Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zavala hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojt
Podróżnik
zavala hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 23.02.2008 11:08

witam serdecznie wszystkich
wybieramy się w lipcu do zavali na hvar do apartamentu nautic czy może ktoś tam już mieszkał ,proszę o jakieś informacje

pozdr
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.02.2008 15:33

Wprawdzie w apartamencie Nautic nie mieszkałem,ale kilka zdań o Zavali napisałem tutaj
Pozdrav.
Corcula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corcula » 25.02.2008 09:32

Witam
W Zavali byliśmy na jeden dzień. Piękne miejsce które nas niesamowicie urzekło. Szczególnie tunel po drodze;) mogę przesłać kilka fotek
Pozdrav
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 25.02.2008 13:11

Corcula napisał(a):Witam
W Zavali byliśmy na jeden dzień. Piękne miejsce które nas niesamowicie urzekło. Szczególnie tunel po drodze;) mogę przesłać kilka fotek
Pozdrav

Witam, bardzo chętnie ogłądne, adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl z góry hvala
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 25.02.2008 13:15

wojan napisał(a):Wprawdzie w apartamencie Nautic nie mieszkałem,ale kilka zdań o Zavali napisałem tutaj
Pozdrav.

witam
relacja super ,zastanawiam się jak będzie lepiej promem z drvenika czy splitu co o tym sądzisz,do splitu ta sama dróżka co ty bo ja tęż podkarpacie
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.02.2008 14:26

wojt napisał(a):witam
relacja super ,zastanawiam się jak będzie lepiej promem z drvenika czy splitu co o tym sądzisz,do splitu ta sama dróżka co ty bo ja tęż podkarpacie

Pamiętam, że gdzieś już dyskutowaliśmy, czy lepiej ze splitu, czy może z raczej Drvenika; ale za nic w świecie nie mogę wygrzebać tego temu...
Znalazłam tyko to, może pomoże..
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=171 ... ht=drvenik
Może komuś uda się odszukać nasze rozważania w tej materii... Trzeba będzie przekopać wszystkie wątki związane z Hvarem, a nie mało tego...
Pozdrawiam
Corcula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corcula » 25.02.2008 15:11

Jedź ze splitu.
Corcula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corcula » 25.02.2008 15:20

Może tak-droga do Splitu była revelacyjna, potem zaczęły się serpentyny i cholerny korek. W Drveniku wsiedliśmy na prom i od Sucuraju?-dobrze piszę? zaczęło się.. Droga fatalna mimo, że na mapie zaznaczona na czerwono, kiepsko się wyminąć , a jeszcze trafiliśmy na autobus z przeciwka i mijaliśmy się pół godz.. Samochód przed nami-jakiś galaxy chyba podczas tej mijanki wpał kołami na pobocze i zawiesił się bo rów na metr głęboki. Chorwaci jeżdżą tam jak szaleńcy-bardzo szybko. Droga nas dobiła choć muszę przyznać, że była piękna. Jednak odcinek od splitu do Stari Gradu przez drvenik zajął nam 5godz a promem gdy wracaliśmy już do polski Stari grad-split coś 2godz, może 2,5godz..
Później jak już będziesz na wyspie i wypoczęty możesz zrobić sobie wycieczkę do Sucuraju ale od razu odradzam bo droda niebezpieczna
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 25.02.2008 15:37

Przemyślę temat ,jadę z trójką dzieciaków i kolega też z małym dzieckiem to
droga z Stari Grad będzie zdecydowanie lepsza tym bardziej do Zawali trochę
bliżej niż z Sucuraju a na promie to spoko ,płynąłem w ubiegłym roku do Supetaru na Braciu
tak na marginesie to moje pierwsze posty więc jak coś nie tak to sorki
a do Cro to już 5 raz

pozdr
Corcula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corcula » 25.02.2008 16:18

szkoda męczyć dzieciaki.. stracisz czas i trochę nerwów jadąc przez Makarską.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.02.2008 20:25

wojt napisał(a):
wojan napisał(a):Wprawdzie w apartamencie Nautic nie mieszkałem,ale kilka zdań o Zavali napisałem tutaj
Pozdrav.

witam

Skoro mieszkasz na podkarpaciu, myślę, że na tych drogach czujesz się co najmniej jak typowy Chorwat w Chorwacji.
Pierwszy raz jadąc na Hvar, podobnie jak Ty zastanawiałam się, czy nie skorzystać z promu ze Splitu. Od znajomych otrzymałam środki uspokajające, ewentualnie miałam skorzystać z mocniejszych trunków. Wierz mi, zwyciężyła jednak ciekawość. Przejedziesz przepięknym wybrzeżem Riwiery Makarskiej, właśnie w dół, do Drvenika. Tam po niedługim oczekiwaniu na prom, na którym odpoczniesz znajdziesz się w Sucuraju. Jeśli chcesz jechać spokojnie, przepuść wszystkich, którym tak bardzo się spieszy. Droga jest trudna, jednak nawet z małymi dziećmi ją z odrobiną rozwagi przejedziesz. Pokonywałam ją już kilka razy i wierz mi, że dzisiaj bez jakichkolwiek obaw i przeciwwskazań mogę tam wybrać się ponownie. Trochę trzeba pogimnastykować się skręcając z Jelsy na Pitve i wyjeżdżając z tunelu. Ale warto, przeżycia są bardzo, bardzo, niesamowite... :papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 25.02.2008 20:54

Nie wiem wojt jak chcesz jechać - na raz,czy z noclegiem ale wydaje mi się,ze przeprawa ze Splitu jest bardziej optymalna.Płynąc promem ze Splitu będziesz mógł odpocząć po trudach jazdy samochodem -płynie się ponad dwie godziny.Jazda jadranką w sezonie mimo wspaniałych widoków do najłatwiejszych nie należy.
Natomiast wracając z Hvaru proponuję Ci przeprawę z Sucuraju.Przede wszystkim pojedziesz po tej "lepszej" stronie drogi ,która mimo róznych opini nie jest wcale taka straszna.
Pozdrav.
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 25.02.2008 21:25

Przypominam o nowo oddanym odcinku autostrady ze splitu praktycznie do Makarskiej. Ja polecam dorgę przez Drvenik :). po namowach na cro.pl w zeszłym roku tamtędy jechałem i doznania niesamowite :) - no chyba ,że spokój z dziecmi ważniejszy (choć ja akurat tego nie pojmuje :)
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 25.02.2008 22:10

Drogi na Hvarze wciąż są demonizowane a jednak każdy ( a przynajmniej większość ) po ich przejechaniu ma inne zdanie 8)
Jazda autem do Cro to nie wycieczka za miasto i jak ktoś ma problem z prowadzeniem to się wogóle nie wybiera..
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 26.02.2008 08:39

Majeczka, na Podkarpaciu drogi są naprawdę cywilizowane. Te główne to nawet są lepsze niż w Wielkopolsce. Musiałem to napisać bo cała Polska ma nas za koniec świata, przyjedźcie , zobaczcie i wtedy wyrazajcie swoje opinie o Podkarpaciu. pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone