muzyka. Stąd nazwa "pop", muzyka popularna. Lekka, łatwa i przyjemna. Papka dla mas niewnosząca nic ponadto, że czasem sobie człowiek tupnie nóżką i posłucha "o bejbe bejbe" (jak to jest po chorwacku?). Nie mój cyrk - nie moje małpy. Nie moja estetyka. Kawałki o spełnionej/niespełnionej miłości, kawałki o tym, że zajebiście jest kręcić zadem na lewo i prawo (move your ass bejbi), kawałki o tym, że idziemy na imprezę i będzie zajebiście, kawałki o tym, że im więcej Ciebie tym mniej, kawałki o blablabla... Nudy, flaki z olejem... warsztat kompozycyjny do bani, komputery zamiast instrumentów, e moll, C dur, a moll, D dur... i może nudna solóweczka po schemacie wstęp-zwrotka-refren-przerywnik (lub nie)-zwrotka-refren... Zdarzają się kawałki łamiące to wszystko, co powyżej napisałem... ale zdarzają... Nic w popie nie intryguje, nie zastanawia, nie skupia na sobie, nie zachęca po sięgnięcie po więcej, a ja lubię muzykę, która mnie zaintryguje, wywoła jakieś emocje, spowoduje zmianę mojego samopoczucia, oczaruje pod kątem emocji, warsztatu, klimatu, struktury kompozycji. Lidija Bacic taka nie jest. Jest miałka i nijaka, jak praktycznie cały pop. Tyle. Byłeś na koncercie tej piosenkarki? Jaka jest średnia wieku? Tak z ciekawości pytam...

W ten sposób zamykasz sobie drogę do tego, aby z Ciebie nie drwiono. Poza tym... to forum o Cro. Mam rozumieć, że "śmigasz" po innych forach tylko po to, aby odnaleźć Hyde Park i tam się uzewnętrzniać? Rejestrujesz się na np. forumowrotkach.pl, szukasz Hyde Park i tam zaczynasz dyskusje? Rozumiesz, o co mi chodzi? Sam się wystawiasz na ciosy. Wpadłeś na to forum i nawet nie napisałeś, że szukasz kwatery:). Założyłeś wątki, które powodują, że człowiek czyta pierwszy post i myśli "WTF?"... no ale ok... refleksja kolegę naszła... pojawiają się kolejni... mają inne refleksje... ale już nie po Twojej myśli... jest syf... a potem zakładasz wątek, że tutaj jest tak źle i tak niedobrze. Coś tu chyba nie trybi, prawda? Ok, czasem ktoś Ci odpowie żartobliwie... a Ty nie znając Jego poczucia humoru, rzucasz "fochem"... a wzięło się to stąd, że właśnie wpadłeś z nienacka, nie "znasz" nikogo, a chcesz rozprawiać o kwestiach filozoficznych/egzystencjalnych/ornitologocznych itd.

A ja czasem mam wrażenie, że jesteś tylko na hydepark.pl, a nie na cro.pl.

Pozdrowionka

W zasadzie miałam szczery zamiar nie udzielać się już w tym wątku, ponieważ, albowiem, azaliż, dlatego że, bo poprzedni mój wpis został zupełnie zignorowany.
Widać był zbyt mało cukierkowy, żeby go pochwalić i nie na tyle wredny żeby się obrazić 8O

MRK mogę założyć kościół Twego imienia? O Wielki... ? Obrazek
Napisałeś w zasadzie wszystko co i ja miałabym do powiedzenia w kwestii całego tego wątku, przyczyn jego powstania i sposobu w jaki rozwijała się tu dyskusja...
Od siebie dodam tylko brak poczucia humoru i całkowity brak dystansu założyciela, przede wszystkim do siebie...
Gdyby niedajbuk wszyscy w ten sposób reagowali dawno już połowa userów na tym (i innych) forum powybijała się a reszta byłaby totalnie skłócona.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 01.03.2013 18:58

Sobie pooglądajcie i wyciągnijcie wnioski... :wink:

Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 01.03.2013 19:03

Anai poczucie humoru posiadam, tylko nieco inne co poniektórzy. Z drwin i kpin na swój temat nie mam zamiaru się śmiać.
MRK bycie fanem to coś znacznie więcej niż obecność na koncercie ukochanego artysty.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 01.03.2013 19:08

Lidija Bacic Fan napisał(a):Anai poczucie humoru posiadam, tylko nieco inne co poniektórzy.
Z drwin i kpin na swój temat nie mam zamiaru się śmiać.

No to tupnij nóżką, rzuć łopatkę i zmień piaskownicę...
Z mojej strony EOT - sił mi brak... :roll:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 01.03.2013 19:19

Lidija Bacic Fan napisał(a):MRK bycie fanem to coś znacznie więcej niż obecność na koncercie ukochanego artysty.

Dla mnie to integralna czesc. Co jeszcze się na to składa?

