Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrole na przejsciu z Bosnia Nova Sela/Bijaca

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fafik543fafik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafik543fafik » 22.07.2026 07:43

Witam,

W tym roku wybieram sie do Chorwacji z przystankiem w Bosni. Zamierzam przekraczac granice przejsciem Nova Sela/Bijaca.
Czy ktos tam przekraczal granice i moze podzielic sie spostrzezeniami jak to wyglada?
Jest to wjazd teraz do Schengen wiec spodziewam sie wiekszych kontroli.
Poza paszportami i dowodem rejestracyjnym na co generalnie zwracac uwage?

Dziekuje za informacje.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 22.07.2026 09:44

Wyjazd z Chorwacji trwał ok 15 minut, było z 5 aut i sprawdzali każdy paszport.
Za to przy wjeździe do CRO, nawet nie wzięli paszportów do ręki.
Nie widziałem aby komukolwiek sprawdzali bagaże, więc chyba nie masz się czego obawiać :)
Jeżeli jedziesz od razu na kwaterę w Chorwacji, to śmiało możesz zrobić zakupy w BiH - szczególnie napoje :)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 24.07.2026 15:32

yarko2000 napisał(a):Jeżeli jedziesz od razu na kwaterę w Chorwacji, to śmiało możesz zrobić zakupy w BiH - szczególnie napoje :)

Z zakupami to trzeba uważać, bo Bośnia nie jest w Schengen więc nie można
- mięsa i nabiału ( dotyczy to także produktów z Chorwacji, które w Bośni są tańsze:) ),
- owoców,
- a na niektóre napoje ;) są limity
, tyle oficjalnie, ale nikt tego nie weryfikuje, ale jak ktoś decyduje się na kontrabandę to chociaż niech zrobi to dyskretnie, aby nie zmuszać Pana do wyjścia ze swojej budki.
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 02.09.2026 20:52

Ja co roku tu przekraczam granice jadąc do Mostaru. Robię duże zakupy do Polski w tym głównie napoje i alkohole. Nikt nigdy nie sprawdzał co przewożę, a nie sądzę że wiozę przepisowo to co zakupię. W tym roku tylko na ostatniej bramce przed Bośnią jakaś Chorwatka próbowała mnie oszukać wydając z 50 Euro tak jak z 10. Cofnęliśmy się i oddała resztę.
Karlovačko 2-3 razy tańsze, ubrania, inne alkohole, napoje olej z oliwek też. Obiad w Restauracji w Bośni dla 4-osobowej rodziny też połowa ceny z Chorwacji. Paliwo w Chorwacji 7.5zł w Bośni 5.7zł
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.09.2026 09:36

Byłem 2 tygodnie temu w Bośni i nie wiem skąd wziąłeś cenę 5,7 za jakiekolwiek paliwo?

Dla przykładu teraz w Sarajewie diesel jest od ok. 3,31 KM/l, a PB95 od 2,99 KM/l.
W Mostarze diesel od ok. 3,34 KM/l, PB95 od 2,97 KM/l.

Ponieważ 1 KM ≈ 2,19 zł, daje to orientacyjnie diesel ~7,20–7,55 zł/l, a benzyna ~6,35–6,80 zł/l.

https://www.cijenegoriva.ba
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 03.09.2026 14:06

paliwo w Bośni płaciłem 3.03 - 3.06 BAM, taniej nie widziałem jak byłem 22 sierpnia.

czyli 6,70 zł po kursie obecnym
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 04.09.2026 09:49

To nie chodzi o to żeby jakiś majątek zrobić na zakupach :), ale - paliwo taniej o złotówkę? Czemu nie zatankować - przecież trzeba wrócić do PL
Karlowaćko zawsze tańsze o połowę - znowu, czemu nie zakupić.
To samo jest z winem, oliwą, serami, itd. A obiad to obowiązek, dla odmiany od ryb (które uwielbiam), w Bośni zawsze idziemy na jagnięcinę i wołowinę :)
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 04.09.2026 10:31

Bośnia jest na prawdę OK, widać tam rozwój chociaż do Chorwacji daleko.
co do cen warto też fajki kupić jeśli ktoś pali, tyle że limit 2 paczki / głowa oficjalnie.
Wodospady Kravica mocno zatłoczone nawet po godzinie 17 choć mimo wszystko warto
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 11.09.2026 11:49

mchrob napisał(a):Byłem 2 tygodnie temu w Bośni i nie wiem skąd wziąłeś cenę 5,7 za jakiekolwiek paliwo?

Dla przykładu teraz w Sarajewie diesel jest od ok. 3,31 KM/l, a PB95 od 2,99 KM/l.
W Mostarze diesel od ok. 3,34 KM/l, PB95 od 2,97 KM/l.

Ponieważ 1 KM ≈ 2,19 zł, daje to orientacyjnie diesel ~7,20–7,55 zł/l, a benzyna ~6,35–6,80 zł/l.

https://www.cijenegoriva.ba

Byłem w lipcu tankowałem diesel za jakieś 6 zł, bo przeliczałem przy tankowaniu

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone