Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Zamieszki, problemy, kontrole (autostrada) ??

Postnapisał(a) walp » 11.09.2015 22:20

Krzyniu napisał(a):Na granicy Czarnogóra-Chorwacja normalna kontrola na 15-20min czekania.
Potem kilka dni zostaliśmy w Chorwacji skąd 9 września wracaliśmy do Polski przez Słowenię, Austrię i Czechy.
Na żadnej z granic nie było zamieszek, problemów ani kontroli, na autostradach też kontroli nie było.

Jechałem tamtędy dwa tygodnie temu. Też nie było żadnych problemów.

Zapewne dlatego, że tzw. "szlak bałkański" przebiega obecnie tak:
Obrazek
MirekM
Globtroter

Postnapisał(a) MirekM » 12.09.2015 22:18

Dzisiaj tj 11-09-2015 wracałem z Austrii. Wszędzie spokojnie, ale na granicy A/CZ w Mikulowie Policja Czeską sprawdzała samochody. Mi kazali opuścić szyby zapytali czy Polacy i bez sprawdzania dokumentów przepuścili dalej. Nawet nie spowodowało to większego korka. W Paysdorf był zdecydowanie większy.
MartinoBIG
Globtroter

Postnapisał(a) MartinoBIG » 12.09.2015 23:41

MirekM napisał(a):Dzisiaj tj 11-09-2015 wracałem z Austrii. Wszędzie spokojnie, ale na granicy A/CZ w Mikulowie Policja Czeską sprawdzała samochody. Mi kazali opuścić szyby zapytali czy Polacy i bez sprawdzania dokumentów przepuścili dalej. Nawet nie spowodowało to większego korka. W Paysdorf był zdecydowanie większy.

O której godzinie jechałeś ?
MirekM
Globtroter

Postnapisał(a) MirekM » 13.09.2015 14:01

Na granicy byłem wczoraj ok 14:00
jotem
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jotem » 13.09.2015 14:21

Trasa do Chorwacji przez Słowację, Węgry, w nocy 9/10 września - Gyor, Szekesferehvar, autostradą wzdłuż Balatonu do Letenye- ruch zerowy! Absolutnie żadnych zakłóceń. Ta trasa zazwyczaj jest spokojna i luźna, ale tak pusto....może być chyba tylko po sezonie;)
piotr62
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr62 » 14.09.2015 22:11

Wracając do tematu, jechałem w sobotę do Poreca, pl cz au slo cro, tylko na granicy slo/cro policzyli dowody osobiste
P.
dobi
Autostopowicz

Postnapisał(a) dobi » 14.09.2015 22:48

Witam. Może ktoś pomoże podjąć nam decyzję czy przy obecnej sytuacji na granicach jechać przez Czechy, Słowację, Węgry, Bośnię do Chorwacji i Czarnogóry.
Chcemy jechać z 5 letnim dzieckiem i obawiamy się korków na granicach. Ponadto powrót za 2 tygodnie i nie wiadomo jaka wtedy będzie sytuacja...Ech :(
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2015 23:01

dobi napisał(a):Witam. Może ktoś pomoże podjąć nam decyzję czy przy obecnej sytuacji na granicach jechać przez Czechy, Słowację, Węgry, Bośnię do Chorwacji i Czarnogóry.
Chcemy jechać z 5 letnim dzieckiem i obawiamy się korków na granicach. Ponadto powrót za 2 tygodnie i nie wiadomo jaka wtedy będzie sytuacja...Ech :(

Nikt tu raczej nie jest prorokiem :roll:
Za 2 tygodnie może być koniec świata :wink:

Ja bym się teraz, w tym momencie, na Węgry z małym dzieckiem nie pchał :roll:
Sytuacja jest rozwojowa
dobi
Autostopowicz

Postnapisał(a) dobi » 14.09.2015 23:04

Hm to może ominąć Węgry i przez Austrię...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2015 23:18

No, to już bardziej pewne rozwiązanie :roll:
wiklos
Globtroter

Postnapisał(a) wiklos » 15.09.2015 06:53

Wróciłem wczoraj z Budapesztu, na miejscu wygląda to zdecydowanie spokojniej niż opisują media. Faktycznie pojawiło się sporo osób wyglądających na uchodźców ale jest też sporo więcej policji. W piątek 11.09 przejechałem granice Serbia - Węgry przejściem które właśnie od wczoraj jest zamknięte. Moim zdaniem jedynym problemem mogą być zamieszki spowodowane nowymi przepisami które wprowadzają Węgrzy. W ciągu kilku następnych dni powinna się sytuacja bardziej wyjaśnić.
elstachu
Autostopowicz

Postnapisał(a) elstachu » 15.09.2015 09:24

Witam

Wyjeżdżam na chorwację 21.09 nie wiem dokładnie o której godzinie, planuję jechać przez austrię, czechy i słowację, jeśli ktoś jedzie w tym terminie - proszę o info :)

Póki co proszę osoby, które wracały w ostatnich dniach o bieżące informację nt. trasy.

pozdrawiam
wafel
Globtroter

Postnapisał(a) wafel » 15.09.2015 09:38

Po 15.09 mogą pojawić się problemy na granicach. Węgrzy wprowadzają nowe prawo i ciapaci mogą chcieć dostać się do Austrii przez Serbię - Chorwację - Słowenię.

Ja jechałem wczoraj w nocy z powrotem. Na granicy Austria/Czechy policja sprawdzała wszystkie auta. Bez dokumentów. Świecili latarką do auta, pytali czy tylko polacy i jazda dalej:)
magg5
Croentuzjasta

Postnapisał(a) magg5 » 15.09.2015 10:28

Wracaliśmy z Chorwacji z soboty na niedzielę (12.09-13.09), widzieliśmy policję na granicy Austria-Słowacja. Na granicy było zwężenie do jednego pasa, stał tam chorwacki autokar, który był sprawdzany. Nam spojrzeli tylko na blachy i nie zatrzymywali nas. Pojechaliśmy w stronę Bratysławy, a na drodze w kierunku Węgier stała kolejna policja i też zatrzymywała.
MartinoBIG
Globtroter

Postnapisał(a) MartinoBIG » 15.09.2015 10:53

elstachu napisał(a):Witam

Wyjeżdżam na chorwację 21.09 nie wiem dokładnie o której godzinie, planuję jechać przez austrię, czechy i słowację, jeśli ktoś jedzie w tym terminie - proszę o info :)

Póki co proszę osoby, które wracały w ostatnich dniach o bieżące informację nt. trasy.

pozdrawiam

Cześć My jedziemy ze Śląska 19 też przez Czechy, Austrię dam znać jak trasa jak przyjedziemy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone