Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Postnapisał(a) greenrs » 20.01.2016 09:36

klerjeser napisał(a):Gdybys miała trochę więcej wiedzy na ten temat...

Widzę, że mamy kolejnego forumowicza z tych, co to wszystkie rozumy pozjadali i mają jedyną słuszną wiedzę na każdy temat :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 20.01.2016 09:43

klerjeser napisał(a):Popełniasz podstawowy błąd związany ze zbetonieniem - automatycznie łaczysz samolot z turystyką masową typu AI. Gdybys miała trochę więcej wiedzy na ten temat i samej Turcji, wiedzialabyś, że oferta turystyki indywidualnej jest tam bardzo szeroka i spory odsetek lecących samolotami wybiera samodzielnie hoteliki i apartamenty. Przykład - np. Hisaronu przy Oludeniz czy okolice Kusadasi i Cesme.

Argument kosztów nie broni się, bo lot czarterem kosztuje w sezonie 600 zł w obie strony czyli nie jest to kwota nie do przejścia. A skoro interesuje cię tylko jak najszybszy dojazd, nie wyciągaj argumentu krajów po drodze, bo jeśli chodzi szybkość i komfort samolot jest bezkonkurencyjny.
Skakać ze skały dwa tygodnie? Oryginalne masz dzieci :D

Prawdziwa kobieta renesansu z ciebie. Brakuje jeszcze fizyki kwantowej i poezji staroskandynawskiej, a może nie brakuje? :D

Ty natomiast nie potrafisz zrozumieć, ze niektórzy wolą sami sobie dojechać w dowolne miejsce np w Chorwacji i spędzić je w sposób, jaki im najbardziej pasuje.
Co do oryginalności dzieci - jeśli jadą tam i mają ochotę całe dnie spędzać na pływaniu, skakaniu do wody i nurkowaniu, nie będę ich ciągnęła po zabytkach (których i tak już mają sporo obejrzanych przez ostatnie 10 lat w Chorwacji) bo też mi się coś w wakacje należy.
Jeżeli mają ochotę zwiedzać, jedziemy i z przewodnikiem w ręce analizujemy każdy kościół napotkany po drodze.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 20.01.2016 09:45

greenrs napisał(a):

Widzę, że mamy kolejnego forumowicza z tych, co to wszystkie rozumy pozjadali i mają jedyną słuszną wiedzę na każdy temat :mrgreen:

Właśnie się zastanawiam, czy nie poprosić admina o jakiś kolejny dopisek do profilu, bo sam cromaniak niektórym nie wystarcza ;)
paulr
Cromaniak

Postnapisał(a) paulr » 20.01.2016 10:09

Ryszard_K napisał(a):Panowie, bez nerwacji! Zmienię pytanie: Czy autostrady są wolne od "intruzów"?

To zależy czym jedziesz i jak bardzo ci tego szkoda.....:)
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 10:10

Bea.ta napisał(a):
klerjeser napisał(a):Popełniasz podstawowy błąd związany ze zbetonieniem - automatycznie łaczysz samolot z turystyką masową typu AI. Gdybys miała trochę więcej wiedzy na ten temat i samej Turcji, wiedzialabyś, że oferta turystyki indywidualnej jest tam bardzo szeroka i spory odsetek lecących samolotami wybiera samodzielnie hoteliki i apartamenty. Przykład - np. Hisaronu przy Oludeniz czy okolice Kusadasi i Cesme.

Argument kosztów nie broni się, bo lot czarterem kosztuje w sezonie 600 zł w obie strony czyli nie jest to kwota nie do przejścia. A skoro interesuje cię tylko jak najszybszy dojazd, nie wyciągaj argumentu krajów po drodze, bo jeśli chodzi szybkość i komfort samolot jest bezkonkurencyjny.
Skakać ze skały dwa tygodnie? Oryginalne masz dzieci :D

Prawdziwa kobieta renesansu z ciebie. Brakuje jeszcze fizyki kwantowej i poezji staroskandynawskiej, a może nie brakuje? :D

Ty natomiast nie potrafisz zrozumieć, ze niektórzy wolą sami sobie dojechać w dowolne miejsce np w Chorwacji i spędzić je w sposób, jaki im najbardziej pasuje.
Co do oryginalności dzieci - jeśli jadą tam i mają ochotę całe dnie spędzać na pływaniu, skakaniu do wody i nurkowaniu, nie będę ich ciągnęła po zabytkach (których i tak już mają sporo obejrzanych przez ostatnie 10 lat w Chorwacji) bo też mi się coś w wakacje należy.
Jeżeli mają ochotę zwiedzać, jedziemy i z przewodnikiem w ręce analizujemy każdy kościół napotkany po drodze.