Anai, możesz? Slac foto?
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 01.03.2013 20:19

Drogi MRK przeczytałem cała obszerną Twoją wypowiedź :) Podzieliłeś ja na 2 części. Co do drugiej zgadzam się z Tobą, co do pierwszej pozwolę sobie polemizować :)
To co napiszę to jest to moje oczywiście odczucie. Posiadam pewne wykształcenie muzyczne. Słucham dużo muzyki i to gatunkowo bardzo różnej. Nie słucham natomiast muzyki klasycznej z drobnymi wyjątkami.
Dla moich uszu nie ma znaczenia jakich akordów użyto, liczy się to, co sam podkreśliłeś wrażenie jakie muzyka wywiera. Jeżeli dla naszego kolegi, muzyka w wykonaniu tej Pani (nawiasem mówiąc niebrzydkiej i może też się to jakoś wiąże) inspiruje go i wywołuje dla niego ważne emocje to jest to ok. To jest jego muzyka czyżbyś to oceniał wiedząc lepiej co jest dobre :mrgreen: ?. Teksty miałkie, aranżacja do bani ale jemu się podoba i na tym się powinno zakończyć bo o gustach się nie dyskutuje.
Czy muzyka klasyczna ew. ambitna jest lepsza? Właśnie, co powinniśmy wziąć pod uwagę twierdząc, że jest lepsza ?. To, że twórca włożył w to więcej wyobraźni, wiedzy muzycznej, trzeba większej biegłości instrumentalisty ? Na pewno należy to docenić ale większość tupie przy muzyce pop. Piszesz muzyka dla mas czy wziąłeś pod uwagę, że mas jest więcej ? To nie znaczy, że wiedzą lepiej ale takiej słuchają muzyki i trzeba to przyjąć :). Czy to, że słucham czegoś co zna wąski krąg odbiorców powoduje, że jestem lepszy, jestem kimś, zaliczam się do elity? a pospólstwo...... to pospólstwo :)
Dlaczego pytasz o średnią wieku odbiorców, a co to ma wspólnego z odbiorem i przeżywaniem muzyki? chyba, że chcesz wrzucić koledze kamyczek do ogródka :)

Ciekawie napisałeś odnośnie warsztatu i kompozycji. Jako gitarzysta słuchając różnych wykonawców często jestem pod wrażeniem tychże elementów ale to wymaga pewnej wiedzy. W kwestii warsztatu jestem w stanie docenić gitarzystę natomiast o grze na wiolonczeli czy flecie niewiele mogę powiedzieć. Na temat kompozycji też niewiele wiem teoretycznie :) blues jest bardzo prostą muzyką i w tym też jego siła :) Czasami jednak potrafią mnie przyjemnie zaskoczyć pewne zestawienia akordów, zmiany tonacji jak i zmiany podziałów rytmicznych.
Na pewno żaden z popowych tekściarzy nie zasłuży się w dziedzinie literatury, nie o to w tym chodzi.
Reasumując Kolega pisze to co pisze i ok. mogę się uśmiechnąć i zerknąć na inny temat :papa: .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2013 20:43

Bocian napisał(a):Załóż bloga jak Agapi.

dzięki Bocianie! chociaż Ty jeden pamiętasz, że ja w kominku palę :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 01.03.2013 20:44

arturac napisał(a):dzięki Bocianie! chociaż Ty jeden pamiętasz, że ja w kominku palę :mrgreen:

mam wrażenie, że Ty wiecznie mylisz bloga z jointem :roll:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.03.2013 20:47

arturac napisał(a):
Bocian napisał(a):Załóż bloga jak Agapi.

dzięki Bocianie! chociaż Ty jeden pamiętasz, że ja w kominku palę :mrgreen:

Nie wiem, nie znam się, nie orientuje się, zarobiony jestem :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2013 20:51

BeJur napisał(a):
arturac napisał(a):dzięki Bocianie! chociaż Ty jeden pamiętasz, że ja w kominku palę :mrgreen:

mam wrażenie, że Ty wiecznie mylisz bloga z jointem :roll:

to się nawet w kominku nie chce palić, co dopiero się tym ujarać :(
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 01.03.2013 20:58

Anai napisał(a):
Lidija Bacic Fan napisał(a):Anai poczucie humoru posiadam, tylko nieco inne co poniektórzy.
Z drwin i kpin na swój temat nie mam zamiaru się śmiać.

No to tupnij nóżką, rzuć łopatkę i zmień piaskownicę...
Z mojej strony EOT - sił mi brak... :roll:

Już zapomniałem jak to jest być dzieckiem. Przykre jest dla mnie to, że właśnie na forum poświęconym Chorwacji dzieją się takie rzeczy. Te aluzje i aluzyjki.
MRK napisał(a):
Lidija Bacic Fan napisał(a):MRK bycie fanem to coś znacznie więcej niż obecność na koncercie ukochanego artysty.

Dla mnie to integralna czesc. Co jeszcze się na to składa?

Anai, możesz? Slac foto?

A dla mnie niekoniecznie integralna. Wiedza o dokonaniach, znajomość utworów etc.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.03.2013 21:03

Lidija Bacic Fan napisał(a):Te aluzje i aluzyjki.

Jakie?
Lidija Bacic Fan napisał(a):A dla mnie niekoniecznie integralna. Wiedza o dokonaniach, znajomość utworów etc.

Moim zdaniem, prawdziwy fan, ma jedno pragnienie i go realizuje. Zobaczyć na żywo swojego idola.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 01.03.2013 21:28

Bluesman, sacze pyszne winko alzackie i póki co nie będę się odrywał, ale poproszę Cię o to, abyś przeczytal mój dialog z LBF raz jeszcze. Dialog, nie "wywód". Ustosunkuje się później. Nie do końca zrozumiałes moje słowo.

LBF, Tobie tez później odpisze.

Pisze z komórki, więc wybaczcie za błędy ewentualne.
hania731
Croentuzjasta

Postnapisał(a) hania731 » 01.03.2013 21:48

MRK napisał(a):
anakin napisał(a):
MRK napisał(a):Bardzo dobra płyta:).

Wg mnie ta jest najlepsza. :D

Tutaj zgoda całkowita. Stawiam ją nawet wyżej niż MOP, mimo troszkę spieprzonego brzmienia.

Anakin napisał(a):Mam prawo mieć swoje zdanie, a ktoś ma prawo mieć je w doopie...

Ament :D

A ja do dziś nie mogę się zdecydować którą z tych dwóch postawić na 1 miejscu!! :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.