Ale przecież nie tego dotyczy dyskusja. Szkoda że nie załapałaś.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 10:12

greenrs napisał(a):

Nie nie zjadłem, nie wypowiadam się na temat kempingów, jachtingu, miejsc, w których nie byłem, spraw nie mających związku z tematem wątku itp itd, czego i tobie życzę :D
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 20.01.2016 10:19

A moim zdaniem dyskusja w tym temacie bardziej pasuje do działu "HP" niż do "Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi". :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 11:08

dids76 napisał(a):A moim zdaniem dyskusja w tym temacie bardziej pasuje do działu "HP" niż do "Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi". :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:

Czemu nie, rzeczywiście odbiła od wąsko pojmowanego tematu wątku ;)

A wracając do niego, w tym roku należy się chyba spodziewać powtórki z rozrywki, tą różnicą, że "uchodźcy" zderzą się w postawionymi niedawno nowymi granicznymi płotami. W każdym razie może być nieciekawe, a o luzackim machaniu paszportami na granicy HR raczej możemy zapomnieć, biorąc pod uwagę, że nawet tamtejsze kraje Schengen zawieszają swobodny ruch graniczny.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 20.01.2016 12:17

greenrs napisał(a):Widzę, że mamy kolejnego forumowicza z tych, co to wszystkie rozumy pozjadali i mają jedyną słuszną wiedzę na każdy temat :mrgreen:

Z tego co wiem to Ty też nie lubisz latać samolotem, a więc jesteś typowym betonem i pewnie dlatego nie jesteś w stanie pojąć tej ukrytej głębi przekazu, zwanej dalej przekazem podprogowym. :roll: :mrgreen:
Ale żeby była jasność...ja w tym temacie jestem żelbetonem, więc też nie rozumiem... :cry:
:oczko_usmiech:
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 20.01.2016 12:29

Jak mi ktoś załatwi jakiegoś All-a dla 3 osób na 11 dni pobytu bez dojazdów na przełomie lipca sierpnia za 5-6 tysi to lecę co mi tam
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 20.01.2016 12:43

klerjeser napisał(a):
greenrs napisał(a):

Nie nie zjadłem, nie wypowiadam się na temat kempingów, jachtingu, miejsc, w których nie byłem, spraw nie mających związku z tematem wątku itp itd, czego i tobie życzę :D

A ja mam wrażenie że zjadłeś i jeśli nie zmienisz tonu to zafunduję Ci urlop w styczniu przynajmniej od forum.

Wracając do tematu:
1. Wskaż mi linie lotnicze, które zabiorą mnie na urlop z pontonem, silnikiem i resztą szpeju czyli lekko licząc 200 kg., za pieniądze o których wspominasz.
2. Wskaż mi hotel/apartament/kwaterę gdzie będę mógł to bezpiecznie zacumować.

hrupek666 napisał(a):Jak mi ktoś załatwi jakiegoś All-a dla 3 osób na 11 dni pobytu bez dojazdów na przełomie lipca sierpnia za 5-6 tysi to lecę co mi tam

Pytasz o Cro ? Bo jak nie to ... :D :wink:
klerjeser napisał(a):Nie ma już miejsc mniej i bardziej bezpiecznych. Oczywiście mowa o tych europejskich, gdzie jeżdża turyści, a nie góry Agfanistanu czy fawele Rio.

Moim zdaniem mylisz się i to grubo. Z całą pewnością bardziej zagrożone będą, patrząc choćby na Chorwację, Dubrovnik czy Makarska niż Ivan Dolac czy Zubovici. Podobnie bezpieczniej czuję się u mnie na wsi niż czułbym się dzisiaj w Paryżu. Obwiesić się pasem szahida ma sens tam gdzie jest zagęszczenie ludzi, bo wyrąbać się w powietrze raniąc babcię spod warzywniaka i 2 kozy ma mniejszy sens niż pierdyknąć w metrze w porannych godzinach szczytu.

Z powyższych właśnie powodów wybieram Cro na urlop letni. A trasę dojazdu wybiorę dzień przed wyjazdem, bo dzisiejsze prognozy w tym względzie to wróżenie z fusów. Mamy dobrodziejstwa w postaci kamer on line, "fonów do przyjaciela" czy bieżących wiadomości w TV.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 12:44

hrupek666 napisał(a):Jak mi ktoś załatwi jakiegoś All-a dla 3 osób na 11 dni pobytu bez dojazdów na przełomie lipca sierpnia za 5-6 tysi to lecę co mi tam

Bułgaria jest realna w tej cenie

tylko musisz teraz to odnieść do AI w HR w tym samym terminie i konfiguracji bo porównujemy podobne standardy

jeśli porównujemy apartament w HR, porównujmy go do apartamentu bez wyżywienia albo z BB w innym kraju

np. app. 2+2 w sierpniu w Alicante albo na Kanarach z basenem komunalnym, przy plaży albo bardzo blisko to ok. 70-80 euro dziennie, przelot albo czarterem albo tanią linią 1800-3000 zł, życie na miejscu raczej taniej niż HR, konkretne namiary mogę przesłać na PW

tak więc kwoty są porównywalne
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 12:50

Rysio napisał(a):
klerjeser napisał(a):
greenrs napisał(a):

A ja mam wrażenie że zjadłeś i jeśli nie zmienisz tonu to zafunduję Ci urlop w styczniu przynajmniej od forum.

Wracając do tematu:
1. Wskaż mi linie lotnicze, które zabiorą mnie na urlop z pontonem, silnikiem i resztą szpeju czyli lekko licząc 200 kg., za pieniądze o których wspominasz.
2. Wskaż mi hotel/apartament/kwaterę gdzie będę mógł to bezpiecznie zacumować.

Pytasz o Cro ? Bo jak nie to ... :D :wink:
klerjeser napisał(a):Nie ma już miejsc mniej i bardziej bezpiecznych. Oczywiście mowa o tych europejskich, gdzie jeżdża turyści, a nie góry Agfanistanu czy fawele Rio.

Moim zdaniem mylisz się i to grubo. Z całą pewnością bardziej zagrożone będą, patrząc choćby na Chorwację, Dubrovnik czy Makarska niż Ivan Dolac czy Zubovici. Podobnie bezpieczniej czuję się u mnie na wsi niż czułbym się dzisiaj w Paryżu. Obwiesić się pasem szahida ma sens tam gdzie jest zagęszczenie ludzi, bo wyrąbać się w powietrze raniąc babcię spod warzywniaka i 2 kozy ma mniejszy sens niż pierdyknąć w metrze w porannych godzinach szczytu.

Z powyższych właśnie powodów wybieram Cro na urlop letni. A trasę dojazdu wybiorę dzień przed wyjazdem, bo dzisiejsze prognozy w tym względzie to wróżenie z fusów. Mamy dobrodziejstwa w postaci kamer on line, "fonów do przyjaciela" czy bieżących wiadomości w TV.

A to już lekka manipulacja. Wiadomo że z łodzią nie polecę czy to do Turcji czy na Dominikanę, zostaje opcja wynajmu na miejscu. Ale z deską już polecę ;) uznajmy jednak, zgodnie z faktami, że znaczna większość turystów wyjeżdża czy tu czy tam, bez sprzętu pływającego.

Pełna zgoda, że zamachowcy wybierają "wrażliwe", zatłoczone miejsca. Paryż, czy ostatnio Stambuł. Ale Turcja czy Hiszpania też nie składają się wyłącznie w wielkich kurortów, jest tam też mnóstwo fajnych kameralnych miejsc. Jeśli już mowa o HR, to Dubrownik czy Split w sezonie za zapchane turystami, czyli spełniają przedstawione prze ciebie kryteria celu, a przecież każde miejce było "bezpieczne" dopóki pierwszy raz tam nie wysadził się zamachowiec.
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pabbllo_ldz » 20.01.2016 16:02

Zaraz moment,
Turcja wcale nie jest bezpieczniejsza od Bałkanów i czy to z dojazdem autem czy lotem bo do Chorwacji też można latać jak kogoś stać. A dojazd jest bardzo dobry nawet jak przyjdzie postać na granicy to w krajach Europejskich, do zablokowania autostrad raczej nie dopuszczą. Dwa Są relację z wyjazdów w sierpniu 2015 roku do Grecji czy dalej na Bałkany i ludzie opisują że był spokój a my się martwimy o dojazd do biednej Chorwacji.

Jeśli mowa o Bułgarii to ceny apartamentów w standardzie 3 gwiazdki lub wyżej podobne do Chorwacji a dojazd bardziej upierdliwy bo Rumunia i Bułgaria to praktycznie zwykłe drogi a nie autostrady jak do Chorwacji i dużo dalej bez noclegu nie da rady.
To chyba bym dopłacił i wybrał Włochy, Portugalię z dojazdem własnym, ewentualnie Hiszpanię.
Samolot super sprawa ale ograniczenie wagi jak i również tego co wolno zabrać.
Ja np. wędzę i lubię zabrać swoją kiełbaskę podsuszaną i do tego coś mocniejszego dla gospodarzy i dla siebie a do samolotu tego nie zabiorę.
A wracając do Turcji to jest ryzyko albo będzie spokój albo tak jak Egipt i Tunezja, więc kto lubi grę w Rosyjską Ruletkę może lecieć.
Nadal twierdzę że Chorwacja bezpieczniejsza wystarczy unikać kurortów i tłumów ludzi i będzie ok.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2016 16:38

pabbllo_ldz napisał(a):....
Nadal twierdzę że Chorwacja bezpieczniejsza wystarczy unikać kurortów i tłumów ludzi i będzie ok.

A co takiego strasznego jest w chorwackich kurortach i czym może grozić kontakt z innymi turystami w dużej liczbie :?: 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone